Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.07.2014 12:16 | Správy | Zahraničné správy

Lietadlo, ktoré zmizlo z radarov 50 minút po štarte: Stroj havaroval!

Alžírske letecké orgány stratili kontakt s letom spoločnosti Air Algerie so 116 ľuďmi na palube. Teraz sa potvrdilo, že lietadlo malo nehodu!

Na palube bolo podľa leteckej spoločnosti 110 pasažierov zo 14 krajín a šesť členov  posádky. Cestovali v ňom desiatky Francúzov, posádka je podľa agentúry EFE španielska. O zrútení lietadla informovala aj talianska agentúra ANSA s tým, že v oblasti katastrofy bola silná búrka. Stroj typu MD-83 (McDonnell Douglas 83) patrí španielskej spoločnosti Swiftair, prevádzkujú ho však aerolinky Air Algérie.

Podľa francúzskych úradov sú všetky doterajšie informácie o osude lietadla predbežné a neoverené. V Paríži bol vytvorený krízový štáb, ktorý záležitosť preveruje. Podľa zoznamu cestujúcich, ktorý má k dispozícii spoločnosť Air Algérie, bolo v lietadle 51 francúzskych občanov, 27 osôb z Burkiny Faso, osem z Libanonu, šesť z Alžírska, päť z Kanady, štyri z Nemecka, dve z Luxemburska a po jednom občanovi Švajčiarska, Belgicka, Egypta, Ukrajiny, Nigérie, Kamerunu a Mali.

Francúzska armáda medzičasom vyslala dve svoje stíhačky rozmiestnené v oblasti, aby sa pokúsili nezvestné lietadlo lokalizovať. Zväz španielskych pilotov Sepia a španielska letecká spoločnosť Swiftair v Madride oznámili, že na palube lietadla boli dvaja španielski piloti a štyria španielski členovia posádky.

Podľa agentúry AP sa lietadlo náhle stratilo z radaru. Kontakt s lietadlom na linke AH5017 stratili letecké úrady v Alžírsku 50 minút po štarte lietadla.

Podľa alžírskej štátnej televízie sa stroj nachádzal v okamihu zmiznutia pravdepodobne vo vzdušnom priestore Mali, v ktorého severnej časti prebiehajú boje medzi ústrednou vládou a islamskými povstalcami. Podľa AP, ktorá sa odvoláva na zdroj z francúzskej misie pôsobiacej v Mali, je však vysoko nepravdepodobné, že by rebeli disponovali zbraňami schopnými lietadlo zostreliť. Minister dopravy Burkiny Faso Jean Bertin Ouedrago povedal, že lietadlo požiadalo o 03.38 h SELČ o zmenu trasy pre pieskovú búrku v saharskej oblasti. Podľa alžírskej tlačovej agentúry APS s ním leteckí dispečeri stratili kontakt o 03.55 h SELČ.

 

 

 

 

Súkromná španielska letecká spoločnosť Swiftair vo štvrtok uviedla, že stratila kontakt s jedným zo svojich lietadiel zabezpečujúcim služby pre Air Algerie. Spoločnosť na svojej webovej stránke uviedla, že lietadlo štartovalo z Burkiny Faso o 01.17 miestneho času a v Alžíri malo pristál o 05.10 h, ale do cieľa nedorazilo.

 

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vizualizácia štadióna po dokončení. Moderný stánok by mal hostiť majstrovstvá Európy do 21 rokov.
Foto
Brzdia výstavbu štadióna sudičky?! O rok by mali byť na stavenisku v Prešove majstrovstvá Európy
(ilustračné foto).
Na východe Slovenska došlo k dopravnej nehode: Úseku sa radšej vyhnite
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
Po náročnej liečbe robí veľké pokroky v hokeji.
Foto
Hokejista Martinko strieľa góly, hoci nemal žiť: Lekári mu dávali len 3 týždne! Dojemný príbeh malého bojovníka
Mesto Galanta má mladežnícky parlament.
Váš Tip
Galanta podporuje mladých ľudí: Títo mladí ľudia budú rozhodovať o dôležitých veciach!