Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2014 00:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Turzonovová a Slezáček na seba vyzradili tajomstvá: Láska z mladosti

Nerozlučný herecký tandem tvoria už 46 rokov! Keď po prvý raz videl Juraj Slezáček (71) v škole Božidaru Turzonovovú (72), hneď sa do nej zaľúbil. 

A bodaj by nie, keďže v tom čase patrila k našim najkrajším herečkám. No okrem úsmevných zážitkov spája seriálových manželov Blichárovcov z Paneláka aj čosi viac. Nepochybne sú to najmä spomienky na Turzonovovej manžela a Slezáčkovho dlhoročného kolegu - Jozefa Adamoviča (74).

Poznajú sa už roky a vedia o svojich citlivých miestach. No občas to medzi nimi aj tak zaiskrí. O jednej z našich najväčších herečiek je známe, že nemá rada, keď ju oslovujú Dača. Dovolí to len pár vyvoleným. A toto právo čestne prináleží aj Slezáčkovi. „Nemá to rada a často ma žiada, aby som ju tak na verejnosti nevolal. Asi má asociáciu, že chata sa po rusky povie dača,“ vysvetľuje s úsmevom herec.

Poprvýkrát sa stretli v 60. rokoch v škole a odvtedy spolu hrajú až dodnes. „Všetci sme boli do nej zahľadení, ale ona to nebrala na vedomie. To je ten istý prípad ako Milka Vášá­ryová. My sme pre ne boli len takí obyčajní frkani, ktorí sa mohli pozerať...“ nešetrí Slezáček komplimentmi. A hoci sa mu spolužiačka veľmi páčila, k randeniu nikdy neprišlo. „Potrebovala vyšší level a niekoho staršieho. Daču som na rande nevolal, ani by som si netrúfol. Bol som nesmelý a nikdy som nebol bonviván,“ zauvažuje. Tej výsady sa dostalo až hereckému kolegovi Jozefovi Adamovičovi.

 

„V mladosti sme boli výborná partia. Teraz už máme každý svoje starosti a kríže, ktoré si vláčime. Ďurko bol skvelý kamarát a tým, že my s Jozefom sme už boli manželia, bol stále pri nás a bol akýsi náš chránenec. Ale to je len môj osobný vnútorný pocit,“ vyznáva sa pre zmenu Turzonovová.

Striptíz v šatni

K legendárnemu hercovi a fešákovi Adamovičovi, ktorému navždy prischla nálepka Móric Beňovský, mali blízko obaja. Turzonovová sa stala jeho osudovou ženou a Slezáček s Adamovičom po celých 30 rokov mal spoločnú šatňu v Slovenskom národnom divadle.

„Jozef bol úžasný človek, ktorý by dal aj poslednú košeľu. Mali sme legendárnu šatňu 42 a založili sme tzv. fľaškové posedenie po predstaveniach,“ živo si zaspomína Slezáček a tvár sa mu rozžiari, akoby to bolo včera. „Bolo to všetko veľmi krásne a veselé. Ďurko Slezáček, môj muž Jozef, Miško Dočolomanský a Oldo Hlaváček... Na tie časy spomínam s láskou,“ vyznáva sa Turzonovová.

Keďže v divadle ešte nefungoval bufet, každý chodil k hercom do šatne na kávu. „Z toho vznikal bordel, všetci sa tam vždy nasáčkovali a nemali sme sa ani kde prezliecť. Dibarbora vravieval, že na divadle ho bavia iba tieto pauzy. Do kasy vždy hodil vopred dva­dsať korún a povedal, že to má predplatné. A Adamovič tam zasa raz doniesol aj nejakú striptérku z Piešťan,“ zaspomína si s lišiackym úsmevom Slezáček.

Fajčiarka

Hoci dnes cigarety nemôže ani vidieť, v mladosti a v čase svojej najväčšej divadelnej éry bola Turzonovová náruživou fajčiarkou. Jej zlozvyk však nezostal bez povšimnutia a zdatný matematik Slezáček ho hneď spoplatnil. „Kvôli mne vymysleli korunu za podomové žobranie, teda keď som od niekoho pýtala cigaretu. Najprv som totiž fajčila z pózy, keď ma niekto ponúkol,“ priznáva sa herečka. „Mala som zafixované, že vždy mi niekto dal cigaretu alebo som si po ňu prišla do šatne za Jozefom. Potom vzniklo aj také heslo, schovajte cigarety, ide Dača!“ žartuje herečka, ktorá už roky nefajčí a svoje zdravie si chce chrániť.

Beňovský

Samozrejme, že tí, čo mali blízko k Adamovičovi, museli s ním prežívať v 70. rokoch aj jeho slávu seriálového Mórica Beňovského. „Prežíval som s ním celú tú veľkú éru Beňovského, dokonca stále nosil aj jeho prsteň. Jožo tým seriálom najprv žil, a potom bol z toho nešťastný, že sa to začalo hyenizovať,“ hovorí Slezáček. Objavili sa totiž neprajníci, ktorí na ministerstvo kultúry písali anonymy a znevažovali Beňovského postavu. Takisto kritizovali a špekulovali, koľko miliónov Adamovič dostal za takú „sladiareň“. Turzonovová sa však na to po rokoch pozerá s nadhľadom.

„Považujem to skôr za taký náš syndróm. Ľudia sú v rozpakoch a nepripustia si svoje kvalitné dejiny,“ myslí si. Koniec koncov, aj ona si v Beňovskom zahrala po boku svojho veľkého manžela. „Na tie filmovačky spomínam s nostalgiou a láskou. Všetko bolo perfektne zorganizované a na tú dobu to boli veľké veci. Teraz mám pocit, akoby sa televízie zasa ocitli v období pionierskeho filmu.“

Smúti

Lenže od vlaňajšieho augusta, keď Adamovič zomrel, je Turzonovová sama. Je to ťažký pocit, napriek tomu, že posledné roky žili so slávnym hercom oddelene - ona býva v Bratislave, on žil v Košiciach v garsónke. Na krku mal dlhy a pošramotenú povesť po tom, ako sa prevalila jeho mimomanželská aféra, z ktorej vzišla dcéra Jozefína (17).

Na to zlé však citlivá herečka akoby zabudla a odpustila mu. „Každému sa niečo také stane a musí sa s tým nejako konfrontovať. A tak som sa tomu musela postaviť aj ja. Deti a blízki sú mi však oporou,“ dodáva Turzonovová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť