Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Slovensko bičujú silné lejaky: Zaplavené domy, pivnice a cesty!

Celodenný intenzívny dážď narobil starosti viacerým obyvateľom v obciach Zvolenská Slatina a Očová (okres Zvolen).

Kalná voda z polí tam zaplavila desiatky dvorov a prízemí domov. V dedinách popoludní vyhlásili tretí pohotovostný stupeň. "Tentoraz sa nevyliala z koryta rieka Slatina, ale voda spolu s bahnom sa do dediny zliala z okolitých polí," povedala starostka Z. Slatiny Mária Klimentová. Najviac sú postihnutí obyvatelia domov na uliciach Školská a SNP, kde je všade zatopených minimálne desať domov. Občanom pri zabraňovaní väčším škodám pomáhajú hasiči a uzatvorená je aj cesta I/50 cez obec, pričom premávku riadi polícia.

Podobnú situáciu riešia aktuálne aj v neďalekej Očovej. Podľa zástupcu starostu Jána Šimiaka v obci zatopilo asi šesť domov na Ulici mieru. "Ľudia si momentálne sami alebo s našou pomocou odčerpávajú vodu z pivníc a prízemí," doplnil.

Dažde trápia aj Bratislavu

Bratislavskí hasiči v utorok museli zasahovať v Dúbravke pri odčerpávaní vody z garáží na ulici Martina Granca, ktoré zostali po daždi zatopené. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Bratislave. Na mieste zasahovalo päť hasičov a jeden kus techniky.

 

"Momentálne, čo sa týka hasičských jednotiek, z dôvodu zrážkovej činnosti nezasahujeme nikde na území Bratislavského kraja," informovalo operačné stredisko.

Podjazd pod Prístavným mostom je neprejazdný

Podjazd pod Prístavným mostom je v súčasnosti neprejazdný, odstraňujú tam natečenú nadbytočnú vodu. "Natečenú vodu odčerpávajú na mieste hasiči a premávku v danom úseku policajti odkláňajú na kruhový objazd pod Prístavným mostom," povedala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Ako dodala, podjazd bude pre vodičov sprejazdnený ihneď, ako hasiči vodu z miesta odčerpajú.

Pri záplavách v Terchovej pomáhajú aj vojaci

V spolupráci s Horskou záchrannou službou pokrývajú zásobovanie v odrezanej časti Terchovskej osady Štefanová. Dve terénne vozidlá a vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia pomáhajú zabezpečovať zásobovanie po záplavách, ktoré v pondelok postihli aj mikroregión Terchová. Ako informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, v spolupráci s Horskou záchrannou službou pokrývajú zásobovanie v odrezanej časti Terchovskej osady Štefanová.

Ozbrojené sily sú pripravené poskytnúť sily a prostriedky na odstraňovanie následkov záplav v postihnutom regióne. Ďalší účel nasadenia a počet vojakov budú závisieť od požiadaviek krízového štábu,“ uviedol minister obrany Martin Glváč. Pri odstraňovaní následkov prívalových dažďov v oblasti Terchovej pomáhajú aj príslušníci zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline. Na mieste udalosti zasahujú s pásovým obojživelným transportérom, ktorým sa presúvajú po ťažkom teréne a prehľadávajú viac ako 30 vrakov vozidiel, ktoré boli poškodené počas prívalových dažďov. Hasiči budú na mieste udalosti odstraňovať následky katastrofy až do večera, povedala hovorkyňa hasičov Zuzana Farkasová.

Do Vrátnej doliny prichádza veľa českých turistov, polícia ich vracia

Do Vrátnej doliny prichádzajú desiatky áut s českými turistami, polícia ich vracia späť. Polícia celú Vrátnu uzavrela, pretože jedinú prístupovú cestu do turisticky obľúbenej malofatranskej doliny v pondelok zničila prietrž mračien a horskí záchranári a hasiči stále prehľadávajú chaty a vraky áut, aby potvrdili, že v nich nikto neuviazol. „Až do odvolania je Vrátna dolina uzatvorená aj pre turistov. Žiadame ľudí, aby toto opatrenie rešpektovali a dodržiavali v záujme ochrany vlastného života a zdravia,“ uviedol žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík. Vstup do doliny neodporúčajú ani horskí záchranári. „Chodia tam len záchranárske vozidlá, ktoré zásobujú obyvateľov Štefanovej. Vrátna v podstate zostala bez ľudí, takže až do odvolania prosíme všetkých turistov, aby do Vrátnej momentálne nechodili,“ povedal náčelník Horskej záchrannej služby Malá Fatra Juraj Ondruš.

Uviaznuté autá vo Vrátnej doline nahlásilo 21 ľudí

Zatiaľ len 21 turistov nahlásilo, že ich autá sú zdemolované a zakliesnené v nánosoch bahna a skál vo Vrátnej doline. Záchranári však podľa premiéra Roberta Fica odhadujú, že vrakov uviaznutých v doline môže byť aj dvakrát viac. Stovka hasičov a tridsiatka horských záchranárov ich prehľadáva, aby mohli potvrdiť, že v nich nikto neuviazol. „Podľa toho, čo sme videli, predpokladáme, že tých vrakov tam bude viac, medzi 30 až 40,“ povedal Fico po tom, čo si so záchranármi a hasičmi prešiel prívalovou vodou zničenú Vrátnu dolinu. „Hasiči a záchranári momentálne prehľadávajú všetky vraky. Aby sme mali istotu, či sa v nich náhodou nenachádzajú nejaké osoby,“ povedal prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý s tým, že zatiaľ neboli hlásené žiadne zranené, ani nezvestné osoby. „Ale pokiaľ neskontrolujeme všetky vraky, nebudeme mať istotu, či tam niekto nie je. Samozrejme budeme vraky aj vyhľadávať, pretože je možné, že okrem tých viditeľných sú pod nánosmi aj ďalšie,“ dodal Nejedlý.

Hasiči zvážajú ťažkú techniku z celého Slovenska. „Ťažká technika je jediná, ktorou sa vieme dostať do doliny. Bude slúžiť najmä na to, aby sme zásobovali záchranárov a ľudí, ktorí tam bývajú. Privážame ďalšiu techniku z celého Slovenska, pretože jej tu naozaj bude treba podstatne viac a na dlhší čas. Momentálne tu máme približne 70 profesionálnych a 30 dobrovoľných hasičov,“ dodal Nejedlý.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy
Za symbol jari a symbol jari platíme o 88 % viac ako minulý rok
Veľkonočný KVÍZ: Poznáte odpovede na všetky sviatočné otázky? Otestujte sa!
Na instagrame patrí k najsledovanejším Slovákom.
Foto
Čo všetko ukázala Plačková zo svojho súkromia: Sledujte, ako sa zabávala! Najkrajší čas je pre ňu...
(ilustračné foto)
Naliehavé varovanie vedcov: Situácia je zlá! Strašné, čo odhalili pri najnovšom prieskume
Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu
Začínala ako 13-ročné dievčatko v seriáli Na parket!
Foto
Z detskej hviezdičky prerástla k najlepšie plateným herečkám! Žne jeden úspech za druhým
Ilustračné foto
5 JEDNODUCHÝCH trikov, ktoré udržia váš domov čistý a voňavý! Zaberú minimum času
Originálne tvarovaná karoséria s dvojfarebným lakom priťahuje pozornosť.
Foto
Mazda MX-30 R-EV: Haniť či chváliť? Takto v skutočnosti funguje!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Pozvú Putina na summit G20 do Brazílie? Macron pripustil aj túto možnosť
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil z mosta a začal horieť: Zomrelo 45 ľudí, prežilo len osemročné dieťa!
Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti