Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.06.2014 12:00 | Správy | Politika

Prvý slovenský politik sa dal verejne otestovať na polygrafe: Matovič sa potil na detektore lži!

Mediálna vojna medzi poslancami slovenského parlamentu Radoslavom Procházkom a Igorom Matovičom sa dostala do nového štádia.

Výzvu na test na detektore lži, ktorú Nový Čas adresoval obom politikom, prijal iba šéf Obyčajných ľudí, čím sa stal prvým slovenským zákonodarcom, ktorý podstúpil test na profesionálnom polygrafe pod verejným dohľadom. Ten mal vyvrátiť alebo potvrdiť Matovičove obvinenia o čiernom financovaní Procházkovej prezidentskej kampane. Podľa jeho výsledkov sa ukázalo, že Matovič neklamal.

Igor Matovič prijal výzvu Nového Času po tom, čo Radoslava Procházku obvinil z nekalých praktík financovania jeho prezidentskej kampane. Podľa Matoviča ho Procházka v tom čase žiadal o reklamu v inzertných novinách bez bločku. Procházka jeho slová označil za klamstvá a hovoril, že ich dokáže aj na detektore lži. Na test sa však dostavil iba Matovič.

„Tak, ako som sľúbil, že keď sa ukáže, že som si to vymyslel, tak sa vzdám mandátu a naveky odchádzam z politiky. Klamári v nej nemajú čo robiť,“ uistil nás pred testom. „Ako sa hovorí - kto sa bojí, nech nejde do lesa. Ja sa v živote nebojím a preto som aj tu. Idem do toho s čistým svedomím,“ zneli jeho posledné slová pred zapojením na prístroj.

 

Nepríjemné pocity

Po dva a pol hodine sa test skončil. Igor Matovič bol viditeľne unavený a vyčerpaný. „Určite to nie sú príjemné pocity a nikomu to neprajem. Niekto si môže myslieť, že však posedí si, napichnú ho na hadičky a pohoda. Pohoda to však rozhodne nie je. Som rád, že to mám za sebou,“ zneli jeho prvé slová po teste.

Aj keď do toho šiel s čistým svedomím, tak ho to podľa jeho slov mentálne vybilo. Očakával totiž, že po druhýkrát už bude menej nervózny. Prvý test totiž absolvoval už pred niekoľkými rokmi v Londýne - vtedy bez účasti verejnej kontroly.

Odľahlo mu

Tesne po skončení celého procesu si Matovič netrúfal odhadovať výsledok. Podľa odborníka prebiehal štandardne. Okrem toho, že mal pocit, že Matovič sa trošku viac potí, tak nič špeciálne nezaznamenal a nakoniec vyriekol ortieľ. „Na všetky tri skúmané otázky môžem jednoznačne povedať, že sa nachádzajú v zóne pravdepodobne pravdivej. Osobu teda môžem označiť za pravdovravnú,“ skonštatoval expert Nihad Malkić-Medo.

Matovič neskrýval nadšenie z toho, že sa jeho tvrdenia o Procházkovej snahe financovať kampaň podivným spôsobom potvrdili. „Som rád, že sa v sebe nemýlim. Odľahlo mi. Počas toho testu som bol nervózny, ruky sa mi potili. Absolútne nie je príjemné, keď tri hodiny niekde sedíte a človek, ktorý sa vyzná v ľuďoch vás takpovediac vyzlečie donaha,“ povedal Matovič s vierou, že sa na test odhodlá aj Procházka. „Bez problémov tu dnes mohol byť a bolo by rozhodnuté. Osobne si myslím, že stále dúfa, že sa nájde nejaký detektor, ktorý možno oklamať,“ uzavrel Matovič.

Procházka pochybuje

Napriek tomu, že Radoslav Procházka spočiatku súhlasil s testom na detektore lži, príležitosť Nového Času nevyužil. Otestovať sa chce do dvoch týždňov, ale u iného odborníka. „Sociálna sieť firiem uvádza medzi blízkymi ľuďmi pána Malkića rodinných príslušníkov Vladimíra Mečiara a medzi blízkymi firmami firmy, ovládané priamo pánom Mečiarom alebo jeho rodinnými príslušníkmi. Čitatelia si úsudok o dôveryhodnosti takejto osoby a jej testov urobia sami,“ povedal vo svojom stanovisku Procházka.

V čom usvedčil Procházku

1. Vyjadril sa Radoslav Porcházka pri snahe platiť za inzerciu bez dokladu v duchu - veď aj tak to nemá šancu nikto nikdy skontrolovať? Áno!

2. Chcel Radoslav Procházka zaplatiť 50 až 90 % za inzerciu u vás bez dokladu? Áno!

3. Vydierali ste Radoslava Procházku tým, že k tejto téme urobíte tlačovku, pretože meškali s faktúrou? Nie!

Priebeh testovania

Certifikovaný odborník na testovanie klientov na polygrafe Nihad Malkić-Medo najskôr Matovičovi pripol jednotlivé senzory, ktoré monitorujú rýchlosť dýchania, frekvenciu tepu, kožný odpor či zmeny krvného tlaku. Matovičove reakcie a odpovede nahrávala kamera, ktorou sa dá dianie v miestnosti spätne overiť. Na úspešnú skúšku musí Medo postupovať v troch fázach.

Počas predtestu kladie jednoduché otázky pri ktorých je jasné, čo je pravda a čo je lož, aby si overil reakcie sledovanej osoby. Neskôr prechádza k náročnejším otázkam. V tomto prípade ich bolo desať. Tri, na ktoré sme potrebovali poznať odpovede, dopĺňali tie, ktoré mali slúžiť na dôvernejšie spoznanie osoby odborníkom.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí