Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.07.2014 17:30 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Kto po vražde odstráni krv z obývačky? Čističi z miesta smrti: Len pre silné žalúdky!

Kto čistí miesta, kde sa odohrala vražda, samovražda či iná tragédia?

Väčšina z nás tú situáciu, našťastie, pozná len z televízie a filmov. Byt či dom, v ktorom sa stala vražda, samovražda či iné úmrtie. V seriáloch sa tam pohybuje plno policajtov, vyšetrovateľov a kriminalistických technikov. Potom mŕtve telo odnesú, všetci odídu a na mieste zostane len nešťastná rodina, pozostalí či aspoň majiteľ bytu, ak, samozrejme, nie je medzi mŕtvymi. Čo sa stane potom? Kto to dá do poriadku alebo aspoň zbaví toto miesto stôp smrti?

Nejde len o vraždy

Nemusí však ísť len o vraždu či iný krvavý zločin. V dnešných časoch, keď veľa starých ľudí žije osamote, nie je zriedkavosťou, že ich smrť prezradí až zápach či hmyz vychádzajúci z ich bytu. Aj ľudí, ktorí si byt či dom zaplnia pozbieranými smeťami a popri tom chovajú aj tridsať mačiek, je tiež dosť. Sú to smutné prípady, ale aj vtedy musí prísť niekto, kto to dá do poriadku a najmä profesionálne vie, ako to vyčistiť a vydezinfikovať.

Kto to robí na Slovensku? Nikto.

Keď o takýchto prípadoch čítate len v novinách, môže vám to byť jedno. Ak vás však čosi podobné priamo postihne, každá rada vám bude dobrá. Príklad: polícia vám vydá auto, v ktorom váš nešťastný príbuzný spáchal samovraždu zastrelením. Zvnútra je celé pokryté zaschnutou krvou a iným biologickým materiálom. Kto vám ho vyčistí? Alebo: ste správca domu a v jednom z bytov sa dobodali opití nájomníci. Krv je všade, zatiekla až do špár v dlážke. Alebo: zavolá vám polícia, že vaša príbuzná zomrela pred tromi týždňami vo svojom byte a teraz ju našli. Máte tam prísť, byt prevziať a dať ho celý vydezinfikovať. Kto vám pomôže?

Na Slovensku môžete na internete hľadať koľko chcete, žiadnu špecializovanú firmu nenájdete. Nezostane vám teda nič iné, len si všetko vyčistiť sami, prípadne zaplatiť niekomu, kto má na takúto prácu silný žalúdok. To, že nemá žiadnu kvalifikáciu na prácu s nebezpečným biologickým materiálom, vám asi bude v danej situácii jedno.

 

Výnosná činnosť

V zahraničí to však vyzerá na výnosnú činnosť. Len v USA funguje vyše 550 špecializovaných čistiacich firiem a priemerne si pýtajú 250 dolárov za hodinu čistiacich prác. Cena môže byť aj vyššia, závisí od rozsahu čistenia a použitých prostriedkov. Podľa vládneho nariadenia sa všetky telesné tekutiny považujú za nebezpečný biologický materiál a s takým môžu narábať len odborníci. Špecializované čistiace firmy si preto často objednávajú aj rôzne inštitúcie ako poisťovne, dopravné spoločnosti či organizátori veľkých spoločenských akcií, kedy v dopravných prostriedkoch či v rôznych priestoroch toho niekedy zostane na vyčistenie a dekontamináciu naozaj dosť.

CTS Decon

Rozmach špecializovaných čistiacich firiem nastal koncom 90. rokov minulého storočia. Priestor im vytvorila sprísnená legislatíva na narábanie a prácu s biologickým materiálom a odpadom. Na internete ich môžete nájsť pod označením CTS Decon, čo je skratka pre „crime and trauma scene decontamination“ prípadne aj Crime Scene Cleanup. Zväčša ponúkajú nasledujúce činnosti: čistenie priestorov po zabití a samovražde, čistenie po úmrtí bez dozoru (prípady osamelých úmrtí), čistenie krvných stôp, odstraňovanie odpadu a dezinfekcia priestorov (napríklad bytov, v ktorých bývali neprispôsobiví občania, bezdomovci či prisťahovalci bez adekvátnych hygienických návykov). Niektoré firmy sa zameriavajú aj na čistenie automobilov a dopravných prostriedkov po nehodách, iné sa špecializujú na veľké priemyselné podniky, v ktorých sa stávajú úrazy či havárie, ďalšie majú v náplni likvidáciu zločineckých laboratórií, v ktorých sa „varili“ drogy a obsahujú plno nebezpečných chemikálií, ktoré treba bezpečne zlikvidovať.

Najprv hmyz

Ako prebieha samotné čistenie? Samozrejme, že tejto práci predchádza preskúmanie priestoru a určenie postupu prác a použitie čistiacich prostriedkov. Čistiaci tím sa vonku prezlečie do nepremokavých návlekov, natiahne si gumené rukavice a ak treba, dá si aj respirátory proti zápachu. Keď je v priestore plno hmyzu, napríklad múch, zlikvidujú ich insekticídom a zároveň spustia ozónový generátor na likvidáciu smradu a dezinfekciu. Najprv sa čistí podlaha, aby sa biologický materiál, zväčša krv, ďalej neroznášal. Čistiaci tím ho nakladá do plastových vriec, vyrezáva kusy kobercov nasiaknutých krvou, rovnako aj kusy sedačiek či matracov. Až potom príde na rad klasické čistenie mopami, oškrabávanie stien či vylamovanie celých sadrokartónových dosiek alebo podlahy, ak znečistenie vsiaklo do stien či preniklo špárami. Keď je treba, používajú sa aj špeciálne parné čističe. Z priestoru vďaka tomuto všetkému zmizne akýkoľvek biologický materiál, je dekontaminovaný a vydezinfikovaný. Na vysťahovanie nábytku či kompletné vypratanie bytu si už musíte najať inú firmu. Čističi len čistia, nič viac.

Kto to robí?

Túto prácu nedokáže robiť každý. Je emotívne vyčerpávajúca, nebezpečná a smutná. Hrozí nákaza, používajú sa chemikálie a často je prítomný aj niekto z pozostalých, na ktorého treba brať ohľad. Michael Tillman, šéf čistiacej firmy Amdecon, to povedal presne: „Potrebujete silný žalúdok, racionálny odstup od práce a chápavú povahu. Bez toho to nezvládnete.“ Aby ste mohli každý deň byť na mieste nejakej tragédie, tam, kde skončil nejaký život a vašou úlohou je odstrániť všetky stopy po tejto udalosti, na to naozaj potrebujete silnú povahu. Navyše treba dodržiavať obrovské množstvo predpisov a presne vedieť, aký čistiaci postup treba v konkrétnom prípade zvoliť. Nie náhodou je táto práca umiestnená veľmi vysoko v rebríčku najodpornejších prác na svete a nehrnú sa za ňou davy záujemcov. Tí, čo ju však robia, vedia, že vymazaním stôp pomáhajú zmierniť smútok ľuďom, ktorých tragédia najviac zasiahla.

 

Výbava čističov

Osobné ochranné pomôcky – nepremokavé jednorazové celotelové návleky, gumené rukavice, respirátor, ochranné okuliare a chemicky odolné topánky.

Kontajnery, plastové vrecia - na prenos biologického materiálu a odpadu.

Tradičné čistiace pomôcky – mopy, vedrá, špongie, spreje, kefy.

 

Špeciálne čistiace pomôcky:

Ozónový stroj – na odstránenie zápachu.

Rozprašovače – na čistenie úzkych a neprístupných priestorov, zvyčajne na odstránenie zápachu.

Nemocničné dezinfekčné prostriedky – na zneškodnenie biologického odpadu, enzýmy na ničenie baktérií a vírusov.

Bezkontaktné čistiace systémy – vákuové vysávače a čističe, výkonné parné čističe.

Nože, škrabky a orezávače – na vyrezanie znečistených častí kobercov a poťahov, oškrabávanie stien a nábytku.

Lopaty – veľké množstvo krvi sa za dve hodiny vyzráža do formy želé, ktoré sa dá nahádzať lopatami do vriec.

Kladivá, píly, rebríky – na rozbitie či demontáž sadrokartónových dosiek a podobného materiálu.

Kamera – na zaznamenanie vykonaných prác.

Dodávkový automobil – na dovoz a odvoz pracovného materiálu a odpadu.


Film Cleaner (u nás Zametač stôp) z roku 2007 je celkom dobrou ukážkou, ako pracujú čističi z miesta smrti.

Tento aj podobné články nájdete v najnovšom čísle NČ KRIMI, ktoré je práve v stánkoch!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia