V prípade, ak ich má nedostatok, začne nám to hlásiť rôznym spôsobom. Môžu vám padať vlasy, opúchať nohy, ste stále prechladnutí. Nový Čas vám spolu s odborníčkami Katarínou Skybovou z inštitútu Kompliment a Eteleou Janekovou z InClinik ponúkajú ťahák, aby ste vedeli, ktorá dôležitá látka vám chýba a ako ju doplniť.
Oslabená imnuita
Spomalené hojenie rán, krvácanie z ďasien, nosa, opuch končatín, zhrubnutá koža, únava, slabosť, oslabená imunita, sivý nádych pokožky
- čo vám chýba: VITAMÍN C
zdroj:
- 100 g červenej papriky pokryje 200 % dennej dávky
- 100 g brokolice pokryje 149 % dennej dávky
- jeden citrón - 120 % dennej dávky
Popraskané pery,
bolesti hrdla, suchá, lúpajúca sa pokožka, oči senzitívne na svetlo
- čo vám chýba: B2-RIBOFLAVÍN
zdroj:
- dennú potrebu pokryje 100 gramov kvasníc na 68 %
- 100 g fety pokryje 50 % dennej dávky
Bolesti ramien a nôh,
ťažkosti s chôdzou, zhoršená artikulácia
- čo vám chýba: vitamín B12
zdroj:
- 100 g tuniaka pokryje 157 % dennej dávky
- 100 g lososa pokryje 53 % a hovädzieho mäsa 40 % dennej dávky
- 100 g syra eidam pokryje 27 % dennej dávky
Poruchy zraku,
črevné infekcie, suchá koža
- čo vám chýba: VITAMÍN A
zdroj:
- 100 g tekvice pokryje 148 % dennej dávky
- 100 g špenátu pokryje 88 % dennej dávky
- 100 g tuniaka na pokryje 44 % dennej dávky
Svalová slabosť,
osteoporóza, zvýšená pigmentácia pokožky
- čo vám chýba: VITAMÍN D
zdroj:
- 10 gramov tresčej pečene pokryje 250 % odporučenej dennej dávky
- 100 % dennej potreby pokryje 1 liter plnotučného mlieka
- 100 g sardiniek v oleji pokryje 83 %
Bolesti hlavy, únava
poškodenie srdcovo-cievneho a nervového systému,
- čo vám chýba: B1-tiamín
zdroj:
- 100 g kvasníc a obilných klíčkov pokryje dennú potrebu na 125 %
- 100 g pistácií pokryje 58 % dennej potreby
- 100 g celozrnného chleba pokryje 24 % dennej potreby
Závraty
podráždenosť, padanie vlasov, atypické chute na rôzne potraviny: surové zemiaky, zeler, čipsy, hlina, olizovanie ľadu >
- čo vám chýba: ŽELEZO
- denná dávka: 10 - 18 mg/deň
zdroj:
- bravčová pečeň 100 g/15 mg
- teľacie mäso 100 g/4,32 mg
- špenát 100 g/2 mg
POZOR: Využiteľnosť železa z potravy zvyšuje prítomnosť vitamínu C a naopak, jeho využiteľnosť znižuje nadmerný príjem vlákniny, kávy, čaju a čokolády. Z mäsa sa využije 10 až 30 % prítomného železa a z rastlinnej stravy 2 - 10 %.
Padanie vlasov,
zoslabnutie nechtov a vznik bielych škvŕn na nich, kožné choroby, nepravidelná menštruácia, časté prechladnutia a bolesti kĺbov
- čo vám chýba: ZINOK
Odporučená denná dávka: 10 - 15 mg/deň. Zinok sa vstrebáva lepšie z tepelne upravenej potravy.
zdroj:
- hovädzie mäso pečené 100 g/9 mg
- sója 100 g/3,6 mg
- ryža lúpaná 100 g/1,9 mg
Nervozita,
srdcové arytmie, kŕče stehenných a lýtkových svalov, žalúdočné kŕče
- čo vám chýba: HORČÍK
odporúčaná denná dávka: 300 - 400 mg/deň
zdroj:
- sušené tekvicové semená 100 g/535 mg
- ovsené vločky 100 g/128 mg
- petržlenová vňať 100 g/58 mg
Obnažené ďasná,
nespavosť, vysoký krvný tlak
- čo vám chýba: VÁPNIK
odporučená denná dávka : 800 - 1 200 mg/deň
zdroj:
- eidam 45 % t.v.s. 100 g/9000 mg 900 mg
- sardinky v oleji 100 g/451 mg
- mandle 100 g/246 mg
POZOR! Najvyššia využiteľnosť vápnika je zo živočíšnych potravín. U mužov je vstrebateľnosť vápnika vyššia ako u žien. U žien závisí od hladiny estrogénov, s pribúdajúcim vekom schopnosť využitia vápnika klesá. Využiteľnosť vápnika podporuje vitamín D a príjem potravy s obsahom vápnika priebežne počas dňa.
Pestrá strava je zárukou zdravia
Katarína Skybová, Inštitút redukcie a prevencie nadváhy Kompliment
Množstvo minerálov obsiahnutých v potravine závisí od pôdy, kde rastlina bola pestovaná, skladových podmienok, spracovanosti potraviny, kuchynskej prípravy, konzumácii s inými druhmi potravín a vzájomným ovplyvňovaním sa látok v nich obsiahnutých. Preto sa vždy prízvukuje, aby sa konzumovala pestrá strava. Príjmom rôznych potravín v primeranom množstve (nie málo, ale ani nie veľa!) nie jednorazovo, ale rozloženej do 5 denných primeraných dávok v priebehu dňa, dokážeme zabezpečiť potrebnú dennú dávku nutrientov. Rovnako by sme sa nemali spoliehať na tabletové formy vitamínov a minerálov, pretože tie sú pre náš organizmus horšie vstrebateľné ako tie obsiahnuté v prirodzenej strave.