Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Turisti a zamestnanci z Vrátnej opísali minúty hrôzy: Handzušova rodina v centre pekla!

Slzy sa im tlačia do očí! Nielen domáci, ale aj turisti nespoznávajú Vrátnu po tom, čo ju v pondelok zasiahol prívalový dážď.

Okolitá pôda sa pod tlakom vody zosunula a napáchala miliónové škody. Živel bral so sebou všetko, čo mu prišlo do rany - cesty, elektrické vedenie, autá, stromy a poškodil okolité chaty. Ľudia, ktorí sa v tom čase nachádzali v stredisku, mali obrovské šťastie a vyčíňanie prírody prežili. Teraz sa podelili o minúty hrôzy strašných spomienok, ale prezradili aj to, že Vrátna má to najhoršie ešte len pred sebou.

Najťažšie mesiace majú pred sebou chatári a vlekári, ktorých voda, hlina a kamene zasiahli najviac. Všetci z nich sú presvedčení, že sezóna sa pre turistov skončila. „Snažíme sa zachrániť aspoň to, čo sa dá. Od zajtra budú prebiehať upratovacie práce, teraz je dôležité zbaviť sa bahna. Naša oblasť je v katastrofálnom stave, musíme sa ju všetci pokúsiť upraviť čo najskôr, a to sa nestane len tak z mesiaca na mesiac. Nedá sa ani povedať, čo prežívame, povedala manažérka najviac poškodenej chaty Vrátna Mimi Šimčáková, podľa ktorej blízku lanovku denne využívalo aj 1 500 ľudí. Keďže aj ona je v nepoužiteľnom stave, úbytok takéhoto počtu turistov bude podľa chatárov katastrofický.

Handzuš ratoval mamu

Vo Vrátnej bola v čase skazy aj rodina hokejistu Michala Handzuša (37) vrátane jeho mamy. Ich auto sa ocitlo medzi ďalšími, ktoré poškodila kamenná lavína. „Všetko, našťastie, dopadlo pre nich v pohode. Auto nešlo vôbec naštartovať. Hneď, ako to vypuklo, volali mi, že sú v poriadku. Záchranári ich evakuovali, povedal Handzuš, ktorý hral naposledy v NHL za Chicago Blackhawks.

 

Slovenský reprezentant nemal toľko šťastia ako Trnavčan František Hrušovský (52), ktorý akoby zázrakom naštartoval svoje auto. „Vracali sme sa z túry do chaty, kde sme zostali uväznení. Bolo to strašné, strašné... Nedá sa to opísať. Videli sme z okna, ako sa utrhla tá lavína, pršalo, kameň padal, veľké skaly sa trieštili na kusy. Keď to skončilo, tak som našiel auto strhnuté z parkoviska, ale naskočilo na prvýkrát,“ opísal s nadšením turista.

Apokalypsa

Na besnenie počasia sa priamo z hornej stanice lanovky pozerala bufetárka Dominika Jánošíková (25) z Terchovej. Bola to hotová apokalypsa! Zrazu nám volali z chaty, že nám voda berie autá. Vtedy sme pochopili, že to nebude len tak. Kabínu, kde sme boli, zaplavilo, nevedeli sme, ako sa dostaneme nazad. Keď sme sa sem vrátili, tak už sme len plakali,“ povedala D. Jánošíková, ktorej výpoveď potvrdila aj rodina Molendovcov z Poľska. „Tú hrôzu sme videli priamo z lanovky, kde sme v tom čase boli. Keď sme vystúpili, ihneď nás zaplavila voda, ktorá nám siahala po kolená,“ opísala rodina, ktorá sa na Slovensko tak skoro neplánuje vrátiť.


Zahynul poľský turista

Záchranárov, ale aj obyčajných ľudí včera šokoval nález ľudského tela pod Veľkým Kriváňom. Jeho tragická smrť nesúvisela so záplavami. Na mieste jeho nálezu ležal niekoľko dní a podľa informácií Horskej záchrannej služby ide o 38-ročného poľského turistu-samotára. Jednou z verzií vyšetrovania je, že ho usmrtil zásah bleskom. Záchranári sa spočiatku obávali, že vo vrakoch áut nájdu zavalených ľudí.

Vyčíňanie počasia v číslach

66 milimetrov
zrážok spadlo v pondelok vo Vrátnej doline, ktorú neduhy počasia poškodili najviac z celého Žilinského kraja. Znamená to, že na jeden štvorcový meter padlo 66 litrov vody, čo na rovnakej ploche predstavuje výšku 6,6 centimetra.

50 hektárov
Dážď podmočil terén v rozsahu až 50 hektárov, ktorý sa následne zosunul do Vrátnej doliny. Pôda a kamene zanechali v dezolátnom stave prístupovú cestu z Terchovej a Vrátnu tak odrezali od sveta.

122 turistov
museli záchranári evakuovať z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chleb. Do včerajších večerných hodín neevidovali žiadnu nezvestnú ani vážne zranenú osobu v súvislosti so záplavami.

49 osobných automobilov
do včerajšieho večera vyslobodili hasiči špeciálnou technikou spod navaleného bahna a kameňov. Podľa odhadov sa na mieste môže nachádzať ešte niekoľko ďalších vozidiel.

500 000 €
predstavuje podľa starostu Terchovej Milana Laurenčíka škoda vyčíslená na obecnom majetku, akým sú napríklad cesty, mosty a lávky. Škody na osobnom majetku neboli doposiaľ vyčíslené, ale predpokladá sa, že tiež presiahnu polmiliónovú hranicu.

5 km
Najväčšie škody predstavuje poškodenie päťkilometrového úseku cesty z Terchovej do Vrátnej. Podľa predsedu Žilinského samosprávneho kraja boli len náklady na vybudovanie tejto trasy miliónové a ide o najničivejšie poškodenie cesty v kraji.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!