Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2014 10:00 | Prominenti | Nový Čas Víkend

Televízna jeseň bude horúca: Obľúbené Búrlivé víno sa pobije s Rokom koňa!

Televízia Markíza stavila na svoj najväčší tromf. Seriál Búrlivé víno štartuje svoju štvrtú sériu už v pondelok.

Diváci sa môžu tešiť na nové postavy, ale tvorcovia prekvapia aj odchodmi obľúbených hrdinov. Nezaháľa však ani Jojka, práve naopak. Presne 27. júla padla prvá klapka seriálu, ktorý dostal názov Rok koňa a vzniká pod taktovkou Danice Halákovej, niekdajšej kľúčovej osoby práve Búrlivého vína a Chlapi neplačú. Hoci to v TV JOJ zatiaľ popierajú, je vysoko pravdepodobné, že víno a kone sa už na jeseň stretnú v ostrom súboji! Láska je silnejšia, hra mocných väčšia a tajomstvá hlbšie, ako sa zdalo – v duchu tohto hesla sa bude niesť štvrtá séria najúspešnejšieho televízneho seriálu o víne, ktorý Markíza nakrúca už dva roky.

Dramatické prvé časti

Na nakrúcaní nových častí panovala vynikajúca atmosféra. Nečudo, všetci herci boli oddýchnutí po dovolenkách. Emil Horváth ml. dokonca v zákulisí vravel, že si spálil tvár. „Mali sme tri týždne pauzu, takže sme sa snažili dostať do zahraničia a trošku si oddýchnuť. Podarilo sa to aj mne. Dobre mi to padlo, nabrala som nové sily a môžem úprimne povedať, že posledné dni dovolenky som sa tešila do práce,“ hovorí Nela Pocisková, alias Nina Dolinská.

Tá sa v nových častiach po dlhšej hospitalizácii a strate nenarodeného dieťaťa vracia do bežného života. Hoci ostáva vo vzťahu s Erikom (M. Kráľ), s Martinom (J. Loj) ich to stále k sebe ťahá. „Sama som zvedavá, čo všetko prežijem v tejto sérii. Výroba je veľmi rýchla a aj počas nej sa scenár mení, takže neviem presne, čo ma čaká. Isté je, že budem riešiť svoje city k Martinovi a zároveň sa im brániť, ale budem sa snažiť aj zachrániť vzťah s Erikom,“ prezrádza Nela.

Jej večná rivalka Rita (K. Turjanová) sa stane riaditeľkou nemocnice a Michalovi Oláhovi (M. Mitaš) navrhne miesto primára neurochirurgie. Michal sa rozhodne zostať na Slovensku a vziať svojho mafiánskeho strýka, ktorého ťažko postrelil Baxa (Ľ. Roman), k sebe domov do opatery. Dúfa, že sa jedného dňa preberie z kómy. Ivan (E. Horváth ml.) sa rozhodne kandidovať na post starostu vo Vínnom.

 

Inge (H. Mičkovicová) bude úplne na dne, pretože príde o všetko. Začne sa vyhrážať svojmu bývalému manželovi Ivanovi a odvedú ju policajti. Avšak podarí sa jej premôcť dedka Zoliho (I. Letko) a zmocní sa malého synčeka Adamka. Dolinských vinice sa ocitnú v plameňoch a Adamko s Inge budú nezvestní. Vyzerá to tak, že za požiarom stojí Inge a na všetko kruto doplatí. Viac tvorcovia obľúbeného seriálu neprezradili. Diváci sa však môžu tešiť na riadnu dávku emócií a intríg.

V hlavnej úlohe kone

V mene koňa, Ťah koňom, Tanec s koňmi... Takéto boli alternatívy názvu nového jojkárskeho seriálu, pričom vyhralo slovné spojenie Rok koňa. Skrátka, zvieratá, ktoré Danica Haláková miluje, budú hrať v trháku Jojky mimoriadne dôležitú úlohu. „Projekt bol na nich od začiatku založený,“ priznáva vedúca vývoja hraných formátov TV JOJ, pre ktorú je očividne tento seriál srdcovou záležitosťou.

„Kone sú preň nesmierne dôležité. Nie sú tu iba nejakými kulisami, ale sú značnou súčasťou deja, nositeľmi emócie a konfliktu,“ vysvetľuje D. Haláková a pokračuje: „Pracujeme s koňom ako symbolom krásy, ušľachtilosti, priateľstva. Kôň však môže byť aj zdrojom adrenalínu, dokonca nebezpečenstva.“ Kone sú vraj v seriáli úzko späté s postavami, majú svoje vlastné dejové linky. „Dokonca s nimi máme aj komediálne scény.


Hviezdne zvieratá

Samozrejme, nakrúcanie so zvieratami nie je jednoduché. Ale... „Kone použité v našom projekte sú špeciálne vytrénované na prácu pred kamerou, sú to vyslovene profesionáli. Niektoré hrali v množstve amerických filmov, sú zvyknuté na kamery, vodu, oheň, a dokonca vidieť, že ich to aj baví. Málokto vie, že máme na Slovensku kone, ktoré nakrúcali americké filmy a nosili na chrbte hviezdy ako Dennis Quaid, Heath Ledger, Franco Nero… A s tými koňmi robíme aj my,“ smeje sa D. Haláková.

Nové postavy

Adela Luteránová (Zdena Studenková): odborníčka na ženskú reprodukciu, ktorá sa po dlhých rokoch života v zahraničí, konkrétne v Nemecku, vracia naspäť domov, aby pomáhala pacientom na Slovensku. Je to Ritina bývalá profesorka, veľmi priateľská a empatická žena. Editka (Erika Havasi): stane sa sekretárkou nového primátora Vínneho Ivana Dolinského. Jeho pravou rukou je však len naoko. V skutočnosti pracuje na tom, aby sa z jeho kancelárie dostalo čo najviac informácií k iným zaujímavým ľuďom.

Odchádzajúce postavy:

Braňo Vrbovský (Braňo Deák): B. Deák prestupuje do seriálu Chlapi neplačú. Jeho dejová linka v Búrlivom víne sa tak dostane do úzadia a podľa scenára odíde na rehabilitáciu do Kanady, ktorú mu vybavil Michal Oláh. Sprevádzajú ho tam aj Mirka (I. Kubáčková) s mamou Silviou (D. Sanitrová). Po problémoch, ktoré spôsobí Inge, sa chce Mirka vrátiť domov, aby jej pomohla. Braňo s tým nebude súhlasiť. Bude to koniec veľkej lásky?

Dáša Roznerová (Alena Ďuránová): Dáša a Slávo odídu na Nový Zéland, kde Dáška rieši dôležitý spor. Na Slovensko sa Slavo vráti sám... Čo sa medzi nimi stalo? Šantal (Natália Puklušová): Šantal nájde svoje šťastie a životnú lásku. Jej postava už v seriáli naplnila svoj osud a diváci ju v pokračovaní Búrlivého vína neuvidia. Silvia Vrbovská (Dagmar Sanitrová): Postava Braňovej mamy sa zo seriálu postupne vytratí spolu s ním, pretože obaja zostávajú žiť v zahraničí.

Lahodiť oku

Seriál sa nakrúca v niekoľkých maštaliach a stajniach, pasienkoch a na malebnom statku s mlynom. „Všetky lokácie a prostredia boli špeciálne zvolené tak, aby boli v súlade s témou, aby tam mohlo byť koní čo najviac a aby sa divák mal vyslovene na čo pozerať,“ sľubujú tvorcovia.

Zaujímavosti z prvej klapky

Ako sme spomínali, prvá klapka Roku koňa padla 27. júna v jazdeckej škole a na statku v Miloslavove pri Bratislave. Najskôr sa nakrúcali scény v maštali s jedným z koní, okolo ktorého sa hýbe značná časť deja. „Boli veľmi náročné. Ten kôň vydržal celý deň s množstvom štábu naokolo, spolupracoval, a nebol ani trochu nervózny,“ hovorí D. Haláková a pridáva aj pikošku. „Keď sme potrebovali nakrútiť scénu, keď je kôň v boxe nervózny a nikto sa s nemu neodváži ísť, museli sme ho na chvíľu vymeniť za takmer identickú kobylku, ktorá sa nechala ľahšie vyprovokovať a potom sa opäť vrátil pred kameru náš ,kluďas‘. Aj kone teda majú svojich dablérov.“

Neokukané tváre

Popri známych hercoch ako Leopold Haverl, Marko Igonda a Elo Romančík sa predstavia aj neokukané tváre ako Ján Dobrík či mladá herečka Monika Šagátová, pričom v centre deja budú práve dvaja posledne menovaní. Monika, študentka herectva na VŠMU, je vraj spätá s koňmi už od malička, čo zohralo nemalú úlohu pri jej obsadení.

Monika má v sebe nenormálny temperament – je to baba do koča aj do voza. Keď jej režisér povedal, že má skočiť do ľadovej vody, neváhala, povedala, že ona je potápačka, nemala problém, pritom bola fakt zima,“ ospevuje mladú herečku D. Haláková a so smiechom dodáva: „Spraví všetko, čo jej povieme. Tak som zvedavá, čo si na ňu spolu so scenáristami ešte vymyslíme.“ Trošku tvrdším orieškom bol Ján Dobrík, ktorý sedel po prvýkrát na koni len pár týždňov pred nakrúcaním. „Naučil sa to ale celkom slušne,“ chváli ho D. Haláková. „Podstatné je, že sa nebál, išiel do toho, a snažil sa. Výsledok uvidíte sami.“

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili