Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2014 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Demitrová 3 roky po tragickej strate manžela: Otvorený rozhovor o pekle, ktorým prešla

Na hokej sa už nedokáže pozerať a žije len pre svoje deti. Majka Demitrová prehovorila o pekle, ktorým si musela prejsť.

Majka Demitrová, vdova po hokejistovi Pavlovi Demitrovi (36), po troch rokoch od tragickej nehody porozprávala exkluzívne pre Nový Čas Nedeľa o pekle, ktorým prešla a ako sa s ním vyrovnávala. Po boku legendárneho hokejistu stála táto žena celých 17 rokov a v septembri príde do kín aj dokument, ktorý vzdá hold Demitrovej pamiatke.

 

V akom štádiu je pripravovaný film o Pavlovi Demitrovi?

Film sa ešte len dokončuje a tvorcovia finišujú s poslednými detailmi. Ja im do toho nezasahujem a nevyvolávam, viem, že premiéra bude 7. septembra. Štábu verím a mala som možnosť byť s ním vo veľmi blízkom vzťahu. Všetko sme prebrali tak detailne, že teraz to už vôbec neriešim a nechávam to úplne na nich. Aj to, čo chcú povedať tým filmom, v akej rovine chcú, aby sa to nieslo. Celým srdcom im verím.

Zúčastnili ste sa na nakrúcaní, poskytli ste materiály a fotografie z rodinného archívu. Rešpektovali tvorcovia aj vaše slovo? Mohli ste do filmu zasahovať?

Od začiatku nakrúcania sme boli v neustálom kontakte. Poskytla som im všetko, čo potrebovali, a, samozrejme, čo bolo vhodné do filmu. No materiál si zháňali aj sami cez NHL, nielen z môjho archívu. Spolu sme dávali dokopy aj všetky podstatné míľniky v Paľkovom živote.

V minulosti sa špekulovalo, že si vo filme zahrá aj herec Tomáš Maštalír. V médiách sa dokonca objavili správy, že máte k sebe blízko. Ako to teda je?

Nehrajú tam žiadni herci, je to dokumentárny film s reálnymi ľuďmi, ktorí Paľka poznali a prežili s ním nejaké životné obdobie. Tie špekulácie ma vôbec neranili. To nie sú ani nechutnosti, ale vykonštruované veci, ktorým ja nerozumiem. Takže to nebudem komentovať, lebo nemám k tomu ani čo povedať. Ale nič z toho sa ma vôbec nedotklo.

Je spolupráca na tomto filme pre vás akousi vnútornou očistou a zmierením po tragédii zo septembra 2011?

Žiadne tragické a negatívne veci to vo mne nevyvolávalo. Povedala by som skôr, že cestu do Ruska som absolvovala práve pre tento film v čase, keď by som to bez neho asi nedokázala. Skôr by som tú cestu asi stále odďaľovala. Keď za mnou prišiel Dano Dangl s otázkou, či by som chcela ísť s nimi, bolo to, akoby mi hodil rukavicu. Bolo to asi to najlepšie, čo sa mi mohlo počas nakrúcania prihodiť. A priznávam, pre mňa to bolo očistné a malo sa to stať.

Kedy ste navštívili miesto tragédie v ruskom Jaroslavli?

V septembri to bude rok a všetko bude zachytené vo filme. Nešla som tam len kvôli filmu, išla som tam odžiť si to aj vnútorne.

Prekvapuje ma, ako otvorene dokážete hovoriť o pekle, ktorým ste si prešli.

Je to ťažké, ale veľmi sa o to snažím. Medializácia celej udalosti bola od začiatku tak nastavená, že som predtým jednoducho nemohla utiecť. Hoci v septembri budú tomu už tri roky, stále a neustále sa liečim. Myslím si, že by som o tom otvorene nerozprávala ani do filmu, keby som nebola v poriadku a neurobila proces sama v sebe. Mám dve malé deti, pre ktoré chcem normálne žiť, a je veľmi rozumné sa tomu postaviť a neutekať pred tým. Je to však vývoj a každý mesiac už od začiatku prechádzam rôznymi fázami. Čas však ide a moje deti ma ako zdravú matku potrebujú.

Najviac vás teda držia nad vodou vaše deti.

Deti sú super a najlepšie je ponoriť sa do ich detského sveta. Takisto písanie je veľmi dobrá terapia pre každého. Navštívila som aj psychologičku. Sú to však procesy, ktoré trvajú dlhé mesiace. To nie je len tak, že teraz tu sedíme a úplne v pokoji vám to rozprávam, ako keby sa nič nestalo. Neviem to viac opísať. Každý sa so svojimi problémami vyrovnáva po svojom, mne pomáha práve písanie, moje deti a reálny život, ktorý ma posúva ďalej, aby som nezotrvávala v smútku, ktorý ma ťahá dole.

Teraz nedávno žilo celé Slovensko MS v hokeji. Dokážete sa na ne ešte pozerať, alebo vypínate televízor?

Hokej vôbec... My sme hokejom žili, pokiaľ žil Paľko, ale teraz, a musím to povedať takto na rovinu, mi nič nehovorí. Nie je to zatrpknutosť, ale priviedol ma k hokeju Palino. Rada som sa pozerala, keď hral, ale na zápasy, keď bol zranený, som nechodila. Teraz som presedlala na futbal, pretože môj syn hrá futbal a som tomu aj vnútorne vďačná, že si vybral iný šport a táto kapitola bola uzavretá s Palinom. Úprimne povedané, hokej ma prestal baviť.

Ako teraz vyzerajú vaše bežné rodinné dni s deťmi?

Vedieme celkom normálny, bežný život. Deťom sa snažím venovať naplno a viem, že ich detstvo je limitované. Chcem tu byť pre nich každú minútu. Takže, keď má dcéra vystúpenie z tanečnej alebo atletické preteky, chcem byť pri tom. Je to moja priorita a baví ma to, lebo viem, že je to len dočasné. Chcem byť pri ich dôležitých i nedôležitých momentoch a som im oddaná.

Stretávate sa aj s manželovými kolegami z hokejovej šatne? Pomáhajú vám?

To bolo skôr na začiatku, ale, ako hovorím, musela som si to prežiť a znovu naštartovať život sama. Nejaké pomocné ruky mi boli podané, ale nastálo to jednoducho nejde. Teraz si musím pomôcť sama. S chalanmi sme však v kontakte, všetko sú to skoro moji susedia a máme dlhoročné kamarátstva. Z môjho hlasu však počujú, že si to už dokážem zmanažovať a pomôcť aj sama.

Prehnaná sústrasť a empatia okolia by vám asi v danej chvíli ani nerobili dobre.

To určite nie. Nemám rada, keď sa na mňa ľudia pozerajú s ľútosťou, nerobí mi to vôbec dobre. Nechcem sa cítiť ako nejaká obeť, lebo to bol jednoducho osud. Musím si to prežiť sama v sebe. Keď ma niekto ľutuje, určite mi tú situáciu neuľahčuje.

Tragédia sa dlhé mesiace verejne rozoberala. Aký ste typ? Potrebovali ste o tom otvorene hovoriť, alebo by ste najradšej utiekli pred svetom a uzavreli sa do seba?

Je to na dlhé rozprávanie. Nedá sa to zodpovedať jednou vetou. Kto to zažil, vie, o čom hovorím. Neviem, aké by to bolo, keby som nemala deti. Asi by to bolo omnoho ťažšie. Chcem, aby z mojich detí vyrástli super ľudia, ktorí tým nešťastím nebudú poznačení, ale ja im to nebudem ešte viac strpčovať. Deti sú zrkadlami rodičov. Keď ich vidím usmiate, viem, že to robím dobre. Paľka však budeme mať v srdciach navždy.

Vidíte ho aj vo svojich deťoch?

No jasné, veď je to ich otec a museli sme si zariadiť život v trojici.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!