Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2014 14:10 | Šport | Hokej

Hokejový Slovan odštartoval prípravu na novú sezónu: Toto je Čadovo zbožné želanie

Aj s deviatimi novými tvárami odštartovali v piatok dopoludnia hokejisti Slovana Bratislava spoločnú prípravu na sezónu 2014/2015 v Kontinentálnej hokejovej lige.

Z 28-členného kádra chýbal trénerovi Rostislavovi Čadovi na úvodnom tréningu na ľade iba brankár Jaroslav Janus.

"Jaro absolvoval počas letného obdobia malý chirurgický zákrok, artroskopiu kolena. Tento týždeň začne postupne s menšími tréningovými dávkami a od budúceho týždňa sa zapojí do tréningu v plnom rozsahu," uviedol na adresu reprezentačného brankára tréner Čada.

Slovan vykročí do novej sezóny so značne zmeneným kádrom. Janusovi pribudol do bránkoviska silný konkurent v podobe 32-ročného Švéda Johana Backlunda, obranu vystužil skúsený Kanaďan Kurtis Foster, ktorý má na konte vyše 400 zápasov v NHL. Najväčší vietor sa však prehnal útočnými radami, kde pribudlo až sedem nových mien. Okrem slovenských reprezentantov Ladislava Nagya a Tomáša Surového získali "belasí" aj slovinské duo Žiga Jeglič a Rok Tičar, ďalej mladíka Mária Luntera a početnú zámorskú légiu doplnili ešte Matt Murley a Patrick White.

 

"Po dvoch rokoch už bolo treba obmeniť káder a som rád, že k tomu došlo. Teraz je už len potrebné, aby sa nová filozofia premietla aj do výsledkov," zaželal si český kouč. Ten by bol rád, keby sa káder v priebehu prípravy doplnil ešte o dvoch hráčov: "Podľa môjho názoru nám chýba ešte jeden kvalitný stredný útočník a obranca, obaja do prvej formácie. Bolo by sme radi, aby sa neopakovala situácia z minulej sezóny, keď sme mali nízky počet hráčov a pri zraneniach vznikli problémy s poskladaním zostavy. Príchody by sa mali zrealizovať aj z toho dôvodu, aby sa v mužstve vytvorila zdravá konkurencia."

Slovan má za sebou dve sezóny v KHL, kým v tej premiérovej sa prebojoval do play off, v tej druhej sa mu postup do vyraďovačky nepodaril vybojovať a musel sa uspokojiť s účinkovaním v Pohári nádeje. Z hľadiska zvučnosti mien má klub teraz možno najzaujímavejšiu hráčsku súpisku. "Mená však hokej nerobia. Dobrý výsledok robí najmä dobrá práca. Tej nás čaká ešte kopec. Čakajú nás silní súperi, ktorí takisto nezaháľali a výrazne sa posilnili. Týka sa to aj nováčika súťaže Jokeritu Helsinki. Budem sa snažiť pripraviť tím čo najlepšie, aby sme vytýčený cieľ dosiahli," pokračoval Čada, ktorý už avizoval, že napriek prílevu zahraničných hráčov herný štýl meniť nebude.

Okrem niekoľkých nových hráčskych mien pribudol do realizačného tímu aj Vladimír Orzságh, ktorý bude na striedačke pôsobiť ako Čadov asistent. Jednou z jeho hlavných úloh bude počas zápasov koučovanie obrancov, teda nasadzovanie jednotlivých obranných párov na ľad a koordinovanie ich celkového "ice-timu".

Hráči Slovana sa v piatok stretli na prvom tréningu po vyše štyroch mesiacoch. Vzhľadom na reglement KHL sa mohli doteraz pripravovať na nový ročník iba individuálne. V najbližších dňoch absolvujú povinné lekárske prehliadky, záťažové testy sú na programe až budúci týždeň. Úvod prípravy bude zameraný na získanie fyzickej kondície. Na začiatku sa tréneri zamerajú na individuálne obranné a útočné činnosti jednotlivcov, neskôr prejdú k špeciálnym herným činnostiam ako presilová hra, oslabenia a systém hry celého mužstva. Trénovať budú slovanisti prevažne trojfázovo, dvakrát na ľade, jeden krát v posilňovni.

Belasých čaká v lete desať prípravných zápasov proti tímom preferujúcich rôzne herné štýly. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov nebudú účinkovať v súťaži European Trophy, ktorá sa pretransformovala na Ligu majstrov. Prvý súboj odohrá slovenský účastník KHL 22. júla v Liberci proti ruskému klubu Metallurg Novokuzneck.

"Myslím si, že súperi v príprave sú kvalitní a dostatočne nás preveria pred štartom ročníka. Doma hráme iba dva zápasy, takže nás čaká veľa cestovania za súpermi. Nie je to ideálne, no cestovanie je súčasťou KHL a preverí to aspoň schopnosť hráčov vysporiadať sa s únavou," tvrdí Čada. V rámci prípravy zavíta jeho mužstvo aj do Košíc, duel tradičných hokejových rivalov je mesiac pred jeho odohratím takmer vypredaný. "Bude to prestížny zápas, špecifický najmä pre fanúšikov. My sa budeme snažiť našich priaznivcov nesklamať," uviedol hlavný tréner.

Slovan sa v budúcej sezóne prestížnej nadnárodnej súťaže predstaví v Bobrovovej divízii spoločne s chorvátskym Medveščakom Záhreb, lotyšským Dinamom Riga, fínskym nováčikom Jokeritom Helsinki, bieloruským Dinamom Minsk a ruskými klubmi SKA Petrohrad a Atlant Mytišči. V základnej časti odohrá celkovo 60 stretnutí, čiže o šesť viac ako v minulom ročníku. "Náš základný cieľ sa oproti predošlým ročníkom nemení. Chceme postúpiť do play off," dodal Čada.


Káder Slovana na začiatku letnej prípravy:

brankári (2) - Johan Backlund, Jaroslav Janus
obrancovia (8) - Ján Brejčák, Kurtis Foster, Patrik Luža, Vladimír Mihálik, Tomáš Mojžíš, Michal Sersen, Jonathan Sigalet, Martin Štajnoch
útočníci (18) - Martin Bakoš, Milan Bartovič, Mário Bližňák, Libor Hudáček, Žiga Jeglič, Mário Lunter, Bruno Mráz, Richard Mráz, Matt Murley, Ladislav Nagy, Tomáš Netík, Peter Olvecký, Miroslav Preisinger, Andrej Šťastný, Tomáš Surový, Rok Tičar, Michal Vondrka, Patrick White

Program prípravných zápasov Slovana pred súťažnou sezónou 2014/2015:

utorok 22. júla: Metallurg Novokuzneck - Slovan (hrá sa v Liberci)
piatok 1. augusta: Dinamo Minsk - Slovan
streda 6. augusta, 17.00: HC Košice - Slovan
piatok 8. augusta, 18.00: Slovan - Amur Chabarovsk
štvrtok 14. augusta, 20.00: Viťaz Podolsk - Slovan
sobota 16. augusta, 17.30: HC Lugano - Slovan
nedeľa 17. augusta, 19.00: CSKA Moskva - Slovan
štvrtok 21. augusta: HC'05 Banská Bystrica - Slovan
utorok 26. augusta, 17.00: Kometa Brno - Slovan
štvrtok 28. augusta, 18.00: Slovan - HC Vítkovice


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Pápež František slávi svätú omšu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
(ilustračná fotografia).
Súd vyniesol ortieľ nad zakladateľom známej kryptoburzy: Zaskočí vás, koľko rokov strávi za mrežami
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Šimkovičová po stretnutí s maďarským veľvyslancom: Zhodli sa na súčasnom probléme národnej identity
Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!