Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.07.2014 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Obhajkyňa zo Súdnej siene Jarmila Hittnerová: Pokus o samovraždu!

Nekompromisná a rázna. Taká je herečka a speváčka Jarmila Hittnerová (51) ako obhajkyňa z relácie Súdna sieň.

Rieši problémy iných, svojich má však od detstva neúrekom. S mamou nemali príliš dobrý vzťah 25 rokov a muži ju celý život využívali. Spláca cudzie dlhy, strieda jeden podnájom za druhým a na jeseň ju čaká azylový dom...

 

V súdnej sieni riešite problémy iných. Máte k právnym veciam vzťah, alebo je to len práca ako každá iná?

Právničkou by som asi nemohla byť, pretože som typ človeka, ktorý sa nevie okamžite brániť. Musím o probléme najskôr popremýšľať a až potom viem reagovať. Začiatky boli pre mňa kvôli improvizácii ťažké, ale baví ma to. Keby som pred dvanástimi rokmi, keď som sa rozvádzala, mala také právne skúsenosti ako dnes, bola by som bojovala viac. Prišla som o byt a sťahujem sa z jedného podnájmu do druhého.

Takže vy zrejme nebudete hádavý a konfliktný typ ženy, však?

Teraz už nie. Hrany sa životom obrúsili, ale kedysi som bola tvrdohlavá, spurná a zanovitá...

Čo ste vyštudovali?

Operný spev na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, a potom som študovala na vysokej škole v Brne. Počas štúdia som išla na konkurz na Novú scénu, kde ma aj v roku 1987 prijali. Stala som sa sólistkou, spievala som v operetách a muzikáloch, a keďže som šla z jednej úlohy do druhej, školu som v treťom ročníku nechala. Ale neľutujem to, pretože to boli moje najkrajšie roky.

Lenže operetu v roku 2002 zrušili a všetkých vás Marek Ťapák vyhodil. Kam ste sa podeli?

Potom som tam už len hosťovala a dohrávala som predstavenia. Stále účinkujem v muzikáli Mníšky, ktorý sa hrá už pätnásť rokov. Ale už odmietam chodiť na konkurzy do muzikálov, lebo po 25-ich rokoch účinkovania na Novej scéne sa mi medzi deti, ktoré práve vyšli zo školy, chodiť nechce. Nemám na to energiu.

Na jeseň sa objavíte v seriáli Tajné životy, ktoré odvysiela RTVS. Týkať sa bude žien v azylovom dome, ktoré si v živote čo-to preskákali. Akú úlohu ste dostali?

Všetky postavy žien mali svoj príbeh, len Iveta Jankovičová, ktorú hrám, nie. Je to uštipačná mrcha, ktorá v azylovom dome žije s dvoma deťmi, zrejme najdlhšie a určuje pravidlá.

Dal vám niečo ten seriál?

Určite, spoznala som veľa nových skvelých ľudí a výborných hercov. Napríklad Anku Šiškovú, s ktorou som mala seriálovú potýčku a aj ma vyfackala. Lenku Košickú, ktorú som počula len z dabingu, Juditu Hansman, Ferka Kovára a mnoho ďalších ľudí zo štábu.

O vás sa hovorí, že ste veľmi dobrý a srdečný človek. Ale ani vy nemáte na ružiach ustlané. Ako by ste zhodnotili svoj život?

Je ťažké to hodnotiť, každý urobíme v živote veľa chýb. Snažím sa ich ani nie odčiniť, ale urobiť všetko pre to, aby to moji najbližší čo najmenej pociťovali. Medzi nich patrí môj syn Jakub (23), ktorý končí archeológiu na vysokej škole a stojí pri mne. A to je pre mňa najviac a veľmi si to vážim.

Jakub je vaše vytúžené dieťa, pretože ste absolvovali konizáciu krčka maternice a nevedeli ste, či sa vám podarí otehotnieť...

V mladosti som mala dosť veľké zdravotné problémy, a keď som otehotnela, bola som najšťastnejší človek na svete. Tiež som nebola so sestrou vychovávaná v rukavičkách, pretože sme vyrastali v rozvedenom manželstve. A keď som sa vydávala, vravela som si, že nikdy nedopustím, aby moje dieťa vyrastalo bez otca. Ale človek mieni, Pán Boh mení...

Aké bolo to vaše detstvo?

Naši sa rozviedli, keď som mala desať rokov, sestra Zdenka šesť. Mama nás vychovávala sama a dosť tvrdo. V tom veku som si to však nejako neuvedomovala a s odstupom času sa na to pozerám tak, že všetko zlé je na niečo dobré.

Stretávali ste sa s otcom?

Tam bol najväčší kameň úrazu. Mama si to neželala. Keď som mala asi štrnásť rokov, začala som poza mamin chrbát otca vyhľadávať. Klamala som jej, zatĺkala, vymýšľala som si kadečo, len aby som sa s ním mohla stretnúť. Keď to nakoniec zistila, bolo zle. Praskli jej nervy a vyhodila ma z domu. Istý čas ma zapierala, tvrdila, že má len jednu dcéru a dokonca mi zakázala stretávať sa aj so sestrou. Ale nezabránila tomu, zostali sme v kontakte a dnes je to môj naj človek.

Ako ste sa pretĺkali životom?

Mama ma síce vyhodila, ale nie na ulicu. Od osemnástich som bývala sama v jednoizbovom byte, ktorý som zdedila po starej mame a musela som sa o seba postarať. Vtedy som to videla veľmi čierne, bola som na mamu nahnevaná, ale musela som sa postaviť na vlastné nohy. Keďže som chodila ešte na strednú školu, tak som dostávala od otca tristo korún a od mamy tiež. Aby som všetko zaplatila, chodila som na brigády, a preto som v podstate nedokončila vysokú školu, pretože som musela makať.

Našli ste si po tom všetkom k mame cestu?

S menšími prestávkami sme sa spolu nebavili 25 rokov. Intenzívnejšie sme sa začali stretávať pred ôsmimi rokmi. Bolo to po ťažkej autohavárii, ktorú našťastie mama prežila, na rozdiel od spolujazdkyne z predného sedadla auta, ktorým vleteli pod kamión. Bola v nemocnici a vtedy nás to zomklo. Nemôžem povedať, že náš vzťah je zlý, aj keď tie rany zostali na oboch stranách a mamina si občas poznámky neodpustí... a mne viac netreba. Ale je to v rámci normy a každú nedeľu sme spolu s ňou aj so sestrou, prípadne aj s deťmi, teda jej vnúčatami. Po autohavárii má mama zdravotné problémy, ale je to bojovníčka a do dnešného dňa pracuje ako finančný poradca. Kedysi však robila v Slovenskej televízii zvukárku a istý čas hlásila aj správy.

Vydávali ste sa po dvojmesačnej známosti. Prečo tak narýchlo?

Na Novej scéne som si z trucu vzala rok neplateného voľna, keďže ma pán režisér neobsadil do Čardášovej princeznej. Nechcela som sa len tak nečinne prizerať. Išla som do Švajčiarska spievať s našou kapelou Albatros. Po pol roku som sa však vrátila, lebo som sa bezhlavo zamilovala do vynikajúceho bubeníka Jána. Aj ich kapela hrala vo Švajčiarsku, ale vrátili sa domov skôr ako my. Aby mohol za mnou cestovať, tak sme sa v októbri 1989 vzali. Po nežnej revolúcii tam už zostal so mnou a v januári 1990 sme sa vrátili domov. Po dvoch rokoch manželstva sa nám narodil Jakubko. Keď mal jedenásť rokov, rozviedli sme sa.

Na čom skrachovalo vaše manželstvo?

Na dôvere. Byt po starej mame sme vymenili za väčší a ten zasa za štvorizbový v Petržalke. Exmanžel bol veľmi zručný a šikovný chlap, byt poprerábal, ale nevedel si nikde nájsť stálu prácu. K tomu sa pridali alkohol, podozrievavosť a žiarlivosť, pretože on sedel doma a ja som zarezávala na Novej scéne a koncertoch.

Ešte raz ste boli tehotná, ale vo štvrtom mesiaci ste potratili. Malo to súvislosť s tým, čo ste prežívali?

Bolo to jedno s druhým, keďže som s Jakubkom bola na rizikovom tehotenstve. Manžel pod vplyvom rôznych okolností vypúšťal rôzne nelichotivé slová, hoci sa Jakub výzorom veľmi na neho podobá. Nebolo to jednoduché obdobie. Dvakrát som si podala žiadosť o rozvod, ale prvý raz som ju stiahla, pretože sa mi vyhrážal, že ma pripraví o dieťa, a to by som naozaj neprežila. Chvíľu bolo dobre, ale potom sa to vrátilo do starých koľají. Priznám sa, že v istom období som bola zúfalá a v takom psychickom rozpoložení, že som chcela vyskočiť z okna zo štvrtého poschodia. Zabránil mi v tom...

Nakoniec ste sa teda rozviedli. Vyplatil vás z bytu a odvtedy so synom nemáte vlastnú strechu nad hlavou. Je tak?

Chcela som, aby sme byt predali, ale exmanžel nesúhlasil a nemienil z neho odísť ani po rozvode. Keďže ho poprerábal, mal k nemu vzťah. Síce ma z neho vyplatil, ale za tie peniaze sa už v tom čase nedala kúpiť ani garsónka. Navyše som ešte splácala mladomanželskú pôžičku, keďže on nemal z čoho. Už som nevidela iné východisko, ako odísť.

Štyri roky po rozvode ste sa opäť zamilovali. Pri muzikáli Mníšky do televízneho technika Jara. Ako dlho vám to vydržalo?

Osem rokov, ale teraz vôbec neviem, kde je. Veľmi by som ho potrebovala stretnúť, pretože splácam jeho dlhy. Požičala som mu 180-tisíc korún (7-tisíc €), ktoré mi doteraz nevrátil, vzal si úver, ktorý nespláca a ja som ručiteľkou. Na moje meno si na lízing kúpil auto do firmy. Lízingová spoločnosť mu ho síce vzala, ale rozdiel medzi kúpnou a predajnou cenou musím splácať ja. Nevedela som, že mal svoje účty zablokované exekútormi, pretože lietal v problémoch. Bola som dôverčivá a zamilovaná. Nemôžem mu nič vyčítať. Bola to len a len moja chyba. Láska je naozaj slepá. Viackrát som počula, že je gambler, ale ja som ho pri tom neprichytila, takže to nemôžem potvrdiť. Štyri mesiace po tom, ako od nás odišiel, sa oženil s Ukrajinkou a majú spolu aj dieťa.

Je pravda, že vám v tom čase vypadávali vlasy doslova v chumáčoch?

Áno, je. Videla som, že mi vypadávajú, ale až kaderníčka v televízii JOJ ma upozornila na prázdne miesta medzi vlasmi. Podpísali sa pod to stresy, to, že som nejedla, pretože niekedy nebolo ani čo, keďže som sa snažila, aby Jakub čo najmenej strádal. Samozrejme, že popri škole brigádoval aj on a snažil sa pomáhať.

Pred dvoma rokmi ste v relácii Súdna sieň stretli podstatne mladšieho muža a vyzeralo to nádejne. Trvá ešte tento vzťah?

Minulý rok v lete sme sa stretávali, tento to bolo len raz. Obaja sme veľmi zaneprázdnení, ale to nemôže byť výhovorka, ak ľúbite.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


S Jánom Kubišom sa v relácii Včas rozprávala Benita Feketeová.
Prezidentský kandidát Ján Kubiš v relácii Včas: Slovensko nie je v medzinárodnej izolácii
Withdraw cash from an ATM.
Technická porucha: Z bankomatov sa ťahali obrovské množstvá peňazí! Spoločnosť ich zúfalo žiada späť
Konstantin a Aryna prežíval radostné spoločné chvíle.
Foto
Obrovský smútok svetovej dvojky: Prišla o životnú lásku († 42), zomrel hokejový reprezentant
(Ilustračná foto)
V regióne stúpol počet ochorení: Pribudlo mnoho pacientov! Zatvárali aj školy
ilustračné foto
Napätie na mori narastá: USA však nepoľavuje, svojho spojenca bude brániť!
(ilustračné foto).
Už je to tu: Na nočnej oblohe sa niečo deje! Potrvá to do konca marca a vidieť to aj na Slovensku
Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek.
Foto
Kim Čong-un sa zúčastnil veľkého cvičenia: Svetu zovrie krv v žilách! Hrozivé manévre
Foto
Bývalí tréneri o Čavričovom odmietnutí repre: Nech si uvedomí, prečo dostal občianstvo!
(ilustračná foto)
Slováci, chcete si zaobstarať hlasovací preukaz? Ponáhľajte sa, čas sa kráti!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Daň za nedostatok pediatrov: Množstvo detských pohotovostí zanikne! Hľadá Dolinková riešenia?
Horehronské múzeum v Brezne.
Váš Tip
Sviatky jari v Horehronskom múzeu naladia ľudí na veľkonočnú atmosféru: Toto návštevníkov na podujatí čaká!
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel
Čaputová po schôdzke s českým prezidentom: Dôležitý odkaz oboch hláv štátu!