Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2014 12:00 | Správy | Politika

Unikla tajná nahrávka Matoviča s Procházkom: Ktorý z nich klame?!

Nahrávka rozhovoru Igora Matoviča (41) s Radoslavom Procházkom (42) o financovaní jeho kampane sa dostala na verejnosť.

Líder novej strany Sieť na zázname tvrdí, že na kampaň pred prezidentskými voľbami minul dvakrát viac ako neskôr oficiálne uviedol. Podľa politológa Procházka podcenil výzvu Nového Času, ktorý oslovil oboch politikov potom, čo Matovič prezradil prvé detaily dôverného rozhovoru. Zatiaľ čo šéf Obyčajných ľudí testom u renomovaného odborníka prešiel, Procházka sa mu vyhýbal a napokon ho odmietol.

Vojna slovenských politických kohútov pokračuje! Už takmer dva mesiace trvajúca kauza včera vyvrcholila zverejnením tajnej nahrávky, ktorá má dokazovať pokus o čierne financovanie prezidentskej kampane Radoslava Procházku. Na zázname, ktorý zverejnil neznámy používateľ na internete, líder Siete najskôr priznáva, že na kampaň použije „šesť kíl“, neskôr svoj odhad opraví na 500-tisíc eur. Taktiež sa snaží vybaviť si časť inzercie v Matovičových regionálnych novinách bez bločku, čím by sa vyhol plateniu dane.

„Je to môj hlas, hrdo sa k nemu hlásim a moje vyjadrenia sú tam celkom zručne upravované. Môže to budiť nejaký dojem, ale my sme sa bavili o zľave, koľko sa zaplatí pri objednaní a koľko pri dátume splatnosti,“ vysvetľoval svoje slová a Matoviča označil za dídžeja. Sumu 500-tisíc eur, ktorá mala padnúť na kampaň, označil za hrubý odhad, ktorý si v tom čase predstavoval. Neskôr mu mali dôjsť peniaze.

Prišiel čas na detektor

 

Igor Matovič svoje slová o Procházkovej žiadosti platiť za kampaň bez bločku dokázal pred pár týždňami na detektore lži. Nový Čas vyzval aj Radoslava Procházku, ktorý našu ponuku dokázať svoju pravdu na polygrafe odmietol s dodatkom, že odborník, ktorý ju má vykonávať, „je spoločník Mečiarovej dcéry“.

Nakoniec sa na test nedostavil ani v inej spoločnosti, ako spočiatku tvrdil. Podľa odborníka nastal teraz pravý čas, aby Procházka na detektor išiel. „Ak chce v tomto smere dodržať svoje chlapské slovo, tak by tam mal ísť. Zverejnená nahrávka môže mať zásadný dopad na jeho voličskú základňu, ktorú si doteraz budoval,“ povedal politológ Martin Klus.

Ešte ho nechcel zverejniť

Igor Matovič potvrdil, že ide o nahrávku, o ktorej hovoril pred mesiacom, keď prvýkrát zverejnil jej existenciu. Popiera však, že by v jej zverejnení mal prsty. „Mne to vôbec nepasuje. Máme nejaké rodinné záležitosti a vôbec nemám chuť venovať sa nahrávke. Je to materiál, ktorý som chcel zverejniť až so súhlasom generálneho prokurátora. Zverejnenie bez môjho vedomia ma prekvapilo,“ vyjadril sa Matovič pre Nový Čas.

Politológ jeho verzii neverí. „Tváriť sa, že nechápe, ako mohla uniknúť, mi príde farizejské,“ povedal Klus. Celú kauzu rieši už od začiatku júna generálna prokuratúra, ktorá z taktického hľadiska nechcela špecifikovať, v akom štádiu sa vyšetrovanie nachádza. Podľa informácií Nového Času sa už do prípadu zapojila aj Národná kriminálna agentúra.

Procházkové čísla

17 200 €
- Matovič najprv prezentoval Procházkovu žiadosť zakúpiť si v jeho novinách inzerciu bez dokladu vo výške 17200 €.

11 200 €
- Procházka dostal na prezidentskú kampaň dar vo výške 20-tisíc eur od člena svojho štábu, ale čast sumy, 11200 €, putovala priamo na účet regionálneho
periodika, nie na transparentný účet.

250 000 €
- Kandidát na prezidenta priznal, že na kampaň minul štvrt milióna eur. 

500 000 €
- Podľa vyjadrení Rada Procházku na zaznamenanom rozhovore s Igorom Matovičom reálne náklady na kampaň dosiahli minimálne pol milióna eur.

Čo padlo v utajovanom rozhovore

Prečo na netransparentné financovanie kampane nikto nepríde?
Matovič: „Dobre, ale či sa trebarz, ja neviem, v nejakej záverečnej správe by potom sa objavilo, že sme dali ée Procházkovi, alebo ty by si dal na ministerstvo financií správu a tam by bolo napísané, že mal si inzerciu v regionPRESSe so 75% zľavou a nie s päťdesiatkou. Víš alebo čo to, takto nebude tam tak napísané, či?“

Procházka: „Ne. Jednak tam dávaš len výdavky, ktoré má, ktoré si urobil za posledné dva týždne. Čiže to ja neviem, či sa do toho počíta, keď ti to zaplatím napríklad predtým, ale povedzme, že hej. A ty tam vlastne napíšeš, len že, čo si komu zaplatil, nie za čo to bolo. Lenže tu som mal takýto výdavok. Ale počúvaj, keď to má, keď to má byť akékoľvek nepohodlie, tak srať na to. To je akože.“


Koľko percent reklamy môže Procházka zaplatiť načierno?
Matovič: „Toto by si chcel zaplatiť pol na pol približne, tak?“
Procházka: „Ak s tým nemáš ty problém. Lebo pri takom objeme to proste nemá kto ako odkontrolovať.“
Matovič: „Dépeháčka tam je nejakých 2 800 eur asi z toho.“
Procházka: „Uhm.“
Matovič: „A tebe je jedno jaký pomer by tam potom bol?“
Procházka: „Mne áno.“
Matovič: „Čiže teoreticky aj 90 percent bez dokladu?“
Procházka: „Uhm.“
Matovič: „Desať percent,“
Procházka: „Uhm.“

Koľko reálne minul na prezidentskú kampaň?
Matovič: „Či koľko odhaduješ do konca prvého kola?“
Procházka: „Odteraz?“
Matovič: „Né, od začiatku.Úplne, úplne, úplne, úplne.“
Procházka: „Asi šesť kíl.“
Matovič: „Tak? Ty vole, to je dosť.“
Procházka: „Uhm.“
Matovič: „Doteraz koľko asi?“
Procházka: „Asi pólku. Počkať, tak potom né, tri kilá už nenazbieram. To už nedám. Tak päť. Pol, pol mega.“

Poslanecký súboj

Obvinenie
Na začiatku júna tohto roku Igor Matovič na tlačovej konferencii obvinil Radoslava Procházku z úmyslu zaplatiť si časť prezidentskej kampane načierno bez daňového dokladu práve v Matovičových regionálnych novinách.

Psychopat
Procházka reagoval, že za tok peňazí na kampaň mimo transparentného účtu sú zodpovední jeho spolupracovníci. Matoviča nazval psychopatom a povedal, že pôjde na detektor lži v blízkej budúcnosti.

Zmätok
nastal na ďalšom stretnutí Procházku s novinármi. Kandidát na prezidenta pripustil, že aj ďalšie peniaze mohli putovať mimo transparentného účtu, čím by sa suma za kampaň zvýšila. Raz tvrdil, že za to členom štábu vynadal, druhýkrát popieral kontakt s nimi.

Detektor lži
Igor Matovič išiel sám na detektor lži za asistencie redaktora Nového Času tri dni po tom, čo obvinil Procházku z podivného financovania kampane. Stroj ukázal, že Matovič neklamal a o Procházkových úmysloch počas kampane hovoril pravdu.

Atentát
Procházka na výsledky Matovičovho testu reagoval slovami, že jeho poslanecký kolega si na neho pripravil dobre sponzorovaný pokus o politický atentát. Procházka v tomto čase stále tvrdil, že na detektor pôjde, dokonca spomínal účasť v televízii.

Odmietnutie
Potom, čo Igor Matovič na konci júna povedal, že existuje nahrávka z kompromitujúceho stretnutia s Radom Procházkom, Procházka povedal, že nakoniec na detektor lži nepôjde.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo