Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2014 17:16 | Šport | Šport mix

Nebojácne do Paríža: Sagan je naďalej suverénnym lídrom bodovacej súťaže!

Máme za sebou 16. etapu na cyklistických pretekoch Tour de France.

Austrálsky cyklista Michael Rogers sa stal víťazom utorňajšej 16. etapy Tour de France, najdlhšej v programe 101. ročníka slávnych pretekov. Jazdec stajne Tinkoff-Saxo absolvoval 237,5 km dlhú trasu z Carcassonne do Bagneres-de-Luchon s piatimi horskými prémiami za 6:07:10 h. Tridsaťpäťročný pretekár dosiahol svoj premiérový etapový triumf na Tour v kariére.

"Je to úžasné, chcel som zdolať to stúpanie sám, snažil som sa zbaviť kolegov v úniku. No bolo to ťažké a Voeckler tam bol až do konca. Nakoniec som to dokázal v zjazde," uviedol v cieli Rogers, ktorý si tak pripísal na konto tretie etapové víťazstvo na jeden z Grand Tour. Prvé dve dosiahol na tohtoročnom Giro d'Italia.

"Bolo to neuveriteľné. Chvíľami som si myslel, že to nedokážem. Preteky sa pre mňa začali vlastne až pod posledným kopcom. Pri zjazde som Voecklerovi povedal: 'Neskúšajte na mňa žiadne taktické finty a ušiel som im'. Naučil som sa viac riskovať, ako voľakedy a sústrediť sa na cieľ," dodal šťastný Austrálčan.

 

Na druhej priečke prišiel do cieľa domáci Thomas Voeckler (Europcar) a tretí skončil Bielorus Vasil Kirijenka (Sky). Obaja stratil deväť sekúnd.

Na čele priebežného poradia sa udržal Talian Vincenzo Nibali, jazdec stajne Astana má náskok 4:37 min pred druhým Španielom Alejandrom Valverdem (Movistar). Tretia priečka patrí Francúzovi Thibautovi Pinotovi z FDJ (+5:06 min).

Utorňajšia etapa vyšla poľskému pretekárovi Michalovi Kwiatkowskému z tímu Omega Phrama-Quick Step, ktorý bol počas nej v úniku, do cieľa prišiel v prvej skupine na 7. mieste a v celkovej klasifikácii sa posunul zo 16. na 9. priečku, pričom na Nibaliho stráca okolo 11 minút.

Z dvojice slovenských reprezentantov v pelotóne dopadol lepšie Peter Velits z BMC, ktorý skončil na 36. mieste s vyše 12-minútovou stratou. V celkovom poradí mu patrí 28. miesto (+49:09 min). Peter Sagan bol 133. so stratou 26:47 min, celkovo figuruje na 56. mieste (+1:59:18 h). Jeho neohrozený náskok v súťaži o zelený dres sa však nezmenil. Pred druhým Francúzom Bryanom Coquardom vedie o priepastných 176 bodov.

Na štart etapy sa nepostavil majster sveta Rui Faria da Costa (Lampre-Merida), ktorému počas voľného dňa diagnostikovali v nemocnici zápal pľúc. Portugalský jazdec zápasiaci s bronchitídou bral minulý týždeň antibiotiká. V okamihu predčasného konca figuroval na 13. priečke priebežného poradia a od Nibaliho ho delilo 12:57 min. Od štartu sa viacero pretekárov pokúsilo o únik, ale všetky zostali v štádiu pokusu. Bod na prvej vrchárskej prémii Cote de Fanjeaux (4. kategória) si pripísal Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), ktorý si preň vyšiel z pelotónu.

Po hodine jazdy sa z pelotónu odpútali Francúzi Kevin Reza (Europcar) a Anthony Delaplace (Bretagne-Seche Environnement). Dvojicu postupne doplnili Rogers, Michael Albasini (Orica GreenEdge) a Jeremy Roy (FDJ.fr), Bernhard Eisel a Vasil Kirijenka z tímu Sky, Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step), Matteo Montaguti (AG2R), Roger Kluge (IAM), Ion Izagirre (Movistar) a Jose Serpa (Lampre-Merida).

Pelotón poriadne šliapal na pedále a náskok "únikárov" kolísal. Osudu sa nechcel poddať Montaguti, ktorý sa odpútal a získal bod na ďalšej horskej prémii Cote de Pamiers (4. kategória). Pelotón skupinu zlikvidoval a Talian sa ocitol sám na čele. Klesanie využila skupina približne 50 jazdcov, v ktorej figuroval aj Peter Sagan a podarilo sa jej dostihnúť pelotón.

Po sérii pokusov sa vpredu vytvorila skupina 21 pretekárov a za krátky čas si vybudovala sľubný náskok štyroch minút. Najväčšie zastúpenie v podobe trojice Reza, Cyril Gautier a Thomas Voeckler v nej mal tím Europcar. Po sto kilometroch etapy delilo skupinu v úniku od pelotónu, v ktorom kontrolovali dianie pomocníci lídra priebežného poradia Nibaliho z tímu Astana, 5:20 min. Náskok postupne rástol a po čase sa ustálil na deviatich minútach. V rýchlostnej prémii na 124. kilometri si pripísal maximálnych dvadsať bodov Nemec Roger Kluge (IAM).

V ďalšej horskej prémii Col de Portet-d'Aspet (2. kategória) získal plný počet piatich bodov Voeckler. Pri zjazde na 155. kilometri minuli jazdci pomník na mieste, kde pred devätnástimi rokmi nešťastne pri páde zahynul Talian Fabio Casartelli.

Dvadsaťjednotka na čele pozostávajúca zo zástupcov štrnástich tímov vystúpila s náskokom jedenástich minút na vrchol Col des Ares (3. kategória). Tu opäť udrel Voeckler, ktorý si pripísal ďalšie dva body.

Tridsaťtri kilometrov pred cieľom začalo stúpanie na poslednú prémiu Port de Bales (najvyššia kategória), ktorej vrchol sa nachádzal v nadmorskej výške 1755 metrov nad morom. Pred začiatkom stúpania sa pokúsil niekoľkokrát neúspešne o únik zo skupinky, ktorej tempo udával Bielorus Kirijenka, Francúz Roy. Na svoje ambície však doplatil, spadol na jej koniec a napokon ju opustil. Tempo nevydržali ani ďalší pretekári. Šliapaniu do pedálov Voecklera dokázali pod vrcholom konkurovať iba Kirijenka, Rogers, Gautier a Serpa. Dvadsaťpäť bodov napokon ukoristil Serpa, ktorý sa v zjazde pokúšal neúspešne striasť súperov.

Boj o víťazstvo v etape napokon zviedla pätica na čele. Dva kilometre pred cieľom striasol konkurenciu Rogers a Austrálčan už rivalov nepustil k slovu. 

Výsledky 16. etapy (Carcassonne - Bagneres-de-Luchon, 237,5 km):

1. Michael Rogers (Aus./Tinkoff-Saxo) 6:07:10 h, 2. Thomas Voeckler (Fr./Europcar) +9 s, 3. Vasil Kirijenka (Biel./Sky), 4. Jose Serpa (Kol./Lampre-Merida), 5. Cyril Gautier (Fr./Europcar) všetci rovnaký čas, 6. Greg Van Avermaet (Belg./BMC) +13, 7. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma-Quick Step) +36, 8. Matteo Montaguti (Tal./AG2R) +50, 9. Tom Jelte Slagter (Hol./Garmin - Sharp) +2:11, 10. Tony Gallopin (Fr./Lotto-Beliso) rovnaký čas, ... 36. Peter VELITS (SR/BMC) +12:08, 133. Peter SAGAN (SR/Cannondale) +26:47

Celkové poradie po 16. etape:

1. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) 73:05:19 min, 2. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +4:37, 3. Thibaut Pinot (Fr./FDJ.fr) +5:06, 4. Jean-Christophe Peraud (Fr./AG2R) +6:08, 5. Romain Bardet (Fr./AG2R) +6:40, 6. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing) +9:25, 7. Leopold König (ČR/NetApp) +9:32, 8. Laurens ten Dam (Hol./Belkin) +11:12, 9. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma - Quick-Step) +11:28, 10. Bauke Mollema (Hol./Belkin) +11:33, ... 28. VELITS +49:09, 56. SAGAN +1:59:18

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené