Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2014 15:30 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Štefan Szabó: Priznal sa k vražde, našli uňho ďalšiu mŕtvolu, no stále je na slobode!

Podnikateľ si požičiaval peniaze a svojich veriteľov vraždil.

Pani Adela Kováčová stála počas upršaného májového dňa pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Pezinku a pomaly fajčila. Prišla sa pozrieť na muža, ktorý podľa prokuratúry pred dvoma rokmi chladnokrvne popravil jej manžela. Mŕtve telo našla sama, pokúsila sa dokonca o prvú pomoc, ale jej manžel bol už studený. Ak by niekto čakal, že Štefana Szabóa, neprávoplatne odsúdeného pre dve vraždy, privedú pred sudcu po zuby ozbrojení kukláči, mýlil by sa. Po chybe sudcu si už pár týždňov užíval slobodu a v naškrobenej bielej košeli a elegantnom čiernom saku nedal na sebe poznať ani náznak nervozity. Nešťastnej vdove, ktorej na jednom z pojednávaní bez škrupúľ vykričal, že jej zavraždený manžel mal milenku, venoval len pohŕdavý pohľad.

Ako sa mohlo stať, že človek obžalovaný z dvoch vrážd, ktorého dokonca už raz súd neprávoplatne poslal za mreže na doživotie, si užíva slobodu a nečaká na definitívny verdikt súdu za mrežami? Prečo a akým spôsobom podľa prokuratúry vraždy spáchal?

 

Obchodný partner

Tibor Kováč a Štefan Szabó boli obchodní partneri. Szabó prevádzkoval v Bratislave na Račianskom mýte potraviny, pre ktoré Kováč s manželkou Adelou dodávali údeniny, klobásy a ďalšie mäsové výrobky. Obaja muži boli kamaráti, ich rodiny sa dokonca navzájom navštevovali. „Ja som sa s ním stretávala málokedy, ale spolu so ženou boli u nás na večeri. Bolo to asi rok pred vraždou. Rozprávali sme sa až do noci, končili sme okolo štvrtej ráno,“ rozhovorila sa vdova Adela Kováčová. Ani vo sne by jej vtedy nezišlo na um, že sa raz s mužom, ktorého sa snažila čo najlepšie pohostiť, stretne na súde pre vraždu svojho manžela. „Môj manžel svojmu obchodnému partnerovi absolútne dôveroval. Obdivoval ho, stále rozprával, aký je dobrý a ako zvláda podnikanie," spomínala pani Adela.

Pôžička

Keď nastala situácia, že Štefan Szabó zrazu potreboval požičať peniaze, jeho kamarát Tibor nezaváhal a svojmu obchodnému partnerovi poskytol 20 tisíc eur. „Môj manžel bol veľmi na peniaze. Ani mojej rodine nepožičal, ale jemu áno. Szabó ho zmanipuloval,“ dokreslila vzťah dvoch mužov. Problém nastal, keď Szabó nemienil požičanú sumu vrátiť. „Môj muž už bol nervózny, Szabó mu peniaze nevracal. Pri stretnutí mu oznámil, že ak peniaze nedostane naspäť, pôjde za jeho manželkou. Szabó sa toho asi bál, lebo jeho žena ani syn o ničom nevedeli," tvrdila pani Adela na pojednávaní minulý rok na jeseň. Možno práve tento okamih sa stal pre Tibora osudným. Snaha nestratiť imidž úspešného podnikateľa pred svojimi blízkymi a zbavenie sa nepríjemného veriteľa, ktorému nebol schopný vrátiť peniaze, sa mohli stať spúšťačmi hrozného činu, ktorý mal podľa prokuratúry spáchať Szabó.

Posledné slová

Pani Adela si aj po dvoch rokoch pamätá na posledný telefonát so svojim manželom. „Volal mi, že si s ním dohodol stretnutie na ráno, lebo večer neprišiel. Klobásy do jeho obchodu už boli prichystané. Rozprávali sme sa, že zajtra dostanú deti vysvedčenie. Ráno chcel ešte zobrať mamu do Bratislavy k lekárke, čakala ju operácia. Naspäť sa vraj bude ponáhľať. Nakoniec povedal, že keď Szabó nepríde, tak pôjde za ním do Bratislavy do jeho obchodu," zaspomínala si pani Adela. Boli to posledné slová, ktoré od svojho manžela počula.

Treba povedať, že manželia už v tomto čase žili oddelene. Prechádzali manželskou krízou, ale podľa pani Adely sa po jej odsťahovaní vzťah s manželom výrazne zlepšil. Dokonca si plánovali kúpiť byt a začať odznova.

Už tam ležal a bol studený

Na druhý deň ráno išla pani Adela do obce Holiare (okr. Komárno), kde pracovala v škôlke. „Keď som sa viezla okolo nášho domu, bolo mi čudné, že auto ešte stojí doma a to už bolo deväť hodín. Zastavila som a vošla dovnútra, že sa pozriem, prečo ešte nešli do Bratislavy. Vošla som do domu a tam som ho našla. Ležal na zemi, obrátila som ho a chcela mu dať prvú pomoc, ale už bol studený. Hneď som zavolala záchranku. Zavolala som aj na jeho mobil, ozval sa mi z obývačky. Pozrela som textové správy a komu volal. Zistila som, že si so Szabóm volali v to ráno," tichým hlasom doplnila pani Adela na adresu obžalovaného.

Neistá budúcnosť

Kým sa senát vo vnútri radil o vine a treste pre Štefana Szabóa, rozhovorila sa pani Adela aj o situácii, v ktorej sa ocitla. „Zostala som takmer na mizine. Väčší syn ide teraz do školy a ja musím financovať všetko sama. S manželom sme sa narobili, aby sme ich zaistili a takto sa to všetko skončilo. Nemali sme veľa času na seba, obetovali sme sa práci. Manžel sľuboval, že prerobíme byt a pôjdeme s deťmi na dovolenku. Vzťah sa nám zlepšil, opäť sme si vážili jeden druhého," uzavrela pani Adela. Dofajčila cigaretu a pomaly sa vrátila späť do rokovacej miestnosti.

Z vraždy samovražda

Vráťme sa však späť k júnu 2012. Štefana Szabóa zatkli pár hodín po vražde. Ako podozrivý sa priznal k trestnému činu a kriminalistom aj názorne ukázal, ako ho spáchal. Podľa prokurátora jeho slová pri priznaní počas vyšetrovania potvrdili aj ďalšie dôkazy. Pred súdom, kde Szabóovi hrozilo až doživotie, však bolo všetko odrazu inak. Obžalovaný začal tvrdiť, že nebohý Tibor Kováč spáchal samovraždu. „Ukončíme to inak,“ povedal podľa obžalovaného Tibor Kováč a strelil sa ľavou rukou do ľavej strany hlavy. Svoje tvrdenie Szabó opieral aj o fakt, že na oboch rukách mŕtveho sa našli povýstrelové splodiny. Podľa prokurátora však išlo o účelovú obhajobu. „Splodiny sa uvoľňujú v smere výstrelu,“ tvrdil prokurátor v záverečnej reči. Nie je teda vylúčené, že nešťastný Tibor sa chcel pred smrtiacou guľkou chrániť. Szabóova verzia mala viacero logických trhlín. Hodnoverne nevysvetlil, prečo k postrelenému ihneď nezavolal záchranku a ani mu neposkytol prvú pomoc. „Tibor určite nemal v úmysle zabiť sa, on nebol ten typ. Mal rád život, deti veľmi miloval a chcel byť s nimi,“ reagovala na tvrdenie obžalovaného vdova Adela. Pozoruhodne pôsobí aj Szabóova verzia, akým spôsobom sa dostal k vražednej zbrani, ktorú priniesol obeti. Vraj ju našiel v ruksaku zlodeja, ktorý mu v obchode kradol potraviny a nechal si ju.

Ďalšie mŕtve telo

Pri vražde Tibora Kováča mali policajti od začiatku dostatok indícií o možnom páchateľovi. Jeho manželka vedela, že ide na stretnutie so Szabóom pre dlh 20 tisíc eur. Obaja muži spolu krátko pred smrťou komunikovali, dokazovali to aj textové správy v mobile zavraždeného a pravdepodobne aj výpisy z telefonických hovorov. Navyše, ako sme už spomínali, Szabó sa policajtom priznal a predviedol, ako zločin spáchal. Keď však policajti prehliadali jeho chatu v Senci, zažili šok. V garáži na regáli našli, zabalené v igelite, druhé mŕtve telo. Policajti zistili, že ide o - v tom čase už tri roky nezvestného - Andreja Wolfa.

Opäť dlh

Zmiznutie prevádzkovateľa benzínovej pumpy bolo vtedy veľkou záhadou, ktorú si nedokázali vysvetliť jeho zamestnanci ani rodina. Naposledy Wolfa videli na benzínke na Vajnorskej ulici koncom novembra 2009. Polícia ho potom evidovala ako nezvestného a neúspešne po ňom pátrala tri roky. Podľa prokurátora Štefan Szabó vylákal Andreja Wolfa do obce Lesné Kračany (okr. Dunajská Streda), kde býval. Aj od neho mal požičané peniaze, išlo o viac ako 80 tisíc eur. Zastrelil ho dvoma ranami do hlavy. Szabó popieral spáchanie aj tejto vraždy. Podľa neho mali kľúče od jeho chaty aj ďalší ľudia. „Mal som tam záhradníkov, ktorí si nič nevšimli," argumentoval ďalej Szabó. Okrem toho na chate nebol asi rok, lebo ho operovali. Keď na chatu napokon prišiel, mŕtvolu v garáži si vraj nevšimol.

Prečo ho prepustili?

Ako je ale možné, že sa Štefan Szabó, obžalovaný z dvoch brutálnych vrážd, v máji voľne pohyboval na slobode?  Obžalovaného spoza mreží pustil najvyšší súd. Svoje rozhodnutie rozsiahlo a dôkladne zdôvodnil, pre človeka bez právnického vzdelania až príliš komplikovane. Štefan Szabó bol od roku 2012 vo vyšetrovacej väzbe. Medzi jeho práva patrí aj to, že môže podať žiadosť o prepustenie. Ak súd obžalovanému vyhovie, stíhajú ho na slobode, ak nie, na rozhodnutie súdu čaká za mrežami. Rozhodnutie mu doručia a po uplynutí 30 dňoch môže žiadať o prepustenie opäť. Súd nemá pevne stanovenú lehotu, v ktorej musí rozhodnúť, mal by tak spraviť neodkladne. Štefan Szabó si podal žiadosť o prepustenie z väzby 7. februára 2014. Spis bol vtedy na Najvyššom  súde SR, ktorý o nej právoplatne rozhodol až 23. 4. 2014. Dva a pol mesiaca bol príliš dlhý čas a aj preto sa Szabó dostal na slobodu.

Oddychovať a zabávať sa

Na pojednávaní vypovedal aj znalec z oblasti psychiatrie. Štefana Szabóa veľmi nešetril. „Nevylučujem jeho trestnú činnosť v budúcnosti, ktorá môže byť aj násilného charakteru," povedal priamo. Podľa neho, keď sa pred obžalovaným vyskytne prekážka, je nastavený riešiť ju aj agresívnym spôsobom. „Bol frustrovaný tým, že mal niekomu vrátiť peniaze, čo mohol riešiť v súlade s osobnostnými charakteristikami a odstrániť človeka, prekážku, ktorý od neho peniaze žiadal," uviedol. Znalec tvrdil, že ide o stav trvalý. 

V čase písania tohto článku Szabó do zahraničia neušiel. Dostavil sa dokonca aj na súdne pojednávanie v máji, kde ho Špecializovaný trestný súd v Pezinku už druhýkrát odsúdil na doživotie. Nemihol ani brvou a nad zvedavými novinármi len hodil rukou. „Oddychovať a zabávať sa," odpovedal keď sa ho pýtali, čo bude vo voľnom čase robiť.

Zmizla aj predavačka

Dvaja zavraždení muži však neboli jediný, komu Szabó dlhoval peniaze. Jeho podnikanie bolo totiž stratové, uskromniť sa však nemienil. Synovi kúpil drahé auto a chudobným dojmom nepôsobí ani dom v Lesných Kračanoch, v ktorom žil aj s rodinou. Priamo na súde vypovedal ďalší svedok, ktorí hovoril o požičaní peňazí obžalovanému. Išlo o 12,5 tisíc eur, ktoré vraj Szabó potreboval na kúpu tovaru. Peniaze mu nevrátil, svedok záležitosť riešil žalobou na civilnom súde.

Pre Szabóa pracovala ako predavačka Iveta Částová a aj tá mu požičala väčšiu sumu peňazí. Spomínalo sa až 50 tisíc eur, ktoré mala spolu s rodinou odložených na kúpu domu. Částová zmizla v marci 2012 a odvtedy ju nikto nevidel. Chýba však jej telo, preto polícia nikoho nemohla obviniť. Keď počas tohtoročnej Veľkonočnej nedele našli dvaja policajti v Bratislave pri Botanickej ulici zvyšky tela ženy, médiá okamžite začali špekulovať, či v tomto prípade nejde práve o Ivetu Částovú. Podľa informácií, ktoré získal Nový Čas Krimi, analýza túto skutočnosť nepotvrdila a Iveta Částová je tak stále nezvestná. „Trestné stíhanie je prerušené, ak sa objavia nové skutočnosti, v trestnom stíhaní budeme pokračovať," uviedla Andrea Dobiášová, hovorkyňa policajného prezídia.

Článok vyšiel v mesačníku NČ Krimi, číslo 3.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná fotografia).
Izraelský útok v sýrskej provincii si vyžiadal desiatky životov: Medzi nimi aj 6 militantov z hnutia Hizballáh
(ilustračné foto)
Ukrajina hlási úspech: Zostreliť mala desiatky striel
Zuzana Smatanová na premiére pokračovania filmu Gump.
Foto
Premiéra filmu GUMP2: Čo Zuzane Smatanovej vyčarilo široký úsmev? Speváčka dorazila s veľkou oporou
Group of cyclist at professional race, cyclists in a road race stage. Climbing the hill
Váš Tip
V Žiari nad Hronom pribudli prístrešky na bicykle: Takto chceme podporiť zdravý životný štýl!
Šošovicový eintopf s klobásou
Foto
Chcete nasýtiť celú rodinu, no bez zbytočného neporiadku? Skúste TENTO recept! Potrebujete len hrniec a...
Martin Fenin si obliekal aj dres pražskej Slavie.
Tvrdý pád českej futbalovej hviezdy: Skončil na protialkoholickom liečení!
(ilustračné foto).
Čo sa stane ak člen NATO vyšle vojakov na Ukrajinu? Vysvetlenie odborníkov: Toto to bude znamenať pre členské štáty
Eva Pavláková
Foto
Eva Pavlíková otvorene: Okrem manžela je roky verná ešte jednej veci! Neuveríte, o čo ide
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Sviatky budú sláviť aj odsúdení väzni: Stovky z nich ich budú môcť stráviť s rodinou
(ilustr. foto)
Váš Tip
Neobyčajné sčítanie v Strážskom: Počítali všetky stromy v meste a taký je výsledok!
(ilustračné foto)
Vyšetrovanie v prípade akcie Meskáč naďalej pokračuje: O toto v nej ide!
(ilustračné foto).
Varovanie od Islamského štátu: Útočiť bude na židov a kresťanov po celom svete!