Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Ondrej Pástor pracuje v zoo už 30 rokov: Svojmu povolaniu je verný celý život!

Ondrej Pástor (49) je jedným z mála Slovákov, ktorému jeho povolanie učarovalo natoľko, že nikdy nepremýšľal nad jeho zmenou.

Doslova živý kronikár košickej zoologickej záhrady sa stal vôbec prvým profesionálnym ošetrovateľom pred dlhými 30 rokmi. Odvtedy pomohol prísť na svet viac ako 120 zvieratám. Od starostlivosti o takmer každého člena zoo prešiel nakoniec k lesným zvieratám. Spoločne s nimi sa stal atrakciou pre stálych návštevníkov. Nový Čas predstavuje príbeh prvého zo Slovákov, ktorí nikdy nezmenili svoje pracovisko.

Chovateľ Ondrej Pástor (49) je služobne najstarším pracovníkom zoo v košických Kavečanoch. Zažil už deviatich riaditeľov a za celé obdobie pomáhal prísť na svet vyše 120 zvieratám. Vo svojej dobe patril medzi prvých Čechoslovákov, ktorí absolvovali exoticky znejúcu Strednú odbornú školu pre chovateľstvo exotických zvierat v Prahe. Po jej dokončení odštartoval svoju bohatú kariéru na východe Slovenska.

Nastúpil som 1. júla 1984. Prvými zvieratami boli huculské kone, leopard, líška a rys. Umiestnené ešte boli v stajniach a hospodárskych budovách vtedajšej Vysokej školy veterinárnej pri Hornáde. Až o rok neskôr sme sa presťahovali do areálu zoo v Kavečanoch,“ zaspomínal si Ondrej, ktorý sa stal vôbec prvým profesionálnym ošetrovateľom v košickej zoo.

Keď nebola voda

 

Ondrej, ktorému miestni nehovoria inak ako kronikár zo zoo, si veľmi dobre pamätá na svoje ťažké začiatky. Pred 30 rokmi mu vodu museli nosiť rodičia, aby si mal aspoň kde umyť ruky, a musel sa starať nielen o všetky zvieratá, ale aj o zásobovanie. Situácia sa zlepšila až rok po jeho nástupe. „V roku 1985 sme už boli štyria, v zoo sa postavili prvé voliéry a klietky, pribudli zvieratá, a tak sme si už prácu rozdeľovali. Ale aj tak sme ešte napríklad museli chodiť aj do centra mesta. Mali sme v parku pri plavárni umiestnené labute, husi či bažanty, o ktoré sa bolo treba tiež starať,“ povedal Ondrej, ktorý si za toľko rokov odniesol zo svojej práce množstvo príhod. „Raz ma nabral malý býček jaka tibetského pri prenášaní, ale aj samec paovce hrivnatej. Ale sú to zvieratá a bránili si svoje teritórium,“ smeje sa ošetrovateľ, ktorého meno sa objavovalo v novinách už pred 24 rokmi.


Opatrovateľ bez zvierat

V súčasnosti sa Ondrej Pástor stará o kamzíky, paovce, muflóny, antilopy, zubry, ale aj o pštrosy či žeriavy. Síce je pre neho jeho práca celoživotným koníčkom, čoho dôkazom je aj 30 odpracovaných rokov, doma však žiadne zvieratá nemá. Bývam v paneláku, bolo by to pre to zviera trápenie. Ale zas môžem povedať, že som sa staral takmer o všetky zvieratá v našej zoo, až na tie v teráriách a akváriách. Každý robil najprv všetko, takže som kŕmil aj opice alebo vtáctvo,“ uzavrel Ondrej.

Výzva: Strávili ste v jednej práci celý svoj život a chcete sa podeliť o svoje zážitky a spomienky? Ozvite sa nám na tip@novycas.sk

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!