Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.05.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Samko alebo Vivien? Zvrat v prípade chlapčeka, ktorý bol vychovávaný ako dievča

Dieťatko, ktoré malo v rodnom liste napísané pohlavie chlapec, rodičia roky vychovávali ako dievča a čakali na pomoc lekárov.

Samka (7) jeho rodičia Renáta a Miroslav vychovávali sedem rokov v domnení, že z neho raz bude plnohodnotná žena s menom Vivien. Vo februári žiadali pre svojho syna pomoc od odborníkov aj prostredníctvom Nového Času. Ich dieťa sa však v posledných dňoch osudu vzoprelo a vyjadrilo želanie byť chlapcom.

„Áno, chcelo byť dievčaťom, teraz chce byť chlapcom. Viac budeme vedieť po tom, čo sa stretnú lekári,“ prezradili rodičia Samka, ktorí pred siedmimi rokmi neurobili nič iné, len poslúchli rady odborníkov.

„Po narodení mi povedali, že Samko má zle vyvinuté pohlavné orgány, a že odporúčajú zmenu pohlavia,“ povedala nám vtedy mamička Renáta, ktorá dieťa začala vychovávať ako dievča. Odborníci vtedy nad prípadom krútili hlavami a nevedeli si s ním rady, keďže na Slovensku sa podobné operačné zákroky nevykonávajú.

V škôlke dievča, v škole chlapec

Napriek jedinečnosti tohto prípadu a Samkovej odlišnosti ho jeho okolie ako dievča akceptovalo a problémy nemal ani v škôlke. Nielen rodičia, ale aj rovesníci ho sedem rokov oslovovali v ženskom rode. Všetko sa však nečakane zmenilo. „Šialený príbeh. Pred 7 rokmi sa rodičom narodil chlapček Samko. Bez vyvinutých pohlavných orgánov. A tak lekári usúdili, že lepšie bude, ak ho budú vychovávať ako dievčatko!

 

A neskôr sa urobí operácia. A tak bola zo Samka Vivien! Lebo lekári tak poradili. Copíky, náušničky... Vivien ale cíti. Bol som hotový, keď mi sama povedala: Chcem byť chlapec. A tak chcú rodičia, aby v septembri do prvej triedy už nešla Vivien, ale Samko,“ napísal Rozboril, ktorý príbeh z Nového Času mapuje vo svojej novej relácii V siedmom nebi.

Doživotné následky

Za radikálnym rozhodnutím byť chlapcom po tom, čo chcel byť Samko pred necelými troma mesiacmi dievčaťom, je podľa odborníčky detská nerozhodnosť, ktorá trápi aj dospelých. Skutočné obavy môžu mať rodičia v prípade, ak Samko bude chcieť byť aj naďalej chlapcom. Na celých sedem rokov života dievčaťa sa totiž zabudnúť nedá.

„Podľa literatúry je veľa prípadov, keď roky výchovy dieťaťa ako dievča a následná premena na chlapca negatívne ovplyvnili jeho ďalší vývoj,“ hovorí psychiatrička a sexuologička Danica Caisová, podľa ktorej v konečnom dôsledku bude všetko závisieť od citlivosti prístupu najmä rodičov.

Samkov unikátny prípad sa pritom nemusí uzavrieť ani po jeho poslednej túžbe žiť život ako chlapec. Konečný pokoj môže nájsť až v dospelosti. Dovtedy bude musieť podstúpiť ešte rad náročných vyšetrení, ale aj rozhodnutí. „Rodičia by sa mali riadiť genetickým vyšetrením, ktoré jednoznačne ukáže, k akému pohlaviu dieťa patrí. Po dosiahnutí dospelosti a zrelosti by sa potom mohlo samo rozhodnúť,“ uzavrela Caisová.

Rodina s podobným osudom: Počúvajte svoje dieťa

Keď Nový Čas informoval prvýkrát o prípade rodiny Jamrichovcov, do redakcie sa ozvala rodina z okresu Pezinok, ktorá prešla podobným osudom. Ich synovi problémy s nevyvinutými orgánmi vyriešili operačné zákroky na bratislavských Kramároch, o pár dní mu budú pomáhať aj nemeckí lekári. Rodina chlapca chcela Jamrichovcom pomôcť.

„Navigovala som ich, aby vedeli, na koho sa majú obrátiť, a že nie všetko je finančne nedostupné, ako si mysleli. Musia sa spojiť doktori s ďalšími odborníkmi a viesť debaty s dieťaťom, aby zistili, čo je preň prvoradé. Každý musí pozerať na to, čo si myslí dieťa, to je prvoradé,“ povedala matka chlapca, ktorý má podobné problémy.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Hrozí Európe kolaps?! Meteorológ vydal desivé varovanie: TOTO je mapa mŕtvych zón
Foto
Legendy Košíc Lukáč a Slovana Rusnák sa stavili: O čo ide?!
Americký prezident a prezidentská kandidát Joe Biden
USA sa pripravujú: Bidena čaká dôležité stretnutie! Aha, kto navštívi ich krajinu
Ilustračné foto
Matka nechala svoje batoľa († 16 mes.) zomierať krutou smrťou! Mrazivé detaily prípadu
(ilustračné foto)
Ničivý jav odrezal stovky ľudí od zvyšku krajiny! Pokusy o evakuáciu zlyhali
Porota ho označila za najlepšieho tanečného športovca v histórii šou.
Foto
Vytočení diváci po vypadnutí Ďuricu z Let's Dance: Sklamanie, sú tam oveľa slabší!
Putin si zaistil prezidentské kreslo na ďalších šesť rokov
Foto
Z Putina sa opäť stal šéf Kremľa: Vrúcne gratulácie z Číny! Desivé, kto každý je na jeho strane
30,4 km. Ide o výšku, pri ktorej sa balón vznáša nad zemským povrchom.
Foto
Večera vo vesmíre pre vyvolených: Michelinské pochúťky a pohľad na našu Zem! Závratná cena za lístok
Predlohou bol elektrický pickup Elona Muska.
Mobil, ktorý priláka všetky pohľady: Imidžovka pre zberateľov! Inšpiráciou je Muskov tátoš
Internetom sa šíria informácie o smrti kráľa Karola III: Briti konečene prehovorili!
(ilustračné foto)
Bratislavčania, pozor: Na známej ulici začnú stavebné práce, opravy potrvajú niekoľko mesiacov
Nemecký minister obrany Boris Pistorius (vpravo) na zasadnutí parlamentu v Berlíne.
Poľsko a Nemecko aktivujú tankovú koalíciu: Preberajú zodpovednosť za sily rýchlej reakcie