Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.06.2014 12:00 | Správy | Peniaze

Veľké porovnanie cien slovenských potravín so susedmi: Po minerálku do Maďarska, po vajcia do Česka

Slováci sa síce majú o niečo lepšie ako obyvatelia vzdialenejších európskych krajín, no potraviny nakupujú stále draho. 

Oplatí sa u nás kupovať iba čaj? Takýto výsledok ukázala analýza Poštovej banky, ktorá skúmala ceny základných 28 potravín v Česku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku a na Slovensku. Zo všetkých položiek nikde inde nenájdete lacnejší iba čaj, pričom ďalšie tri výrobky sú suverénne najdrahšie zo všetkých štátov a to aj vrátane Rakúska, ktoré predáva najviac drahších výrobkov.

Do cien tovarov, ktoré nakupujeme, totiž vstupujú aj ďalšie faktory, ako napríklad náklady na balenie, skladovanie či prepravu, ale aj maloobchodná marža a konkurenčný boj jednotlivých reťazcov. Rozdiely v cenách potravín však podľa nás môže spôsobovať aj odlišná sadzba dane z pridanej hodnoty na Slovensku a u našich susedov,“ zdôvodnila markantné rozdiely cien potravín v susedných štátoch analytička Poštovej banky Dana Špacírová.

Ceny porastú

Zlou správou pre Slovákov je okrem súčasnej situácie na našom trhu, keď nakúpime lacnejšie za hranicami, aj to, že ceny výrobkov v budúcnosti porastú. „Nateraz počítame s tým, že úroda už nemusí byť taká výnimočne dobrá ako vlani a očakávame preto v druhej polovici roka mierny rast cien potravín,“ povedala analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Podľa predpovedí prvá vlna zdražovania zasiahne hlavne produkty ako kakao a kávu, ktorých ceny sa už stihli zvýšiť aj o niekoľko desiatok percent.

 

Čo a kde kúpiť lacno

Slovákom sa na vlastnom trhu neoplatí kupovať maslo, syr a pomarančový džús, ktoré sú cenovo drahšie v celom regióne. Všetky tri položky pritom nakúpite najvýhodnejšie v Poľsku, ktoré je jednoznačne krajinou s najväčším počtom najlacnejších potravín. Rozdiely medzi naším a ich trhom je až 30-percentný. Preto nie je nič nezvyčajné, ak nakupujeme práve v Poľsku alebo v inej susednej krajine.

Takáto nákupná turistika za hranicami našej ekonomike vôbec neprospieva. Zatiaľ čo my sa tešíme z úspory niekoľkých eur, minuté peniaze sa do čísel slovenskej ekonomiky nezarátajú. Zarobiť totiž dáme a tržby zvýšime obchodníkom v okolitých krajinách a nepriamo prostredníctvom daní aj ich štátnej kase,“ skonštatovala Špacírová.

 

Zatiaľ čo v Poľsku nakúpite oveľa lacnejšie takmer všetky výrobky, v Rakúsku sa oplatí prísť iba po olivový olej, do Česka napríklad po ryžu, cestoviny, ale aj soľ a v Maďarsku ponúkajú najvýhodnejšie minerálne vody.

Tí Slováci, ktorí nebývajú v blízkosti hraníc, sa musia vynájsť a objaviť iné možnosti šetrenia. „Na potraviny vynakladáme až štvrtinu našich mesačných spotrebných výdavkov. Jediným spôsobom, ako ušetriť na potravinách, je kúpa lacnejších výrobkov, čo však väčšinou ide na úkor kvality,“ uzavrela Špacírová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Poliaci si posvietili na proruskú iniciatívu: Rázne kroky! Pomoc prišla aj od našich susedov
Kate si prechádza najťažším obdobím.
Kate priznala rakovinu, teraz prišla ďalšia rana: TOTO chorej princeznej len priťaží!
Poslankyňa NR SR za stranu SaS Jana Bittó Cigániková.
Aktualizované
Opozícia sa pustila do zdravotníctva: Cigániková vyzýva na zrušenie vyhlášky! V hre sú veľké peniaze
Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad
Foto
Policajti sa nestačili čudovať: Na východe Slovenska narazili na obrovskú skládku! Toto bude mať ešte následky
Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy
Foto
Požiar na Václavskom námestí! Dym bolo vidieť z celej Prahy: Jeden muž skončil v nemocnici
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko u seba zadržiava amerického novinára: Čo s ním bude? Peskov o detailoch mlčí ako hrob!
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR
Šimkovičová podporuje spoluprácu so Slovinskom: Máme podobnú kultúru i umenie
Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši sa podarilo vypátrať rekordne rýchlo: Vymakaná technika!
Mária Zelinová
FotoVáš Tip
Markizáčka Zelinová sa rozhodla pre nový účes, muži ju skritizovali pod čiernu zem: Uf, čo naň hovoríte vy?
(ilustračné foto)
Znepokojivé dianie v Aténach: Metropolu zahalil prach, lekári varujú! Toxická zmes
Foto
Slafkovský má životnú formu! Čo na jeho fazónu hovorí šéf zväzu Šatan?
Ilustračné foto
Pred sviatkami je na cestách rušno: Polícia hlási prvé nehody! Vodiči, dbajte na opatrnosť