Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.07.2014 17:06 | Správy | Peniaze

Slováci, pripravte sa na prekvapenie v obchodoch: Prichádza revolúcia v baleniach pracích práškov

So zmenami už súhlasili mnohé svetoznáme spoločnosti.

Vďaka najnovším poznatkom v chemickom priemysle dochádza ku koncentrácii pracích prostriedkov, a to aj vďaka novým vedeckým poznatkom a použitiu nových technológií. Na Slovensku organizuje celoeurópsku kampaň určenú pre výrobcov pracích prostriedkov Slovenské združenie pre značkové výrobky (SZZV), ktoré začiatkom roka výrobcov vyzvalo, aby sa do nej zapojili. Ako povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave výkonný riaditeľ SZZV Ľubomír Tuchscher, do projektu sa doteraz zapojilo 16 spoločností.

"Výrobcovia znižujú veľkosti pracích dávok a takýmto spôsobom chcú prispievať k znižovaniu zásahov do životného prostredia. Na jednej strane je to požiadavka spoločností, na druhej je to ich záväzok voči verejnosti. V neposlednom rade je to aj o spotrebiteľoch, ktorým výrobcovia vychádzajú v ústrety znižovaním pracích dávok, čím v domácnostiach zaberú menšie priestory na uskladnenie, samotné domácnosti produkujú potom menej odpadu a domov nosia menšie nákupy," povedal pre TASR Tuchscher.

Združenie očakáva, že ak si spotrebitelia zvyknú nakupovať menšie balenia, a tým aj úspornejšie pracie prášky, výrobcovia sa budú sami snažiť prinášať na trh rovnako kompaktované pracie prášky. "Táto iniciatíva nie je žiadnym spôsobom direktívna, je to dobrovoľné prihlásenie sa ku kompaktovaným pracím práškom," doplnil Tuchsher.

Celoeurópsku kampaň zastrešuje Medzinárodné združenie výrobcov mydiel, čistiacich a pracích prostriedkov (A.I.S.E.) so sídlom v Bruseli, ktoré vzniklo v apríli 1996 a zastupuje 29 národných zdužení z 30 krajín a 9 firiem ako priamych členov. Projektový manažér A.I.S.E. Pinolo Fontanari vyčíslil celkovú hodnotu priemyslu s pracími a čistiacimi prostriedkami pre domácnosti, priemysel a kancelárie v EÚ plus Nórsko a Švajčiarsko za rok 2013 na 35,1 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2012 bol zaznamenaný nárast o 1 %. Poukázal na problém, ktorý pretrváva aj na Slovensku, že obchodné reťazce naďalej udávajú na výrobkoch jednotkovú cenu za kilogram alebo liter, ktorá je s cenou za dávku neporovnateľná.

"Spotrebiteľ má skreslenú informáciu, preto sme vyzvali obchodné spoločnosti, aby uvádzali cenu za dávku," doplnil Tuchscher pre TASR. "Teší nás, že Slovenská obchodná inšpekcia nezáväzne vyzvala obchodné spoločnosti, aby v záujme správneho obchodovania spotrebiteľov uvádzali ceny za dávky. Zatiaľ, žiaľ, máme stav, že je uvádzaná len cena za mernú jednotku, a nie za praciu dávku."

Do kampane sa doteraz zapojili také značky ako Colgate-Palmolive, Diversey, Ecolab, Henkel, McBridge, Procter@Gamble, Reckitt Beckiser, SC Johnson, či Unilever.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ