Spomaľujú proces starnutia, obsahujú látky zdravé pre oči, pokožku a vlasy. Navyše ich možno konzumovať v toľkých formách, že nikdy neomrzia. Čerstvé, sušené, zavárané či v podobe džemu alebo lekváru – sú stále chutné a zdravé!
Čínske či Arménske?
Marhule (Prunus armeniaca) pochádzajú pôvodne z Číny, odkiaľ sa cez Perziu a Arménsko dostali do Európy. Pestovatelia si dlho mysleli, že domovom marhúľ je Arménsko, od ktorého je odvodený aj ich latinský názov. Najväčšími svetovými producentmi sú v súčasnosti Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Izrael či Kalifornia.
Chutný džem
Príprava džemu v minulosti trvala hodiny. S vodou sa však zo zmesi dlhým varením vyparili všetky zdraviu prospešné látky a vitamíny, takže výsledok možno bol chutný, ale zdravý už veľmi nie. Dnes máme k dispozícii kvalitné želírovacie prípravky, vďaka ktorým vieme džem uvariť už za 6 minút. Takto sa nám podarí zachovať vysoký obsah vitamínov.
Zaváranie s vitamínmi
Obľúbeným spôsobom uchovávania marhúľ je aj zaváranie a príprava lekvárov či džemov. Čo robiť, aby sme pritom neprišli o všetky vzácne látky a vitamíny? Pri zaváraní platí zásada, že ovocie treba vložiť už do vriaceho nálevu, povariť, dať do pohárov, zaliať nálevom a sterilizovať.
Usušte ich
Okrem toho, že čerstvé marhule sú výborným letným osviežením, úpravou si z nich môžete vytvoriť celoročnú zásobu plnú letnej energie. Vedeli ste, že sušené marhule obsahujú omnoho viac železa ako čerstvé? Pred sušením marhule ponorte do vriacej vody na 2 až 4 minúty a dobre utrite. Plody rozkrojte na polovicu a poukladajte na rošty reznou plochou hore. Sušte pri teplote 80 až 90 °C dovtedy, kým z nich po stlačení prestane tiecť šťava.
Proti únave
Nie nadarmo sa marhule považujú za životabudič. Sú významným zdrojom energie, ich konzumácia odstraňuje únavu aj vyčerpanosť a podporuje schopnosť sústrediť sa.
Chudnutie
Vysoký obsah rozpustnej vlákniny je významný pre trávenie. Rozpustná vláknina v tráviacom trakte reguluje trávenie tukov a sacharidov, viaže na seba vodu a navodzuje pocit nasýtenia. Plní tiež probiotickú funkciu. Marhule sú močopudné a najmä sušené slúžia ako prírodné preháňadlo – s ich pomocou sa z tela uvoľňujú látky škodlivé pre organizmus.
Navždy mladí
Kyselina listová, pantoténová a betakarotén brzdia aj procesy starnutia, uľahčujú regeneráciu buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov. Konzumácia marhúľ navyše dobre vplýva na pokožku či vlasy a pomáha regulovať krvný tlak.
Mačací zrak
Marhule obsahujú veľké množstvo provitamínu A. Ten síce nie je vitamínom, ale organizmus je schopný jeho metabolickou premenou získať aktívny vitamín A, tzv. retinol. Ten je nevyhnutný na tvorbu zrakového pigmentu, vďaka ktorému dokážeme vidieť v šere. Nedostatok vitamínu A vedie k šerosleposti.
Marhuľový džem s levanduľou
Prísady: 1 kg marhúľ očistených, odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky • 4 zarovnané KL čerstvých levanduľových kvietkov • 1 balíček želírovacieho prípravku • 350 g cukru
Príprava: Do veľkého hrnca vložíme marhule a levanduľové kvietky. Obsah balíčka želírovacieho prípravku zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej. Ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Namiesto čerstvých levanduľových kvietkov môžeme použiť 2 KL sušených kvietkov.
Zdroj: Dr. Oetker