Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2014 10:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Prvý rozsudok v kauze Bonanno: Verdikt vyvoláva znepokojenie!

V spore kvôli justičnému večierku v bare Bonanno, ktorý sa ťahá už od roku 2011, padol prvý rozsudok. 

Podľa rozhodnutia sudkyne Zuzany Korčekovej by sa mal Nový Čas sudcovi Najvyššieho súdu Danielovi Hudákovi ospravedlniť, s čím denník nesúhlasí a podáva proti verdiktu odvolanie. Je namieste otázka, prečo súd nezohľadnil viaceré dôkazy v prospech vydavateľstva Ringier.

Súd rozhodol zatiaľ len v otázke ospravedlnenia, ktoré by mal Nový Čas zverejniť s výrazným titulkom na titulnej strane novín, pričom ospravedlnenie by malo pokračovať na celej druhej strane denníka. „Uvedené tvrdenie o účasti Daniela Hudáka na zvrátenej párty alebo zvrátenom žúre, s ktorými boli spojené porovnania na hru na masového vraha Ľubomíra Harmana z masakry z Devínskej Novej Vsi, nie sú pravdivé. Za ich uverejnenie, ktoré malo za následok značný zásah do občianskej a profesijnej cti a dôstojnosti JUDr. Daniela Hudáka sa ospravedlňujeme,“ znie časť nariadeného ospravedlnenia.

Právny zástupca sudcu Hudáka je s verdiktom spokojný. O stotisícovom odškodnom pre dotknutého sudcu sa má rozhodnúť neskôr.

 

Vydavateľstvo Ringier sa s rozsudkom v žiadnom prípade nestotožňuje a podá proti nemu odvolanie. Advokát Róbert Bános, ktorý zastupuje Ringier, je presvedčený, že spravili všetko pre to, aby dokázali, že k stretnutiu a k nevhodnému správaniu vysokých predstaviteľov súdnej moci naozaj došlo, čo dokazujú zverejnené fotografie a vyhlásenie sudcu Korduliaka.

Čiastočný verdikt vyvoláva pochybnosti. Vydavateľstvo totiž ešte v júli minulého roka predložilo súdu znalecký posudok vypracovaný odborníkmi z renomovaného českého kriminalistického ústavu. Ten potvrdil, že fotky z baru Bonanno sú pravé a je na nich aj dotyčný sudca. „Znalecký posudok potvrdil, že aj tie fotky, ktoré boli zverejnené v Novom Čase, boli naozaj autentické,“ uviedol Bános.

Zároveň Ringier predložil aj vyhlásenie sudcu Jána Korduliaka, ktorý sa zúčastnil na akcii v Bonanne, a ktorý stretnutie vykreslil inak ako ostatní sudcovia. „Opísal to spôsobom, že naozaj došlo k takému nemiestnemu konaniu doktora Péchyho (sudcu s modrými slúchadlami a atrapou samopalu, pozn. red.), pohoršovali sa nad ním. Dokonca sa mal aj ospravedlniť za to svoje konanie. Napriek tomu súd vôbec nezohľadnil tieto fakty,“ dodal advokát Bános.

Zaujímavé je, že meno Da­niela Hudáka sa objavilo medzi možnými kandidátmi na šéfa Najvyššieho súdu (uvádza to denník Pravda). Ak by to bolo tak, znamenalo by to pre sudcu postup na najvyššiu funkciu. Z uvedeného je evidentné, že reputácia tohto sudcu článkami v Novom Čase vôbec nebola poškodená a nemožno za to žiadať náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 100-tisíc eur!

Prípad Bonanno

Nový Čas v júni 2011 informoval o akcii, na ktorej právnik na dôchodku Tibor Péchy na ulici pred barom Bonanno v Rajeckých Tepliciach vítal prichádzajúcich hostí zo združenia Justičný Oskar s modrými slúchadlami na ušiach a atrapou samopalu v rukách. Nový Čas vtedy uviedol, že pár mesiacov predtým Ľubomír Harman s modrými chráničmi na ušiach a atrapou samopalu v ruke zastrelil v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sedem ľudí.

Tlačový inštitút IPI Slovensko je verdiktom znepokojený

Slovenská pobočka Medzinárodného tlačového inštitútu - IPI Slovensko je hlboko znepokojená rozhodnutím Okresného súdu Bratislava II v prípade žaloby sudcu Daniela Hudáka voči vydavateľstvu denníka Nový Čas. V stanovisku ku kauze to skonštatoval predseda Správnej rady IPI Slovensko Pavol Múdry.


,,Sudcovia opäť preukázali solidaritu sudcov na nesprávnom mieste a odsúdili denník Nový Čas za zverejnenie faktov o nevhodnom správaní sudcov, prokurátorov a iných ľudí z prostredia justície. Tým preniesli vinu z osôb, ktoré morálne zlyhali, na médium, ktoré to vo verejnom záujme zverejnilo," píše Múdry v dokumente zaslanom médiám.


Cituje etický kódex sudcov, ktorý v časti Povinnosti v súkromnom živote zmieňuje správanie sudcov na verejnosti: ,,Svojím občianskym životom a svojím správaním na verejnosti má byť sudca príkladom dobrých spoločenských spôsobov a osobnej dôstojnosti," píše sa v kódexe.


,,IPI Slovensko žiada vyšší, odvolací súd, aby pri posudzovaní odvolania voči tomuto rozsudku postupoval s plnou vážnosťou a opäť vzal do úvahy nespochybniteľné obrazové a filmové dôkazy a tento nepochopiteľný verdikt OS BAII zrušil," tlmočil výzvu svojej organizácie Múdry. Vývoj kauzy budú podľa neho naďalej sledovať. O súdnom rozhodnutí a ďalšom priebehu kauzy mienia informovať partnerov v zahraničí.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí