Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2014 15:44 | Správy | Zahraničné správy

Pápež František navštívil Betlehem: Pozval izraelského a palestínskeho prezidenta do Vatikánu

Pápež František pozval dnes palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása a izraelského prezidenta Šimona Peresa, aby navštívili Vatikán a spoločne s ním sa modlili za "dar mieru".

"Ponúkam svoj domov vo Vatikáne ako miesto na toto stretnutie mieru," povedal František počas návštevy predjordánskeho Betlehemu. "Budovať mier je ťažké, ale žiť bez mieru je neustále trápenie," citovala ho agentúra DPA.

Podľa agentúry izraelský a palestínsky prezident prostredníctvom svojich kancelárií potvrdili, že sa spoločne stretnú s pápežom vo Vatikáne v júni.
Pápež predtým slúžil omšu na betlehemskom Námestí Jasličiek, kde sa nachádza Chrám Narodenia Pána. "Aká je to veľká milosť, môcť sláviť Eucharistiu blízko miesta, kde sa narodil Ježiš!" povedal František davu tisícov miestnych kresťanov, ktorí ho nadšene vítali heslami "Viva al-Baba!" či "Nech žije pápež!".

Izraelské úrady vydali pri príležitosti pápežovej návštevy Svätej zeme, konanej za prísnych bezpečnostných opatrení, cestovné povolenia pre miestnych kresťanov. Približne 23.000 Palestínčanov z Predjordánska a 600 z pásma Gazy tak mohlo prejsť cez izraelské kontrolné stanovištia do Betlehema a Jeruzalema, uviedla agentúra AP.

 

Okrem vyjadrení k izraelsko-palestínskeho konfliktu sa František snažil povzbudiť palestínskych kresťanov, ktorých počty sa s pretrvávajúcim konfliktom zmenšujú. Podľa AP tvoria v súčasnosti kresťania približne dve percentá obyvateľstva Svätej zeme, pričom v čase založenia Izraela v roku 1948 to bolo asi desať percent. V Betleheme predstavujú necelú tretinu obyvateľov namiesto 75 percent spred niekoľkých desaťročí.

František poukázal na ťažký život palestínskych kresťanov a v kázni dodával odvahu mladším generáciám dôraznou výzvou na ochranu detí po celom svete pred vojnou, chudobou, chorobami a utečenectvom.
"Žiaľ, v tomto svete, ktorý rozvinul najsofistikovanejšie technológie, je ešte veľa detí žijúcich v neľudských podmienkach, na okraji spoločnosti, na perifériách veľkých miest alebo na vidieku. Toľko detí je aj dnes zneužívaných, zotročovaných, zle sa s nimi zaobchádza, sú objektom násilia a nelegálneho obchodu. Príliš veľa detí je dnes utečencami, neraz utopených v mori, najmä vo vodách Stredozemného mora. Za toto všetko sa dnes hanbíme pred Bohom, pred Bohom, ktorý sa stal Dieťaťom," citoval pápeža Vatikánsky rozhlas.

Po omši mal František na programe obed s palestínskymi rodinami a návštevu palestínskeho utečeneckého tábora. Následne odletí vrtuľníkom na letisko v Tel Avive na oficiálnu privítaciu ceremóniu v Izraeli.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes v úvode týždenného zasadnutia svojho kabinetu vyzdvihol Františka za jeho rozhodný postoj voči antisemitizmu. Pápežovu návštevu označil tiež za príležitosť "prezentovať svetu skutočný Izrael - pokrokový, moderný, tolerantný Izrael", zaručujúci slobodu vyznania všetkým náboženstvám.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!
Petra Polnišová
Foto
Polnišová sa postarala poriadny TRAPAS: Veľké sklamanie fanúšikov! Zabudla na svoje predstavenie?
V Bratislave zadržali medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny
Foto
Veľká policajná akcia: V Záhorskej Bystrici zadržali medzinárodne hľadaného občana!
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Nad Ukrajinou sa zaťahujú mraky: Majú teroristický útok v Moskve na svedomí? Toto tvrdí Rusko!
Ďalekonosný raketový systém počas cvičenia (ilustračná fotografia).
USA odklepla veľkú zásielku: Pokročilé raketové systémy sa vyskytnú neďaleko od nás!
Pápež František
Zelený štvrtok pápeža Františka: V kázni nezabudol na výzvu pre kňazov! Tomuto sa majú vyhýbať
Shot of a group of people toasting with their drinks at a nightclub
Toto by ste v podniku nečakali! Barman sa podelil o šokujúci tip: Čo na to hovoríte?
Female legs in medical shoe covers in gynecological chair near colposcope. Woman waiting for gynecological examinations in modern medical center. Concept of gynecology, obstetrics and female health.
Hrozivá chyba v Česku: Žena po zámene pacientiek potratila v piatom mesiaci tehotenstva!
V Bratislave došlo na priechode pre chodcov k zrážke auta a dievčaťa
Desivá zrážka! Auto zrazilo na prechode mladé dievča: Chodkyňa skončila v nemocnici
Deti sa na školskú dochádzku najlepšie pripravia už v škôlke.
Zápisy do prvých ročníkov ZŠ sú už za rohom: Čo všetko by mali vedieť budúci prváčikovia?
Vo štvrtom kole sa so šou Let's Dance rozlúčila Hana Gregorová.
Foto
Veľkolepý NÁVRAT do Let’s Dance: Do porotcovského kresla zasadne KRÁĽ parketu!
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal peniaze a prívesok.
Váš Tip
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal vzácny prívesok: Neuveríte, ako sa k nemu dostal späť!