Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2014 17:00 | Šport | Hokej

Najväčší hokejový podrazák v dejinách? Ako sa zo superhviezdy stal chudák!

Tím Anaheim Ducks angažoval v lete zrejme najlepšieho strelca gólov do prázdnej brány.

Meno Dany Heatley kedysi predstavovalo synonymum slova hokej. Kanadský útočník, v časoch jeho najväčšej slávy, doslova stelesňoval všetko, čo s ním súviselo. Napriek tomu Stanley Cup nikdy nezískal. Tento rok dostal zrejme poslednú šancu...

Začnime pekne od začiatku 

Heatley sa pôvodne narodil v nemeckom Freiburgu, kde jeho otec hrával profesionálne hokej. Po skončení jeho kariéry sa však celá rodina presťahovala do Calgary. 

Heatleyho hokejový potenciál bol viditeľný už počas jeho juniorského pôsobenia. Práve preto si ho z celkového druhého miesta vybral na drafte v roku 2000 tím Atlanta Thrashers. Na tom prvom skončil brankár Rick Di Pietro, ďalšia tragikomická postava NHL. 

Heatley vo svojej prvej sezóne (2001-02) v najprestížnejšej hokejovej lige na svete zaznamenal celkovo 67 bodov, z toho 26 gólov. Za svoje výkony si dokonca vyslúžil aj ocenenie najlepšieho nováčika roka.

V nasledujúcej sezóne sa v NHL definitívne zrodila nová superstar. Heatley nastrieľal 41 gólov a s počtom bodov 89 obsadil celkovú 9. priečku v ligovom bodovaní. 

Automobilová havária, pretože nehoda znamená, že nie je nikto na vine 

29. septembra 2003, zrejme počas bujarých osláv svojich hokejových úspechov, to ale náš talent tak trochu prehnal s alkoholom, čo mu však v žiadnom prípade nebránilo nastúpiť do jeho luxusného Ferrari 360. Dokonca bol natoľko láskavý, že ponúkol odvoz aj svojmu najlepšiemu kamarátovi a spoluhráčovi z Thrashers Danovi Snyderovi. 

Značne podgurážený vodič šoféroval v zóne, kde bola povolená „šesťdesiatka“ rýchlosťou takmer 120km/h. Neprispôsobil jazdu stavu a povahe vozovky a ľahko stratil nad svojím luxusným kusom strojového zariadenia kontrolu. O šesť dní neskôr Snyder zomrel na následky zranení, Heatley obišiel s menšími odreninami, pokutou 25 000 dolárov a trojročnou podmienkou. 

Marián Hossa, si to ty? 

Problémový chlapec pokračoval v ďalšej sezóne v Atlante, odohral však iba 31 zápasov a na konci neslávnej výluky v roku 2005 požiadal o výmenu. Tajne dúfal, že spomienky z tragického septembrového dňa zmiznú, akonáhle sa presťahuje do nového mesta. 

Fanúšikom Thrashers bolo jeho rozhodnutie prirodzene proti srsti, zvlášť po tom, čo všetko pre neho klub spravil počas neľahkého životného obdobia. Museli sa ale zmieriť s tým, že Heatley sa v auguste 2005 stal novou posilou Ottawy Senators. Opačným smerom putoval Slovák Marián Hossa spolu s obrancom Gregom de Vriesom. 

Pizza line 

Heatley v Ottawe zažil svoje najlepšie roky a stal sa jedným z najlepších hokejových útočníkov na svete. Spolu s kapitánom Danielom Alfredssonom a Jasonom Spezzom utvorili slávnu údernú légiu. Heatley – Spezza – Alfredsson tvorili dlhú dobu bezkonkurenčne najlepší útok v lige. 

„Zabijacký“ krídelník nastrieľal okamžite v dvoch sezónach po sebe 50 gólov a v tej tretej Ottawe pomohol 41 presnými trefami. Problém nastal až v ročníku 2008-09, kedy sa Heatleymu zdalo, že s ním organizácia Senators nejedná ako so špičkovým atlétom, dostáva na ľade čoraz menej priestoru a celý tím praktizuje frustrujúci štýl hry. Navyše mu prekážal aj neustály záujem kanadských médií o jeho osobu.

Telenovela číslo 258 

A tak po sezóne, v ktorej vsietil stále úctyhodných 39 gólov, požiadal v roku 2010 o výmenu. Opäť. Zlé jazyky tvrdia, že Heatley chcel z Ottawy preč, pretože sa vyspal so snúbenicou jeho spoluhráča a dobrého kamaráta Jasona Spezzu. To by vysvetľovalo, prečo nebol pozvaný na jeho svadbu. Nevysvetľuje to ale fakt, že sa Spezza rozhodol svadbu aj napriek tomu zrealizovať. 

Nech je to ako chce, Heatley bol nakoniec vymenený do San Jose Sharks. GM manažér Ottawy Bryan Murray horúčkovite pracoval celé leto na jeho odchode, dohoda bola na mieste aj s tímom Edmonton Oilers, ktorú Heatley surovo bez mihnutia oka vetoval a Murray musel začať odznova.

Svojím počínaním si tak Heatley našiel milióny nepriateľov aj v ďalšom meste. Mnohí fanúšikovia ho označovali za zradcu či podrazáka. Počastovaný bol však aj mnohými inými, hanlivými výrazmi.

Roky úpadku 

Počas prvej sezóny so žralokom na hrudi pripomínal Heatley ešte stále nebezpečného strelca so smrtonosnou strelou náprahom. V základnej časti zaznamenal opäť 39 gólov, jeho gólová produktivita vo vyraďovacích bojoch však nebola nijak zvlášť oslňujúca. V 14 zápasoch sa trafil do čierneho iba dvakrát. 

V nasledujúcom roku zaznamenal Heatley s počtom gólov 26 svoje kariérne minimum, preto sa ho vedenie tímu Sharks chcelo čo najskôr zbaviť. Heatley zverejnil krátky zoznam piatich tímov, do ktorých by si prial byť presťahovaný. Medzi nimi sa nachádzala aj Minnesota Wild, ktorá na oplátku poslala do San Jose Martina Havláta. 

A tak si mohol Dany Heatley so svojím monštruóznym platom 7,5 milióna za sezónu opäť zbaliť kufre. V Minnesote strávil divoké 3 roky, poslednú sezónu väčšinou ako člen štvrtého útoku Wild. Povestná iskra a explozívny pohon sa z hry kanadského hokejistu úplne vytratili.

„Zlý chlapec“ hokejového sveta obohatil vlani svoje bodové konto o slabých 28 (12+16) bodov a po prvýkrát vo svojej kariére dokonca prišiel na to, že vysedávať zdravý na tribúne nie je zas až taký príjemný pocit. 

Jeho 45-miliónová zmluva toto leto konečne vypršala na platnosti. O Heatleyho služby nebol v Minnesote viac záujem a tak si musel opäť hľadať nový domov. Na počudovanie sa v NHL ešte stále našiel tím, ktorý sa rozhodol s tridsaťtriročným vyhoreným útočníkom podpísať nový kontrakt.

California... vie, ako na párty

Interes prejavil Anaheim, teda organizácia, ktorá v ďalšej sezóne pomýšľa len na tie najvyššie méty. S hviezdami ako Ryan Getzlaf, Corey Perry či s novým chalanom v meste Ryanom Keslerom sa im nie je ani čo diviť. Heatley sa upísal Ducks na jeden rok, počas ktorého mu na bankové konto pribudne skromný jeden miliónik dolárov.

Dokáže sa vyhorený šampión dostať pod trénerom Bruce Boudreauom opäť aspoň do polovičnej formy, na ktorú sme boli u neho zvyknutí? Môže byť. Rovnako sa však môže stať, že Heatleymu slnkom zaliata California príliš neprospeje a jeho impakt na tím môže mať katastrofálne následky.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Francúzi chcú zatočiť s nezodpovednými psičkármi
Psíčkari, pozor: Táto zákerná choroba môže postihnúť aj vášho štvornohého miláčika!
(ilustračná foto)
Kampaň do eurovolieb má svoj limit: Toľkoto môžu strany maximálne minúť
Masaker v koncertnej hale v Moskve.
Vyšetrovanie masakry v Moskve naberá na obrátkach: Ďalší zadržaní! Čoho sa mali dopustiť?
Ilustračné foto
Veľká noc je rajom pre zlodejov: Riziko krádeží závratne stúpa! Týmto chybám sa určite vyvarujte
(ilustračné foto)
Chcete prestať fajčiť, no nedarí sa vám? 6 osvedčených spôsobov, ako dať zbohom cigaretám!
Juraj Slafkovský žiari v drese Montrealu.
Si úbožiak, vynadal Slafkovskému! A potom neveril vlastným očiam
Ilustračné foto
SHMÚ varuje: V týchto miestach sa majte na pozore pred VÍCHRICOU!
Dry snow avalanche with a powder cloud close to the village Terskol, Elbrus region
Chystáte sa na túru? Pozor: Na týchto pohoriach hrozí lavínové nebezpečenstvo
Kultový fantazijný film Nekonečný príbeh.
Foto
Pamätáte si Detskú kráľovnú z kultového Nekonečného príbehu? Strašné, čím si prešla! Takto vyzerá dnes
Ilustračné foto
Rusko zablokovalo kontrolu dodržiavania zbrojných sankcií voči KĽDR: Využilo na to veto!
Bratislava (ilustračné foto)
Slovenské národné múzeum predstavilo novú publikáciu: Sledujte, čoho sa týka!
Fire in an old wooden house
Aktualizované
Tragický výbuch v Budapešti: Vyžiadal si život a mnoho zranení