No čo je dobré pre telo, nevyhovuje vždy chuťovým pohárikom. Preto mnohí siahajú po ochutených malinovkách. Jednou z alternatív je aj ľadový čaj. Test českého časopisu dTest si vzal na mušku práve toto chladné osvieženie.
Výsledky testovania však prekvapili. Hoci sa všetky nápoje nazývajú čajom, vo fľašiach ho bolo minimálne. Aké známky si od odborníkov vyslúžili testované ľadové čaje?
Chladný čaj je príjemným osviežením. Nie je to však jediný jeho benefit. Látky, ktoré obsahuje, pôsobia blahodarne na ľudský organizmus - povzbudzujúci kofeín či bromin a theofylin, ktoré sú významnými antioxidantmi. Práve tieto látky hľadali odborníci v čajoch.
Na základe podielu ich výskytu hodnotili, či ľadový čaj sa môže právom nazývať čajom, alebo je to len voda s arómou a cukrom. „Množstvo kofeínu a theobrominu sa líši v závislosti od druhu a kvality čajových lístkov či od ich čerstvosti,“ uviedla Vanda Jarošová z českého dTestu.
Podľa výsledkov najlepšie dopadol citrónový ľadový čaj Lipton. Čo sa týka podielu cukru, najmenej ho obsahoval ľadový čaj Nestea. „Obsahuje totiž stevioglykozidy, čo sú sladidlá prírodného pôvodu,“ vysvetlila Jarošová. Naopak, najviac cukru vypijete v čaji Tesco, ktorý zároveň obsahuje aj najmenej čajového nálevu.
3 recepty na domáce limonády
Najlepšie je to, čo si vyrobíte doma. Ušetríte za nákup drahých malinoviek a viete, aké suroviny ste použili. Vyskúšajte domáce limonády podľa receptu Nového Času.
1. Ľadový čaj s citrónom
Čo potrebujete:
1 vrecúško čierneho čaju,
3 ČL trstinového cukru,
1/2 citróna
Ako na to: V malej 2 dl šálke vylúhujte čierny čaj a pokiaľ je ešte nálev horúci, rozpustite v ňom cukor. Vylejte nálev do džbána, dolejte studenou vodou a pridajte šťavu z citróna. Na záver ochlaďte kockami ľadu a ozdobte citrónom.
2. Ríbezľová malinovka
Čo potrebujete:
250 g čerstvých podrvených ríbezlí,
3 ČL trstinového cukru,
pár kvapiek citróna,
10 lístkov mäty, medovky
Ako na to: Do džbánika pridáme ríbezľové pyré, mätové lístky, cukor a rozmiešame v malom množstvo horúcej vody. Dolejeme ľadovou vodu a pridáme podľa chuti citrón.
3. Zázvorová limonáda
Čo potrebujete:
10 g nastrúhaného čerstvého zázvoru,
4 lyžičky trstinového cukru
1/2 šťavy z limety
pár kvapiek citrónovej šťavy
Ako na to: V malom množstve vody chvíľu povaríme nastrúhaný zázvor. Kým je výluh ešte teplý, rozpustíme v ňom cukor. Dolejeme studenou vodu, pridáme limetovú a citrónovú šťavu.