Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.06.2014 06:00 | Správy | Servis | Trh práce

Maturantov a vysokoškolákov čakajú vybavovačky: Aké sú vaše povinnosti po skončení školy?

Skúšku dospelosti majú už za sebou. Študenti stredných škôl aj po ukončení štúdia na strednej škole ostávajú ešte dva mesiace študentmi.

No aj napriek tomu im po ich uplynutí pribudnú povinnosti a návštevy úradov. To isté platí aj pre vysokoškolákov, aj keď v ich prípade je situácia ešte o čosi zložitejšia. Aké sú povinnosti absolventov voči zdravotnej poisťovni a úradu práce?

 

V ukončení štúdia na strednej a vysokej škole je zásadný rozdiel. Stredoškolák naďalej ostáva počas letných prázdnin „študentom“, a teda odvody za neho platí štát. „Absolvent strednej školy je študentom až do 31. 08. 2014, do 7 kalendárnych dní by sa mal evidovať na úrade práce, ak chce, aby za neho bolo platené zdravotné poistenie,“ upozorňuje Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ako doplnila, úrad im poskytne aj ponuku aktívnych opatrení na trhu práce, čo by im mohlo pomôcť pri hľadaní zamestnania. Rodič absolventa strednej školy má nárok na prídavky na dieťa až do ukončenia školských prázdnin, t. j. do 31. augusta v danom roku, ale iba za predpokladu, že absolvent si nepodal žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Vysokoškoláci sa musia poponáhľať

Vysokoškolák hneď na druhý deň po vykonaní štátnej skúšky sa stáva samoplatcom. ,,Absolvent, ktorý ukončil štúdium na vysokej škole záverečnou skúškou, stráca charakter nezaopatreného dieťaťa nasledujúcim dňom po ukončení štúdia na vysokej škole záverečnou skúškou. Po ukončení štúdia na vysokej škole hradí za absolventa zdravotné poistenie štát iba do dňa, v ktorom bola vykonaná záverečná skúška,“ vysvetlila Černá.  

Evidencia na ÚPSVR (ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny) je dobrovoľná, absolventovi nevzniká zákonná povinnosť byť v evidencii uchádzačov o zamestnanie na ÚPSVR. Ako dobrovoľne nezamestnaná osoba je povinný sám si hradiť zdravotné poistenie.

8 kalendárnych dní

Absolventi si musia ustrážiť aj nahlasovanie zmien vo vlastnej zdravotnej poisťovni. ,,Štandardná lehota platná pre nahlasovanie zmien zdravotnej poisťovni, ktoré nastali na strane poistencov, je 8 kalendárnych dní,“ informovala riaditeľka Združenia zdravotných poisťovní Katarína Kafková. Študentom, ktorí ukončili strednú školu, plynie táto
lehota od 1. 9.

Stredoškolák

Poistencom štátu ste ako študent strednej školy (stredná odborná škola, stredné odborné učilište, gymnázium, nadstavbové štúdium) najdlhšie do 31. augusta roka, v ktorom máte štúdium ukončiť.

Od 1. septembra si platíte ako samoplatiteľ, ak nepokračujete v štúdiu, nezaevidujete sa na úrade práce, nezamestnáte sa a ani nezačnete podnikať. Tento fakt poisťovni nahláste do ôsmich dní.

Úrad práce

  • keď sa zaevidujete na úrade práce, platí za vás štát
  • túto skutočnosť musíte oznámiť zdravotnej poisťovni
  • pokiaľ sa nestihnete zaevidovať do siedmich dní, ste povinní platiť si zdravotné poistenie
  • je to 14 % z minimálneho základu (402,50 ), čiže 56,35 za mesiac

Čo robiť, ak:

Pokračujete v štúdiu

  • pokiaľ sa rozhodnete ďalej študovať na vysokej škole v tom istom roku, platí za vás štát aj počas prázdnin až do zápisu na vysokú školu

 Nastupujete do zamestnania

  • ak sa hneď po škole zamestnáte, vznik pracovného pomeru oznámi poisťovni váš zamestnávateľ; ten za vás platí aj odvody
  • ste však povinní poisťovni oznámiť ukončenie štúdia

Odchádzate do zahraničia

  • tí, ktorí po škole odídu do zahraničia, majú takisto voči poisťovni oznamovaciu povinnosť
  • v prípade, ak v zahraničí budete pracovať, odvody si budete platiť tam, nie na Slovensku

Začnete podnikať

  • keď začnete podnikať, vznik vášho živnostenského oprávnenia nám oznámi živnostenský úrad
  • preddavky na poistné si ako živnostník hradíte sám/sama

Pozor: Ak podnikáte podľa osobitných predpisov (nie na základe živnostenského listu), oznámte to aj zdravotnej poisťovni - v prípadoch, keď začnete pracovať na základe koncesnej listiny, podľa autorského zákona a pod.

Vysokoškolák

Pozor: To isté platí pre absolventov vysokoškolského štúdia druhého stupňa (napr. magister, inžinier...) v období prázdnin, ak pokračujú a zapíšu sa v tom istom roku na doktorandské štúdium dennou formou.

Iba do 26. roku

  • Štát platí poistné za študenta denného alebo externého štúdia do získania vysokoškolského vzdelania druhého stupňa (t. j. do získania titulu Ing., Ing. arch., MUDr., MDDr., MVDr., Mgr., Mgr. Art.).
  • Najdlhšie však do 26 rokov veku. Výnimkou sú študenti do 30 rokov, ktorí študujú denne a ešte nezískali vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa.

Prerušenie štúdia

  • Pri prerušení štúdia za vás štát neplatí.
  • Túto skutočnosť je rovnako potrebné oznámiť poisťovni do 8 dní.
  • Ak sa hneď po škole zamestnáte, vznik pracovného pomeru poisťovni oznámi váš zamestnávateľ. Ten za vás platí aj poistné.
  • Ste však povinní oznámiť poisťovni ukončenie štúdia.

Neskoršie prihlásenie do evidencie

Aj keď termín premeškáte, môžete sa na úrad práce prihlásiť. Termínom však bude deň, keď žiadosť podáte. „Ak sa teda prihlási neskôr, musí si za toto obdobie sám uhradiť zdravotné poistné,“ uviedla Veronika Černá z Ústredia práce.

Sociálne dávky

Po skončení školy nemáte nárok na podporu. Môžete však požiadať o inú dávku. „Absolvent po evidovaní sa na úrade práce má nárok na dávku v hmotnej núdzi,“ uviedla Černá. Písomnú žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi si môžete podať na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, na oddelení pomoci v hmotnej núdzi v mieste trvalého pobytu.

Ak po škole bývate u rodičov, posudzuje sa aj ich plat. Takže ak je dostatočne vysoký, nárok na dávku nemáte. Okrem toho úrady poskytujú aj iné príspevky, o ktorých sa môžete informovať na úrade práce, napr. príspevok na vykonávanie absolventskej praxe, atď.

Ako sa zaregistrovať na úrade práce

Absolvent si musí osobne podať písomnú žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade PSVR, v ktorého územnom obvode má trvalý pobyt (žiadosť o zaradenie do evidencie občan získa priamo na úrade). Ak požiada o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do 7 kalendárnych dní po ukončení štúdia, bude zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie nasledujúcim dňom po ukončení štúdia.

Ak požiada o zaradenie do evidencie po uplynutí 7 kalendárnych dní odo dňa ukončenia štúdia, bude zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie dňom osobného podania žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie (žiadosť o zaradenie do evidencie UoZ pri opakovanej evidencii).

Budete potrebovať:

  • platný občiansky preukaz,
  • kópiu dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní (maturitné vysvedčenie, diplom)
  • potvrdenie o dobe štúdia vydané školou
  • vyhlásenie o (ne)podaní prihlášky na vysokoškolské štúdium I. stupňa, II. stupňa, III. stupňa

Na koho sa spoliehame pri hľadaní práce

Vyše 390-tisíc nezamestnaných evidovali úrady práce podľa štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny ku koncu mesiaca apríl na Slovensku.

Nikdy nepracovali

„Až takmer 95-tisíc Slovákov ešte nikdy nemalo zamestnanie,“ uviedla analytička Poštovej banky Dana Špacírová.

Viac ako 2/3 ľudí sú na úrade evidované vyše jedného roka, v priemere tam Slovák pobudne až 2,5 roka.

83 % Slovákov sa pri hľadaní zamestnania spolieha najmä na svojich príbuzných a známych.

Až 3/4 ľudí bez práce sledujú ponuku zamest nania na rôznych pracovných portáloch, len 2/5 však na inzeráty aj odpovedajú, či ich aktívne podá vajú.

Cez úrad práce si hľadá prácu 81 % ľudí, ak už iné nie, tak počas evidencie za nich štát platí zdravotné odvody, čím mesačne ušetria vyše 50 €.

12 % ľudí, ktorí nemajú zamestnanie, si ju skúša hľadať aj cez súkromných sprostredkovateľov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady: Mazák a Majerník to odmietajú! Aha, čo povedali
V období jarnej zeleniny je už jednoduché nájsť čerstvé zdroje zdravia.
Bojujete s jarnou únavou? Telo po zime treba posilniť: 8 zložiek, ktoré vám naštartujú organizmus
Diváci ho poznajú ako nekompromisného kuchára z relácie Na nože.
Foto
Roky driny sa Martinovi Novákovi vyplatili: Vyšvihlo šéfkuchára ocenenie až na prvé miesto?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vľavo a vpravo ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko sa pripravuje na americkú pomoc pre Ukrajinu: Tvrdšie útoky! Peskov neváhal potvrdiť, čo chystajú
Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
Polícia hľadá svedkov nehody, pri ktorej sa zranila 72-ročná chodkyňa.
Foto
Vodička v Banskej Bystrici zrazila chodkyňu: Skončila v nemocnici! Polícia prosí verejnosť o pomoc
Ilustračné foto
Nové detaily o podvodnej stránke, ktorá sa vydávala za zbierku pre Ukrajinu: Sila, čo prezradila polícia
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?
(ilustračné foto)
Z lietadla plného ľudí sa odrazu začalo dymiť! Takto to dopadlo
V okolí obce Košická Belá zaznamenali pohyb medveďa.
Foto
Medveďa spozorovali pri ďalšej obci na Slovensku: Polícia vyzýva obyvateľov! Kde šelmu videli?
ÚS preskúma ústavnosť núdzového stavu, dostal dve podania (ilustračné foto).
Aktualizované
Ústavný súd si posvieti na zmeny zákona ešte z minulého roka! O čo ide?
Tehotná žena potrebovala pomoc. (Ilustračné foto)
Váš Tip
Hrozivý pohľad na tehotnú ženu v Bratislave: Okoloidúci museli privolať políciu!