Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2014 15:34 | Správy | Zahraničné správy

Potvrdené! O osude Jozefa Oleša, považovaného za šéfa gangu olejárov, rozhodol rakúsky súd

Jozefa Oleša, bývalého honorárneho konzula Guiney, ktorého pred rokmi na Slovensku označovalo vedenie slovenskej polície za šéfa gangu olejárov, právoplatne odsúdili.

Urobil tak Vyšší Krajinský súd v rakúskej burgenlandskej metropole Eisenstadt v drogovej kauze na štvorročný trest odňatia slobody. Vyšší Krajinský súd tak rozhodol koncom júna a potvrdil tým rozsudok Nižšieho Krajinského súdu, ktorý Oleša odsúdil na takýto trest koncom novembra minulého roka. Jeho komplica Jána Truchlyka Krajinský súd v Eisenstadte odsúdil v novembri za pašovanie kokaínu na trojročný trest. Aj tento verdikt Vyšší Krajinský súd koncom minulého mesiaca potvrdil. TASR o tom dnes informoval viceprezident a sudca Krajinského súdu Bernhard Kolonovits.

Súd sa v tejto kauze začal 10. septembra minulého roka. Jozefa Oleša a jeho komplica Jána Truchlyka obvinili v Rakúsku z toho, že sa v máji 2013 snažili v spolkovej krajine Burgenland v okolí Neusiedlu am See predať 2,5 kilogramu kokaínu. "Obaja obvinení sa snažili 8. mája 2013 predať 2,5 kilogramu kokaínu v hodnote 125.000 eur. Na ich smolu ju ponúkali policajnému dôstojníkovi v utajení. Agentovi prisľúbili, že prepašujú do Rakúska ďalších 2,5 kilogramu kokaínu, k čomu však po ich zatknutí nedošlo," povedal v septembri počas čítania obžaloby dozorujúci prokurátor. Boli obvinení podľa paragrafu 28, keď im hrozil trest odňatia slobody od jedného roka do 15 rokov.

"Cítim sa vinný v tom, že som bol dotlačený od rakúskeho priateľa, ktorého som poznal od novembra 2012, na stretnutie, kde sa odovzdávala nejaká vzorka," povedal vo svojej výpovedi Oleš. Zdôraznil, že sa však necíti vinným z predaja a pašovania drogy. Jeho rakúsky priateľ pod menom Alfonz ho navštevoval pravidelne, viackrát mesačne. Napokon ho nútil do toho, aby pre dvojicu neznámych ľudí, s ktorou ho zoznámil, zohnal nejaké narkotiká. Jeho známy mu mal zase zohnať skladové priestory v Taliansku.

 

Na Slovensku išli po Olešovi elitní policajti, avšak chytila ho až rakúska protidrogová jednotka. V roku 2004 vtedajší policajný prezident Jaroslav Spišiak oznámil rozkrytie najväčšej organizovanej zločineckej skupiny v histórii Slovenska. Niekoľko desiatok ľudí vraj robilo rozsiahle podvody s ľahkými motorovými olejmi. Za hlavu skupiny označila polícia vtedajšieho honorárneho konzula Guiney na Slovensku Oleša. Nešlo o prvý prípad, v ktorom bol obvinený. S ľuďmi blízkymi banskobystrickému bossovi podsvetia Mikulášovi Černákovi ho obžalovali aj z vydierania. Nedostali ho však pre oleje ani pre vydieranie, písal v máji minulého roka denník Sme.
Krajský súd v Banskej Bystrici oslobodil Oleša spod obžaloby v roku 2004. Stíhanie proti nemu za podvod zastavila špeciálna prokuratúra v roku 2009.



Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?