Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.05.2014 00:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Francúzsky fešák z Paneláka Sylvain Machac: Na Slovensku pátram po predkoch!

Šarmantný Sylvain patrí k fešákom seriálu Panelák. Na Slovensko prišiel, aby tu spoznal svoju rodinu.

Hoci je Francúz, v jeho žilách koluje slovensko-turecko-židovská krv. Jeho babička Rebecca šila v prestížnom parížskom salóne, jeho brat fotí pre magazíny Vogue či Elle a on si chce u nás založiť módnu značku.

Sylvain sa objavuje v Paneláku ako Frederik, ktorý sa rozhodol na Slovensku hľadať svoje korene a podnikať. Málokto však tuší, že je to tak aj v jeho reálnom živote.

Časť svojich koreňov má tento mladý muž v okolí Prievidze. „Moja stará mama Agnesa pochádzala z dedinky Sebedražie a starý otec Gašpar Machač býval nejakých tridsať kilometrov odtiaľ,“ hovorí Sylvain a pokračuje, že sa s nimi spája veselá príhoda. „Starý otec odišiel do Francúzska ešte asi ako 20-ročný. Usadil sa v oblasti Burgundska a v dedinke Grón si založil farmu. Jedného dňa stará mama Agnesa, ktorá tiež odišla do Francúzska, začula kdesi ako niekto po slovensky poriadne nadáva. Bola prekvapená, že počuje rodnú reč, tak sa mu prihovorila. Zistili, že obaja pochádzajú z rovnakého kraja a nakoniec bola z toho svadba. Brali sa na farme starého otca v roku 1937,“ smeje sa mladý muž.



Sylvain odmietol, aby ho v Paneláku niekto daboval. A keďže sa po slovensky ešte len učí, poriadne sa pri textoch zapotí. „Slovenčina je veľmi ťažká. Pomáha mi pri tom slovenská kamarátka, ktorá hovorí plynule po francúzsky, takže viem, čo sa učím,“ vraví herec. „V detstve ma nemal kto naučiť po slovensky. Starý otec sa so starou mamou síce medzi sebou rozprávali po slovensky, ale zo svojich štyroch detí chceli mať Francúzov. Môj otec Christian (†59) im rozumel, ale po slovensky nehovoril,“ vysvetľuje Sylvain, ktorého mrzí, že prišiel o túto príležitosť.  

Mladý Francúz má však zaujímavé korene aj z maminej strany. „Moji prastarí rodičia boli tureckí Židia. Z Turecka ušli do Španielska a nakoniec sa usadili na severe Francúzska. Tam si založili veľkú fabriku na textil, ale o tú neskôr prišli,“ rozpráva Sylvain. Vzťah k látkam sa preniesol aj na ich dcéru Rebeccu, teda Sylvainovu babičku. „Nevyučila sa za krajčírku, ale keď sa presťahovali do Paríža, naučila sa šiť. Najskôr sa zamestnala v malom ateliéri vtedy už známej prestížnej značky Lanvin (v roku 1889 ju založila Jannete Lanvin – pozn. red.) a neskôr sa vypracovala až na popredné miesto. Stala sa z nej prvá šička, ktorá pracovala spolu s dizajnérom a dozerala na hotové výrobky. Bola patrónom značky,“ spomína Machac.  



Jeho mama Nicole (69) mala v podstate šťastie. „S babičkou Rebeccou vošli do značkového obchodu, tam si mama vyskúšala napríklad kabát a babička jej doma ušila presne taký, len z lacnejšieho materiálu. Takže to vyzeralo, že chodí oblečená v značkových veciach,“ vraví herec. A k móde má blízko aj jeho starší brat Gil (43). Ten je dvorným fotografom dvoch módnych magazínov v Paríži – Vogue a Elle. Okrem toho je spisovateľom, režisérom, nakrútil dokumentárny film o počítačoch a internete – MixAge, ktorý sa však zatiaľ do kín ešte nedostal.

 



Ani Sylvain, ktorý v Paríži vyštudoval herectvo, v ambíciách nezaostáva. Okrem toho, že chce na Slovensku hrať aj naďalej, chystá sa u nás založiť módnu značku. „Projekt už mám rozbehnutý a pomáhať mi s ním bude aj môj brat. Ak sa značka uchytí, rád by som ju dostal aj do Paríža,“ hovorí smelo mladý muž. „Začať chcem s tričkami, ale viac zatiaľ neprezradím.“ Slovensko ako krajina sa mu páči. Niekde vo svojom vnútri cíti, že majú niečo spoločné. Bol už vo viacerých mestách, ale pozrieť si chce ešte aj Košice. No a presvedčený je, že aj ženy sú u nás ženskejšie ako vo Francúzsku. Sylvain si zatiaľ nemyslí, že by sa na Slovensku usadil natrvalo. Viacero aktivít má aj vo Francúzsku a cudzie mu nie sú žiadne krajiny. Minulý rok dva mesiace strávil v New Yorku, predtým päť mesiacov v Číne. Medzi jeho záľuby patria varenie, hra na gitare, dobré víno, hudba a tiež jazda na snouborde.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli