Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.07.2014 12:28 | Správy | Domáce správy

Mestá s najvyšším počtom Rómov sú známe, ale kde je na Slovensku najviac rómskych obcí?

Projekt Atlas rómskych komunít 2013 bol zameraný na monitorovanie životných podmienok rómskej populácie.

Najviac obcí, v ktorých nie je žiadne rómske osídlenie, sa nachádza v Banskobystrickom kraji (BBSK). Takýchto obcí je v kraji 173. No aj napriek tomu je v BBSK najviac miest a obcí, v ktorých žije rómska komunita. Vyplýva to z Atlasu rómskych komunít 2013, ktorý zverejnilo ministerstvo práce. V Banskobystrickom kraji sa nachádza 266 obcí s rómskou komunitou, čo predstavuje 24,9 percenta zo všetkých obcí zaradených do Atlasu.

Na Slovensku je 150 obcí, v ktorých bývajú všetci Rómovia v osídleniach. V Prešovskom kraji ich je 95, čo predstavuje 39,1 percenta všetkých sledovaných obcí v kraji. Najmenej obcí, v ktorých Rómovia žijú len v osídleniach, je v Trenčianskom kraji, nasleduje Nitriansky kraj, takýchto obcí tam je podľa informácií v Atlase len päť. Autori Atlasu rómskych komunít 2013 identifikovali tri typy osídlení Rómov, osídlenia vo vnútri obce, na okraji obce a segregované osídlenia. Ide o územia, ktoré zabralo rómske obyvateľstvo.

Autori Atlasu získavali informácie z 1 070 miest a obcí na Slovensku. V nich je spolu 803 osídlení všetkých troch typov, nachádzajú sa v 583 obciach. Najviac obcí je s jedným osídlením, v štyroch mestách je viac ako päť osídlení. Najviac ich je v meste Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota, a to 10. Na Slovensku je 485 miest a obcí, v ktorých osídlenia nie sú a Rómovia žijú medzi majoritným obyvateľstvom.

 

Najčastejším typom osídlenia je osídlenie na okraji obce, je ich 324. Po nich nasledujú tie vo vnútri obce, ktorých je 246 a segregovaných osídlení je 233. Najviac Rómov však býva medzi majoritným obyvateľstvom, je ich 187 305. Druhou najpočetnejšou skupinou sú obyvatelia osídlení na okraji obce, ktorých je podľa odhadov 95-tisíc. Počet Rómov v segregovaných osídleniach je takmer 74-tisíc, v osídleniach vo vnútri obce viac ako 46-tisíc. Najviac Rómov, ktorí žijú medzi ostatnými obyvateľmi mesta, je v Banskobystrickom kraji. V osídleniach vo vnútri obce aj na jej okraji žije najviac Rómov v Prešovskom kraji. V Košickom kraji žije najviac rómskeho obyvateľstva v segregovaných osídleniach.

Do Atlasu jeho tvorcovia nezaradili všetky obce a mestá, kde žijú Rómovia, ale len tie, v ktorých predpokladali, že rómska komunita v nich má viac ako 30 obyvateľov. Projekt Atlas rómskych komunít 2013 realizoval Rozvojový program OSN (UNDP) v spolupráci s Ústavom rómskych štúdií Prešovskej univerzity, Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Projekt je súčasťou spoločného programu UNDP a ministerstva práce. Zameraný bol na monitorovanie životných podmienok rómskej populácie. Atlas by mal podľa jeho tvorcov poskytnúť východisko pre verejnú správu, neziskový a súkromný sektor pri nastavovaní cielených verejných politík a programov zameraných na zlepšovanie životných podmienok a sociálnu inklúziu rómskej populácie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo