Sladučké sypké dyne zo Zalužíc idú na dračku. Pestovateľ ako jeden z mála zachováva niekdajšiu zemplínsku tradíciu pestovania týchto šťavnatých plodov. Melónové pole sľubuje tohto roku bohatú úrodu. Prvé, aj 15-kilové plody už sčerveneli. „Veľa teraz závisí od počasia. Červené dyne potrebujú pri dozrievaní hlavne slnko. Nie každý rok sa vydaria,“ hovorí Miroslav Mackulin (55). Už len čaká, kedy príde správny čas na zber.
Pred rokom sa mu podarilo vypestovať zhruba tri tony. Tešia sa veľkej obľube. „Ľudia často ani nevedeli, ako má správne dozretý melón chutiť. Musí byť sladký a sypký. Taký, že sa rozplýva na jazyku,“ vysvetľuje pestovateľ. Na skúšku vysadil i žlté a zelené melóny. Ovocie vypiplal z priesad vysadených na fóliu. Pomáhal mu aj vnúčik Janík (4). „Najradšej mám takéto melóny od dedka!“ teší sa.