Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.07.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Spasí legendárne označenie našich podnikateľov? Značka Made in CzechoSlovakia je späť!

Návrat legendy. Tak možno nazvať znovuzrodenie desaťročia zaužívanej značky Made in CzechoSlovakia, ktorú poznal celý svet.

Má pomôcť obom bývalým bratským krajinám pri vývoze produktov do zahraničia, kde ľuďom samostatné štáty Slovensko a Česko nič nehovoria. Označenie Made in CzechoSlovakia sa objaví pri výrobkoch spojených s energetikou či potravinárskym priemyslom.

U strednej a staršej generácie vyvoláva značka Made in CzechoSlovakia príjemné spomienky a nostalgiu. Kto by si nepamätal na legendárne sladkosti z Figara či Babetty z Kolárova. „Historicky však mala značka Made in Czechoslovakia veľmi silné postavenie najmä v zbrojárskom a strojárskom priemysle. Bola veľmi rešpektovaná v Nemecku, vyspelej Európe, ale aj v Spojených štátoch,“ povedal analytik Ján Baránek.

Neviditeľné označenie

A teraz je značka späť vo vynovenej forme. Slovenská Eximbanka a Česká exportní banka, ktoré majú v štátoch na starosti podporu exportu, totiž tiež stavili na silu v minulosti svetovo uznávaného označenia. Podpísali dohodu o spolupráci, na základe ktorej má Made in CzechoSlovakia znova ožiť.

 

Podľa Silvie Gavorníkovej z Eximbanky pôjdu slovenskí a českí výrobcovia do boja o veľké zákazky v krajinách tretieho sveta spolu, aby mohli konkurovať aj krajinám ako Rakúsko či Nemecko. „Napríklad česká strana bude dodávať generátory, slovenská kotly, no do zahraničia sa produkty dodajú v jednom balíku s označenou krajinou pôvodu Made in CzechoSlovakia,“ vysvetlila Gavorníková. Označenie produktov však nebude na prvý pohľad viditeľné, ide skôr o symbolické zaradenie.

Slovensko pozná málokto

Realita je naozaj taká, že keď poviete v zahraničí, odkiaľ ste, kým nepoviete Czechoslovakia, málokto vie, čo to Slovensko je. Rozumiem preto tým, ktorí sa rozhodli vrátiť sa k silnej značke. Ale zároveň to považujem za alibizmus a podčiarknutie našej neschopnosti urobiť zo Slovenska silnú značku,“ myslí odborník na marketing a reklamu Róbert Slovák. Myšlienke je naklonený aj Ján Baránek.

„Môže to veľmi pomôcť exportu oboch krajín,“ povedal. Za dobrý nápad to považujú aj analytici iných komerčných bánk. „Obnovenie značky môže pomôcť v sektoroch, kde mali v minulosti československé firmy dobré meno a kde sa profilovali svojou odbornosťou a kvalitou,“ tvrdí Mária Valachyová zo Slovenskej sporiteľne.

Ikona mopedov

Na Slovensku sa začala výroba motocyklov v roku 1948 v Považských strojárňach. Prvým vyrábaným typom bol motocykel Manet. V roku 1955 vyvinuli závody Jawa malý motocykel s názvom Jawa 50 - Pionier.  Po  ňom  nasledovala Babetta. Moped mladšej výroby sa stal v roku 1970 ikonou moderného mopedu vo vtedajšom Československu. Medzi zásadné zlepšenia patrila automatická spojka.

Značku Made in Czechoslovakia preslávili topánky aj tanky: Tieto výrobky dobyli svet

Made in Czechoslovakia bola značka, ktorá si získala úctu v krajinách celého sveta. V topánkach zo závodov v Partizánskom pobehovali desiatky miliónov ľudí. Podľa analytičky Dany Špacírovej však svoje meno vo svete mali aj automobily pochádzajúce z Československa, ako aj iné strojárske produkty. Pozrite si, ktoré sme vyvážali najviac.

Tanková veľmoc

Dostupné čísla dokumentujú, akým silným výrobcom zbraní bolo socialistické Československo. Len medzi rokmi 1951 - 1970 prevzala československá armáda od domácich výrobcov 6 000 tankov a 4 800 obrnených transportérov. Neskôr sa však výroba orientovala na export. V 70. rokoch vyšlo z brán martinského závodu takmer 3 900 tankov T-55, ktoré boli určené zahraničným zákazníkom.

ZŤS Martin tak patrili medzi najväčších svetových výrobcov vo svojom odbore. V 80. rokoch sa začal objavovať aj nový typ pásového vozidla „Bévepéčko“, produkcia v slovenských závodoch dosiahla v rokoch 1970 až 1989 neuveriteľných 18-tisíc kusov. Odoberala ich najmä sovietska armáda.

Nesmrteľná 1203-ka

Legendárne úžitkové autíčko sa pôvodne začalo vyrábať v roku 1968 v českom Vrchlabí. O päť rokov neskôr sa časť výroby presunula do Trnavy. V roku 1981 sa už 1203-ka vyrábala výlučne v závode TAZ Trnava.

Preslávené sklárne

Malá obec Lednické Rovné v okrese Púchov zaujala aj v zahraničí úžitkovými výrobkami zo skla. Ich produkcia totiž udávala trendy a výrazne rozšírila paletu dizajnu sériovo vyrábaných misiek, dóz či dekoratívnych fliaš. Za hranicami zaujali aj rozličné techniky zdobenia.

Líder v biznise s topánkami

Ešte pred tridsiatimi rokmi približne 130 miliónov ľudí po celom svete nechávalo na zemi odtlačok podrážky s nápisom Made in Czechoslovakia. Nemalú časť týchto topánok vyrobili práve ruky 12-tisíc zamestnancov v Partizánskom. Topánky s podpisom spoločnej republiky preslávil predovšetkým Tomáš Baťa, ktoré spravili aj z Československa obuvnícku veľmoc. Preslávila nás aj bardejovská firma JAS. Po reorganizačnej zmene a pod iným názvom spoločnosť vyrába topánky dodnes.

Zlato z Hurbanova

História piva Zlatý Bažant siaha do roku 1964, keď bol položený základný kameň pivovaru a sladovne v Hurbanove. Práve tu bola neskôr vybudovaná prvá výrobná linka na plnenie piva do plechoviek v Československu. Zaujímavosťou je, že plechovky so zlatým mokom sa stali súčasťou viacerých expedícií československých horolezcov na Nanga Parbate či cyklistov v Afrike. Desať rokov po otvorení pivárne bol Zlatý Bažant exportovaný do 12 krajín ako Poľsko, NDR, Dánsko, Rakúsko či Tunis.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?