Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.05.2014 13:10 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Daniarka potopila Sergeja a Alexandra na súde: Salmanovovci ma podplácali

Bývalá šéfka daňového úradu v Šamoríne Mária Z. na súde potvrdila, že ju Sergej a Alexander Salmanovci podplácali.

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračoval proces s obžalovanými Sergejom a Alexandrom Salmanovcami v korupčnej kauze. Daniarku stíhajú za prijímanie úplatku, po zadržaní sa priznala, pričom jej prípad riešia v samostatnom konaní.

Mária Z. sa vyjadrila k medializovanému videu rozhovorov z kancelárie Sergeja Salmanova. Súd ešte nerozhodol, či tento záznam, ktorý poskytol Ľubomír S., bývalý zamestnanec firmy Sergeja Salmanova, bude v procese slúžiť ako dôkaz. "Ako riaditeľka Daňového úradu v Šamoríne som sa stretla v kancelárii so Sergejom S., lebo sme mali dohodnutý termín, je to aj na medializovanom zázname (...). Preto ani nemôžem poprieť, že tento skutok sa nestal – stal sa v decembri 2010," vyhlásila na súde.

Zoznámenie so Salmanovom

Na súde daniarka tiež porozprávala, ako sa spoznala so Sergejom Salmanovom. V minulosti pôsobila na daňovom úrade vo Veľkom Mederi, kde jej predstavili Sergeja Salmanova. Vtedy s ním nemala priamy kontakt, komunikoval len cez pracovníčku daňového úradu. Firmy Salmanovovcov vtedy zastupoval Ľubomír S. V roku 2005 prestúpila Mária Z. z Veľkého Medera na vlastnú žiadosť na daňový úrad do Šamorína. Niekedy v roku 2008 alebo 2009 ju vyhľadal Ľubomír Salmanov, pretože firma NASK sa súdila. Podľa jej slov sa daniarky pýtal, ako bude vypovedať. Potom ju oslovili s tým, že sa s ňou chce stretnúť Sergej Salmanov. Svoje firmy, ktoré boli registrované na daňovom úrade vo Veľkom Mederi a Bratislave, začal presúvať do Šamorína, kde sídlil jeho podnik. Mária Z. dnes vypovedala, že ju oslovil, aby prišla do fabriky, stretli sa v jeho kancelárii. „Chcel nadviazať kontakt s tým, či by som bola ochotná poskytovať mu informácie týkajúce sa jeho firiem, najmä ak došli dožiadania o informácie na jeho firmy z iných úradov, polície alebo colnice," hovorila. Povedala mu, že s tým nemá problém, pričom on reagoval, že by to nechcel zadarmo, ale vtedy ešte o úplatkoch neodznelo nič. „Pri jednej príležitosti, keď sme sa bavili aj o nadmerných odpočtoch, sa ma opýtal, či by som vedela zabezpečiť aj na inom úrade známu osobu pri dožiadaniach a daňových kontrolách," tvrdila dnes Mária Z. a dodala, že oslovila bývalého kolegu z Dunajskej Stredy Ing. K. a prišla s ním k Sergejovi Salmanovovi, ktorý navrhol spoluprácu. „Uviedol, že nech si rozmyslíme, čo by sme za to chceli za odmenu – 10, 20, 30 percent,“ vyjadrila sa. Vtedy sa podľa nej rozišli bez dohody. Po ceste domov sa s druhým daniarom dohodla, že mu navrhnú desať percent. Na ďalšom stretnutí mu povedali, že ak je to pre neho prijateľné, tak z nadmerných odpočtov na daňových úradoch v Dunajskej Strede a Šamoríne by to bolo desať percent, s čím obžalovaný súhlasil.

So Sergejom Salmanovom sa daniarka podľa vlastných slov bavila aj o svojom kariérnom postupe - mieste riaditeľky daňového úradu.

Zarazený z výšky odmeny

Po týchto udalostiach ju Salmanov podľa jej slov požiadal, aby mu pomohla pri vrátení nadmerných odpočtov. "Ak by bola nariadená daňová kontrola z nadriadených orgánov, tak žiadal, aby sa dozvedel, kde boli dožiadania a sám určil, kde sa môžu poslať dožiadania," vravela. Koncom roka 2010 ju oslovil Sergej Salmanov, že sa chcú s ňou vyrovnať. „V polovičke decembra sa odohralo to stretnutie,“ povedala. Prišla do jeho kancelárie, podľa nej hovorili najmä o odmene, ktorú vyčísľovali spolu Alexander a Sergej. "Robili inventúru, ktoré nadmerné odpočty boli určené a promptne vrátené. Alexander to diktoval Sergejovi," tvrdila na súde daniarka. „Takto vyčíslili sumu 290-tisíc eur, ktorá mala byť kvázi moja odmena," spomínala. Sergej zostal podľa nej zarazený z výšky odmeny a pýtal sa jej, čo by si za to kúpila. Dohodli sa na vyplatení hotovosti 40-tisíc, ostatné peniaze sa Sergej vraj ponúkol investovať s tým, že keď ich bude potrebovať, tak jej ich poskytne.

 

Súdny proces s otcom a synom Salmanovcami sa začal 16. mája. Sergeja a Alexandra prokurátor obžaloval z uplácania Márie Z. za pomoc pri vybavovaní nadmerných odpočtov DPH pre ich firmy. Otec Sergej na minulom pojednávaní úplne odmietol vypovedať, syn sa vyjadril len k svojmu väzobnému stíhaniu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke z 26. decembra 2022 ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice francúzskej výroby CAESAR na ruské pozície pri Avdijivke.
Rusi hovoria o barbarskom ostreľovaní Donecka: Neďaleko zastávky mali predčasne vyhasnúť štyri životy
Foto
Kucka si nebral servítku pred ústa: TAKTO sa správal problémový legionár!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
V tejto veci nemá Netanjahu žiadne pochyby: Operácia má rozhodnúť o všetkom!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a španielsky kráľ Filip VI.
Prezidentke volal španielsky kráľ: Odkaz Slovensku aj premiérovi Ficovi, toto mal na srdci
Foto
Slovenský mladík sa zapísal do histórie: Prekonal 89 rokov starý rekord
Belgický premiér Alexander De Croo.
Nehorázny prešľap belgického moderátora: Sila, čo povedal v priamom prenose! Otvorená výzva na atentát?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Správanie Číny sa Američanom nepozdáva: Hrá to na dve strany? Spojené štáty sú rozhorčené
Cropped shot of a woman shopping in a grocery store
Jedna potravina môže za 10-tisíc úmrtí v Európe KAŽDÝ DEŇ: Na tanieri ju máte aj vy
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Atentát na premiéra Fica: Z celého sveta prichádza masívna vlna solidarity! Reakcie pribúdajú
Slnečná erupcia (ilustračná fotografia).
Nedávne slnečné erupcie majú TIENISTÚ stránku: Čaká nás peklo na zemi? Vplyv to bude mať aj na nás