Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.08.2014 12:00 | Správy | Politika

Putinova odveta za sankcie bude tvrdá: Katastrofický scenár pre Slovensko!

Najtvrdšie sankcie v histórii! Práve dnes vstupujú do platnosti hospodárske postihy od Európskej únie pre Rusko.

Celý svet s napätím očakáva, ako na ne zareaguje jeden z najsilnejších mužov planéty Vladimir Putin. Podľa odborníkov môžeme čakať ťažkú odvetu s nepríjemným dosahom aj na slovenskú ekonomiku, ktorý sa môže dotknúť každého z nás. Sankcie, na ktorých sa dohodli lídri EÚ, sa týkajú okrem prístupu Ruska na finančné trhy aj obchodu so zbraňami a tiež dodávok vyspelých technológií pre ropný priemysel.

 

Postihy pre Moskvu prišli po zostrelení lietadla malajzijských aerolínií pri meste Hrabove na Ukrajine. Hoci tragédia sa stále vyšetruje, mocnosti Vladimirovi Putinovi vyčítajú, že podporuje ukrajinských separatistov, ktorí sú za pád lietadla s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovední.

Poriadne to zabolí

Viacerí analytici sa zhodujú, že Putin sankcie neprijme s chladnou hlavou a odveta proti EÚ a USA bude viac než nepríjemná. Utrpieť môže aj Slovensko. „Rusko je nevypočítateľný partner. Ak by sa sankcie predlžovali, bude Slovensko veľmi trpieť,“ myslí si bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Podľa posledných štatistík sme totiž na 97 % závislí od ropy z Ruska, a od zemného plynu až na 100 %, a preto náš štát dlhodobo bez týchto komodít nebude vedieť fungovať. Zastavila by sa práca v priemyselných podnikoch, ne­uveriteľne by stúpla nezamestnanosť. Podľa Samsona by sme mohli dovážať napríklad zmrazený plyn, no pre náš štátny rozpočet by to malo ďalekosiahle následky.

Vždy trpeli bežní ľudia

Analytik Eduard Chmelár rovnako nepochybuje, že Rusko na sankcie zareaguje protiopatreniami. Aký to bude mať dosah na Slovensko, sa však podľa neho zatiaľ nedá predpokladať. „Takúto situáciu sme tu ešte nikdy nemali - také masívne sankcie proti jednej z kľúčových ekonomík. No ešte nikdy neviedli k pádu režimu, vždy nimi trpel obyčajný ľud, ale nikdy sa nimi nepodarilo zvrhnúť režim, a už vôbec nie ten Putinov. Považujem tieto opatrenia skôr za prejav zúfalstva a druhú fázu studenej vojny,“ vyjadril sa.

Slovensko do Ruska vyváža najviac produktov automobilového priemyslu. „Vytvorenie obchodných bariér medzi EÚ a Ruskom by sa premietlo do výrobných plánov všetkých troch reprezentantov automobiliek vyrábajúcich na Slovensku. Aké presne by to malo dosahy, to je závislé od charakteru a rozsahu sankcií,“ povedal Ján Pribula zo Zväzu automobilového priemyslu. My zase od Rusov potrebujeme zdroje energie.

Veľké slovenské podniky sa však zatiaľ nedostatku ropy či plynu neboja a veria svojim zásobám a náhradným plánom. V pamäti však máme situáciu spred 5 rokov, keď na Slovensko doľahla plynová kríza. Strategické podniky znížili či úplne zastavili výrobu, predlžovali sa prázdniny v školách, ohrozené bolo vykurovanie domácností a hovorilo sa o úplnom výpadku elektriny.

Ako si poradia s Putinovou odvetou strategické podniky?

1. Slovnaft

Anton Molnár, hovorca

V prípade krátkodobého výpadku je možné využiť rezervy ropy a produktov, ktoré má Slovensko vytvorené. Pri dlhodobých už existuje ropovod Adria z Chorvátska, ktorý bol postavený ako alternatíva k Družbe, no nevyužíval sa. Vie pokryť celoročnú spotrebu Slovenska a od konca tohto roka, po aktuálnej rekonštrukcii, očakávame, že v prípade nutnosti aj kompletnú spracovateľskú kapacitu Slovnaftu.

2. Kia Motors Slovakia

Jozef Bačé, hovorca

Tak nastavené sankcie, ako sú teraz, by na našu spoločnosť vplyv mať nemali. Ak sa situácia zmení, budeme reagovať.

3. SPP

Peter Bednár, hovorca

SPP je pripravený dodávať zákazníkom zemný plyn bez obmedzenia predovšetkým vďaka zásobám plynu v podzemných zásobníkoch na území Slovenskej republiky. Základom bezpečných dodávok plynu pre Slovensko je i naďalej dlhodobý kontrakt. V súčasnosti existujú aj alternatívne trasy na dodávku ruského plynu na Slovensko, ktoré v prípade potreby vieme využiť a navyše máme možnosť nákupu na medzinárodných trhoch.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Chvíle hrôzy neďaleko Trebišova: 3-ročný Tomáško sa zasekol vo dverách vlaku, mama bojovala o jeho život!
Premiéra filmu Spiaci účet.
Foto
Premiéra filmu Spiaci účet: Morávková ako VÍLA a pozrite na Igondovu dcéru! Už prerástla mamu
Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu
Arménsko obvinilo Azerbajdžan: Znepokojivé, čo riešili pred Medzinárodným súdnym dvorom
Ide o závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.
Foto
Párik dílerov si už neškrtne: Prehliadka odhalila ďalšiu závažnú vec
Aktualizované
Rozsudok v kauze obžalovanej exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej: Súd ju uznal vinnou
Spôsobili obrovský rozruch: Šťavnatý bozk volejbalistiek počas zápasu!
Na snímke podnikateľ Štefan Žiga a obhajcovia Sergej Romza (v pozadí vľavo) a Radko Timkanic (v pozadí uprostred).
Podnikateľ Štefan Žiga podal sťažnosť: Čelí obžalobe z podplácania! Kto definitívne rozhodne?
Ilustračné foto
Konečne to prišlo! Úroky začnú KLESAŤ: Kedy sa príde k zmene?
Balúchová sa pre svoju chorobu  veľmi trápi.
Foto
Náhly koniec Kollárovej mamičky v televízií: Balúchovej sa teraz splnil sen! Aha, čo začala robiť
Prezidentka SR Zuzana Čaputová na rozlúčkovej návšteve Poľska
Čaputová sa stretla s prezidentom Poľska: Posledný rozhovor a rozlúčka!
Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať
Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base