Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2014 15:21 | Správy | Zahraničné správy

Putin na zasadnutí Bezpečnostnej rady: Rusko posilní vojenskú moc!

Rusko musí posilniť svoju vojenskú moc v reakcii na aktivizáciu NATO vo východnej Európe povedal prezident Putin.

Ruský prezident Putin to vyhlásil v Moskve na zasadaní Bezpečnostnej rady.

Aliančné armády vo východnej Európe sa podľa neho "demonštratívne posilňujú" a Rusko musia príslušne reagovať. Neponechá bez povšimnutia rozmiestnenie prvkov americkej protiraketovej obrany a rast zásob vysoko presných strategických zbraní.

Bude chrániť aj ekonomiku

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že Rusko využije svoj vplyv na separatistov na východe Ukrajina v záujme vyšetrovania okolností zrútenia malajzijského civilného lietadla.

 

Súčasne však uviedol, že Západ musí vyvíjať tlak na Kyjev, aby ukončil vojenské operácie. "Vyzývajú nás, aby sme využili svoj vplyv na ozbrojencov na juhovýchode Ukrajiny. Samozrejme, urobíme všetko, čo je v našich silách," uviedol Putin na úvod utorkovej schôdzky Rady bezpečnosti Ruskej federácie.
Ako informovala agentúra Interfax, Putin sa okrem toho zmienil aj o nutnosti vyzvať kyjevské vedenie "na dodržanie elementárnych noriem slušnosti a vyhlásiť prímerie aspoň na nejaký krátky čas počas vyšetrovania (pádu lietadla)".

Agentúra Reuters uviedla, že Putin zopakoval svoj názor, že protesty, ktoré na jar zvrhli Ruskom podporované ukrajinské vedenie, boli nanútené a financované zahraničím. Uviedol, že napriek sankciám uvalených na Rusko Západom Moskva naďalej podporuje ozbrojencov na východe Ukrajiny, ktorých označil za súčasť ľudového povstania proti nelegitímnemu prevratu.
"Rusku predložili takmer ultimátum: buď nás necháte zničiť časť obyvateľstva, ktoré je etnicky a historicky späté s Ruskom, alebo na vás neuvalíme sankcie," vyhlásil Putin na dnešnom zasadnutí. "Toto je zvláštna a neprijateľná logika," upozornil.

Putin tiež vyzval západné mocnosti, aby nezasahovali do vnútorných záležitostí Ruska a uviedol, že kvôli krokom podnikaným NATO je potrebné v Rusku podniknúť opatrenia na posilnenie vojenskej obranyschopnosti krajiny. Dodal, že chrániť treba aj ruskú ekonomiku, a to pred hrozbami zvonku.
Ruský prezident však podľa agentúry ITAR-TASS ubezpečil, že priama vojenská hrozba pre Rusko dnes neexistuje a nie je ohrozená ani jeho územná celistvosť a suverenita. Zárukou toho podľa neho je strategická rovnováha vo svete.

Vyhlásil, že Rusko naďalej rešpektuje medzinárodné právo a plní svoje záväzky voči partnerom. Vyslovil však očakávanie, že aj iné krajiny budú rešpektovať záujmy Ruska a sporné záležitosti riešiť právnymi nástrojmi.
Ruský prezident bez bližšej špecifikácie kritizoval "niektoré štáty" za ich chápanie a výklad demokracie. Poznamenal, že v záujme dosiahnutia svojich cieľov niektoré krajiny využívajú na medzinárodnej scéne metódy konkurenčného boja. Podľa neho sa to týka politickej i ekonomickej sféry, pričom sa na to využívajú tajné služby, vyspelé informačné technológie a "kanály závislých" mimovládnych organizácií.  Putin preto označil za nutné adekvátne reagovať na tieto hrozby, ale najmä systematicky riešiť problémy, ktoré predstavujú potenciálne riziko pre jednotu a suverenitu Ruska.

Súčasne Putin opäť vyjadril presvedčenie, že scenáre tzv. farebných revolúcií nebudú v Rusku úspešné. Pripustil však, že naďalej dochádza k pokusom o destabilizáciu situácie zo zahraničia, čo označil za "neprijateľné" a "narušujúce svetový poriadok". Putin si je istý, že tento trend bude pokračovať aj naďalej. Ako dôvod uviedol snahu donútiť Rusko k väčšej poddajnosti v "medzinárodnej aréne".

Rusko sa chce zapojiť do vyšetrovania

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok povedal, že Rusko urobí všetko, čo je v jeho silách, aby pomohlo pri vyšetrovaní havárie malajzijského lietadla, ktoré sa vo štvrtok zrútilo na východe Ukrajiny.

Moskva však zároveň obvinila Kyjev a Západ z eskalácie konfliktu v oblasti, napísala agentúra AP. Počas zasadania ruskej bezpečnostnej rady Putin uviedol, že Rusko je ochotné vyvinúť nátlak na proruských separatistov na východe Ukrajiny, ale to podľa neho na vyriešenie situácie "nebude stačiť".

Šéf Kremľa odsúdil Kyjev za to, že pokračuje v ostreľovaní oblasti v blízkosti miesta havárie a medzinárodní pozorovatelia z obáv o svoju bezpečnosť "takmer nemôžu vystrčiť hlavy". Putin zaútočil aj na Západ a obvinil Severoatlantickú alianciu z toho, že posilňuje svoju vojenskú prítomnosť vo východnej Európe.

Boeing 777-200 spoločnosti Malaysia Airlines sa minulý štvrtok zrútil na východe Ukrajiny v pohraničnom území kontrolovanom proruskými separatistami. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...