Mýtus: Čím ste chudší, tým dlhšie budete žiť
Pravda: Zo štúdie Štátnej univerzity v New Yorku vyplýva, že mať pár kíl navyše vám môže pomôcť žiť dlhšie. Zistilo sa, že mierne obézni ľudia majú menšiu pravdepodobnosť, že zomrú na srdcové problémy, ako tí, ktorí trpia podváhou. Nedávna štúdia zasa tvrdí, že vyšší BMI index vás chráni pred smrťou z rôznych ochorení. A to aj napriek tomu, že niektoré môže nadváha vyvolať. Samozrejme, platí to len u ľudí, ktorí majú iba tých kíl navyše iba pár.
Mýtus: Mali by ste cvičiť 5-krát do týždňa 30 minút
Pravda: Najnovšie výskumy tvrdia, že vyššia intenzita cvičenia, hoci len šesť minút týždenne, je efektívnejšia ako 150 minút cvičenia týždenne. Pre zamestnaných ľudí je teda oveľa efektívnejšie krátke cvičenie raz týždenne, efektivita však musí byť veľmi vysoká.
Mýtus: Červené mäso je zlé pre vaše srdce
Pravda: Ak červené mäso jeme ako súčasť zdravého jedálnička, nespôsobuje ochorenie srdca. Naopak, má mnoho zdravotných výhod. Diétny expert Dr. Michael Mosley tvrdí, že myšlienka nasýtených živočíšnych tukov, v červenom mäse a masle, ktoré upchávajú cievy, sa objavila v štúdii vedca Ancela Keysa v roku 1953. Najnovšie výskumy však dokazujú, že oveľa nebezpečnejšie ako tuky sú v strave sacharidy. Kvalitné chudé červené mäso je naopak zdrojom železa, zinku, vitamínu A, vitamínu D, horčíka, selénu a draslíka.
Mýtus: Surové ovocie a zelenina sú zdravšie
Pravda: Varené jedlo je ľahšie na strávenie a telo si z neho dokáže absorbovať viac surovín. Fanúšikovia surovej stravy tvrdia, že varenie zeleniny zabíja vitamíny a minerály, ale štúdie objavili, že mrkva, špenát, šampiňóny, špargľa, kapusta či papriky majú viac antioxidantov uvarené ako v surovom stave.
Mýtus: Plnotučné mlieko je nezdravé
Pravda: Dôkazy naznačujú, že plnotučné mlieko je lepšou alternatívou ako nízkotučné sušené. Obsahuje síce tuk, ale takisto aj v tukoch rozpustné vitamíny A,D,E, a K. Je teda oveľa výživnejšie. Podľa jednej štúdie dokonca napomáha k rýchlejšiemu spaľovaniu kalórií.
Mýtus: Neexistuje také niečo ako priveľa spánku
Pravda: Spať viac ako 10 hodín každú noc je tak zničujúce pre organizmus ako spánok kratší ako 6 hodín. Hovorí to aspoň výskum Americkej akadémie spánkovej medicíny.
Dlhý spánok spojený s dlhým pobytom v horizontálnej polohe môžu spomaliť tok krvi do orgánov a majú vplyv na hladinu cukru v krvi. Najzdravšie je spať v noci 7 až 9 hodín.
Mýtus: Maratónski bežci sú superzdraví
Pravda: Nové výskumy potvrdzujú, že bežci na dlhé trate častejšie trpia na artritídu, infekcie alebo im musia meniť bedrové kĺby. Podľa amerických vedcov beh na viac ako 32 kilometrov za týždeň skracuje dĺžku života.
Iná štúdia univerzity v Leicesteri zasa tvrdí, že po maratónskom behu sa imunitný systém vyčerpá na dlhé týždne, človek má vtedy trikrát väčšie riziko, že dostane nádchu či chrípku. To však nie je dôvod, aby ste zostali ležať na pohovke. Pravidelné cvičenie totiž zvyšuje imunitu.
Mýtus: Pukance sú diétnou katastrofou
Pravda: Vynechajte cukor a pukance sú perfektným občerstvením. Štúdia Univerzity Scranton v Pennsylvánii objavila, že porcia má viac živín pre boj s chorobami ako porcia ovocia a zeleniny. Jedna porcia pukancov obsahuje až 300 mg antioxidantov, čo je takmer dvojnásobok ako v porcii ovocia. Samozrejme, pukance nemôžu byť sladké, príliš solené či s veľkým obsahom masla.
Mýtus: Olivový olej je najzdravší tuk na varenie
Pravda: Olivový olej je vo vysokých teplotách pre organizmus skôr zlý. Pri zahriatí na vysokú teplotu olivový olej uvoľňuje chemikálie nazývané lipidové peroxidy, ktoré reagujú s ľudskou DNA a zvyšujú riziko rakoviny a srdcových chorôb.
Na varenie sú vhodnejšie slnečnicový, arašidový či kokosový olej. Extra panenský olivový olej je zdravý, ale len ak sa používa v studenej kuchyni.
Mýtus: Jesť veľa ovocia je dobrá vec
Pravda: Konzumácia priveľkého množstva ovocia zvyšuje riziko cukrovky a obezity. Hoci ovocie obsahuje vlákninu a vitamíny, je tam aj fruktóza (ovocný cukor). Ide o cukor, pri ktorom sa nebudete cítiť plní. Normálne, keď zjete cukor, vaše telo vylučuje hormón inzulín, ktorý vyšle do mozgu signál, že máte dosť. Fruktóza však nevyvoláva potrebu produkovať inzulín. Výsledkom je, že ľudia sa ovocím väčšinou prejedajú a to zvyšuje riziko obezity a vývinu cukrovky 2. typu. „Stačí zjesť dva kusy ovocia denne. Treba sa vyhnúť šťavám, ktoré sú čistý cukor. A zvyšok jedálnička by mala tvoriť zväčša zelenina,“ radí diétna odborníčka.
Mýtus: Šalát je bezvýhradne zdravé jedlo
Pravda: Jadro šalátov, ľadový šalát obsahuje málo živín a väčšinu tvorí voda. Navyše, viaceré štúdie potvrdili, že šalát býva častým zdrojom otravy z jedla. Výskum Imperial College v Londýne zistil, že baktérie salmonely by mohli šalát otráviť tým že sa prichytia na jeho listy. Baktérie sa potom môžu šíriť aj na iné produkty, s ktorými príde zelenina do kontaktu.
Aby ste sa vyhli problémom, konzumujte radšej šalátovú zeleninu s tmavšími listami – rukolu alebo špenát. Tie obsahujú železo a dôležitý vitamín B nazývaný aj kyselina listová, ktorý je zdrojom energie. A pred konzumáciou nezabudnite listy umyť pod tečúcou vodou.