Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2014 19:00 | Správy | Zahraničné správy

Lekári odkryli temné pozadie medicíny: To, čo vám predpisujeme, by sme sami nebrali!

Tvárou v tvár hrozivej diagnóze sa lekára často pýtame: Čo by ste robili vy?

Odpovede špecialistov sú pritom často zarážajúce. To, čo roky predpisujú svojim pacientom, by sami nebrali a nerobili, píše DailyMail.co.uk. Prečo a čo namiesto toho odporúčajú?

Antidepresíva nikdy!

Dr. Joanna Moncrieff, docentka psychiatrie na University College v Londýne

S 20-ročnou praxou v psychiatrii tvrdím, že antidepresíva by som nezačala brať za žiadnych okolností, ani keby som mala samovražedné myšlienky. Všetky výsledky ukazujú, že tieto lieky sú len o trocha účinnejšie než placebo. Čo neznamená, že liečia depresiu. Napokon, ani po všetkých tých rokoch mozgových vyšetrení a skenov nie je potvrdené, že za depresiou je skutočne chemická nerovnováha.

Táto choroba je extrémnou reakciou na okolnosti a najlepšia cesta, ako sa z nej dostať je zistiť príčinu. Niekedy pomôže psychoterapia, zmena prostredia, nová robota alebo vyriešenie vzťahových problémov. Sú ľudia, ktorých život vyzerá ukážkovo šťastne a predsa trpia depresiou, ale ani tam nie je potvrdené, že ide o ochorenie mozgu a antidepresíva pomôžu.

Antidepresíva sú psychoaktívne látky, čo znamená, že pozmeňujú myseľ, podobne ako marihuana alebo alkohol, čo človeku uberá z jeho prirodzených schopností.

Dietológ proti diétam

Dr. Ian Campbell, všeobecný lekár/dietológ

Všetko poukazuje na to, že diéty dlhodobo nefungujú. Desiatky rokov pracujem s ľuďmi, ktorí chcú schudnúť a moje skúsenosti ukazujú, že jediná cesta, ako to dosiahnuť je pýtať sa "Prečo?". Prečo sa potrebujeme upokojovať jedlom, prečo uprednostňujeme tučné jedlá, prečo pijeme priveľa alkoholu a prečo sa nám nechce cvičiť?

To, čo pacientom naozaj pomáha, sú techniky zamerané na zmenu správania a zvykov (podobné kognitívno-behaviorálnej terapii), kombinované s vedením denníka o strave a určením si realistických cieľov. Všetky diéty a postupy sľubujúce rýchle výsledky končia opätovným pribratím hmotnosti.

 

Srdciar vidí vedľajšie účinky liekov

Profesor Kevin Channer, kardiológ

Statíny (lieky na zníženie cholesterolu) hrajú veľkú úlohu v znižovaní počtu infarktov a mŕtvic a v poslednej dobe ich lekári predpisujú skoro každému. Ale osobne by som ich nebral, kým by som nemal dôkaz, že som v ohrození života. Vždy, keď si bezmete tabletku, musíte zvážiť riziká a prínos. Statíny znižujú šance na infarkt alebo mŕtvicu o 30 %, takže áno, je tu istý benefit, ale v skutočnosti veľmi malý.

Pre mňa, ako zdravého šesťdesiatnika, nefajčiara, je riziko srdcovej príhody 1 %. Statíny by to znížili na 0,7 %. A keďže som celý život predpisoval statíny, viem o ich vedľajších účinkoch: bolesti svalov, všeobecná ochabnutosť a žalúdočné ťažkosti. Kým tu nie je aspoň 3 %-né riziko infarktu alebo mŕtvice, nestojí to za to.

Na druhej strane, bral by som - a aj beriem - liek na zníženie krvného tlaku. Viem, že vekom sa bude len zvyšovať a tiež viem, že čím má človek nižší krvný tlak, tým dlhšie žije.

Vitamín C je zbytočnosť

George Lewith, všeobecný lekár

Možno s tým veľa pacientov nebude súhlasiť, ale vitamín C zrejme nádchu nevylieči. Nijako neuškodí, ale nie je to žiaden zázrak. Pri zdravej strave plnej ovocia a zeleniny je váš imunitný systém schopný ochrániť sa aj sám. Doplnky výživy s 500 % odporúčanej dávky vitamínov sú stratou času aj peňazí. Pri prechladnutí je, naopak, účinná echinacea.

Cvičiť nestačí

Profesor Jack Winkler, výživový expert

Cvičenie môže byť skvelá prevencia proti priberaniu, keď máte pár kíl navyše. Ale pre obéznych pacientov, bohužiaľ, nestačí. Platí, že musíte spáliť viac kalórií než prijmete, takže pozor aj na stravu.

Ortopéd, ktorý sa vyhýba röntgenu

Chris Walker, chirurg špecializujúci sa na ortopédiu

Lekári posielajú ľudí na RTG príliš často. Pacient sa sťažuje na stuhnutosť, nejaké tie bolesti a ťažkosti a chce, aby sa to riešilo. Na snímke vidieť drobné opotrebenie, ktoré má väčšina ľudí, ale akonáhle majú v rukách diagnózu, napríklad artritídu, stávajú sa obeťami. Začnú brať protizápalové lieky, boja sa cvičiť a celkovo sa cítia mizerne. Pritom kĺby milujú pohyb, hlavne chôdzu, plávanie a bicyklovanie. Škodí im beh a skákanie.

Dietologička hovorí nie odtučneným jedlám

Helen Bond, dietologička

Treba si všímať etikety. Majonéza alebo syr so zníženým množstvom tuku môžu byť stále poriadne tučné, aj keď menej, než ich pôvodná verzia. Napríklad čokoládový prostriedok na podporu trávenia McVitie má v štandardnej verzii 86 kalórii, v nízkotučnej 78, čo je smiešny rozdiel. Niekedy sa zase tuk nahrádza cukrom.

Stop sprejom pre astmatikov

Profesor Mike Thomas, špecialista na liečbu astmy a ochorení dýchacieho ústrojenstva

Množstvo astmatikov si na sprejoch vybuduje závislosť a bez nich strácajú pocit kontroly. Každodenné užívanie vysokých dávok steroidov však vedie k stenčovaniu kostí, ľahkej tvorbe zranení a zvýšenému riziku cukrovky a vysokého krvného tlaku. Pracujem na štúdii, ktorá ukazuje, ako môžu astmatikom pomôcť dýchacie cvičenia a zvládanie úzkosti.

Dlhé tréningy nepomáhajú

Stuart Phillips, univerzitný profesor športu

Kedysi som pravidelne hral rugby, hokej a behával som minimálne hodinu. Teraz takéto dlhé cvičenie považujem za stratu času. Čísla z prieskumov ukazujú, že oveľa účinnejšie sú kratšie fázy športu - okolo 10 minút. Došiel som k tomu po preskúmaní psychologických ah fyzických prínosov.

Spánkový expert varuje pred tabletkami na spanie

Dr. Guy Meadows, spánkový expert

Tabletky na spanie oslabujú vašu vieru, že dokážete zaspať prirodzenou cestou a spôsobujú psychickú aj fyzickú závislosť.  Navyše, podľa niektorých štúdií vám tieto lieky "darujú" do plusu len 20-30 minút spánku, ktorý celkovo nie je osviežujúci ani prirodzený. Podobné tabletky majú zmysel len krátkodobo, napríklad po vážnych traumách.

Skryté nebezpečenstvo protizápalových injekcií

Andy Goldberg, chirurg/ortopéd

Je to jedna z najbežnejších liečebných procedúr. Lekár vám na boľavú pätu alebo nohu predpíše injekcie so steroidmi s protizápalovým účinkom. Je to kliatba môjho profesionálneho života. Ak sa injekcia podá blízko šľachy, môže to viesť k jej roztrhnutiu a následne k plochej alebo slabej nohe. A ak sa steroidy dostanú na nesprávne miesto, dokážu zničiť tukové vankúšiky na chodidle, ktoré tlmia otrasy pri behu a skokoch. Pacient potom stúpa na ničím nechránené kosti a pekelne to bolí. Navyše sa to nedá liečiť.

Steroidové injekcie sú opodstatnené pri artritíde, ale podujal by som sa na ne len s kontrolou na ultrazvuku a so skúseným rádiológom. Inak pomáha strečing, zmena obuvi a oddych. Injekcie by mali byť poslednou možnosťou.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov