Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2014 12:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Škandalózne rozhodnutie najvyššieho súdu: Obžalovaný z dvoch vrážd je na slobode! Vdova obete má strach

Podľa prokuratúry dvakrát vraždil, ale je na slobode! Štefan Szabó sa včera dostal spoza mreží potom, ako ho prepustil Najvyšší súd.

Dôvodom rozhodnutia je procesné pochybenie, čím došlo k porušeniu dohovoru o ľudských právach. Rozhodnutie súdu neovplyvnilo ani to, že v nedeľu 20. apríla polícia našla ženské telo v štádiu rozkladu. Podľa informácií denníka Nový Čas je jednou z vyšetrovacích verzií, že ide o telo Szabóovej zamestnankyne Ivety Částovej.

Účtovníčka zmizla za záhadných okolností v Bratislave podobne ako Andrej Wolf († 55), ktorého telo polícia objavila v roku 2012 po tom, čo Szabóa zatkla v súvislosti s vraždou ďalšej obete Tibora Kováča († 42). Szabó dostal za vraždu dvoch mužov doživotie, ale Najvyšší súd rozsudok zrušil, vytýčil nové pojednávanie na máj a medzitým sa obžalovaný dostal von z basy.

Harabin podá mimoriadne dovolanie

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin podá podnet na mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie v prípade. "Podľa môjho názoru došlo k hrubému porušeniu zákona, obvinený nemal byť v žiadnom prípade prepustený z väzby. Ide o nesprávny výklad ústavy a zákona, ktorý je dokonca v rozpore s judikatúrou Štrasburského súdu (ESĽP - poznámka TASR)," vyhlásil Harabin.

Vdova má strach

Vdova po Tiborovi Kováčovi († 42) zostala po včerajšej správe o prepustení Štefana Szabóa v šoku. Bojím sa o život. Úrady mi povedali, že keby sa niečo dialo, mám volať číslo 158. Ak by niekto chodil okolo domu, alebo by ma sledoval,“ strachuje sa Adela Kováčová, ktorá sa však neplánuje pred mužom obžalovaným z vraždy jej manžela ukrývať.

Kam by som mala ísť? On asi pôjde do cudziny. Utečie niekam. Mal by zomrieť. Život za život,“ uzavrela s prianím skorého konca súdneho procesu, aj keď tomu už neverí.Prečo vlastne Najvyšší súd Štefana Szabóa prepustil? „Dôvodom rozhodnutia je procesné pochybenie, čím došlo k porušeniu dohovoru o ľudských právach. Senát NS SR svoje rozhodnutie oprel o judikatúru Ústavného súdu Slovenskej republiky,“ zdôvodnil rozhodnutie Najvyššieho súdu jeho hovorca Maroš Foltány.

Tretia mŕtvola

Štefan Szabó sedel za mrežami od leta 2012. Polícia ho zatkla iba niekoľko hodín po tragickej smrti Tibora Kováča, ktorého mal podľa obžaloby zastreliť. O dva týždne úrady objavili na Szabóovej chate telo Andreja Wolfa († 55). Aj jeho mal podľa vyšetrovateľa zastreliť Szabó. Iba niekoľko týždňov pred zatknutím Szabóa zmizla jeho účtovníčka.

Polícia vtedy našla jej krv v aute obžalovaného a v súčasnosti podľa Nového Času polícia pracuje s verziou, že nájdené telo mŕtvej ženy v Bratislave z minulého týždňa patrí nezvestnej Ivete. Sú indície, že by malo ísť o nezvestnú Ivetu Částovú, ktorá bola účtovníčkou obžalovaného. Požičala mu veľkú sumu peňazí, v čom bol problém,“ povedal zdroj Nového Času s tým, že oficiálne výsledky pitvy a porovnanie DNA ešte nie sú hotové.

 

Po dvojročnej neistote sa Ivetin manžel Ivan môže konečne dozvedieť pravdu o zmiznutí svojej ženy. Podľa uverejnených informácií plánovala dvojica výstavbu domu, na čo potrebovala peniaze, ktoré Iveta predtým požičala. Ivan ešte počas manželkinej nezvestnosti napísal na sociálnu sieť. „Už ma ničí tvoja neprítomnosť. Vráť sa mi Ika. Ak sa môžeš. Ak nie je už po tebe,“ napísal pár týždňov po jej zmiznutí. Neskôr sa vyjadril, že už neverí, že jeho manželka je nažive.

Vražda č. 1 - Wolf

Štefan Szabó vraždil podľa prokuratúry prvýkrát v roku 2009, keď vylákal z Bratislavy Andreja Wolfa († 55), ktorému mal byť dlžný 86-tisíc eur. Odvtedy sa po podnikateľovi zľahla zem. Policajti sa dokonca neskôr domnievali, že objavili jeho mŕtvolu v jazere v Bratislave, čo sa nakoniec nepotvrdilo. Wolfovo telo s dvoma strelnými ranami v hlave objavili až dva týždne po Szabóovom zatknutí v súvislosti s vraždou Kováča v lete roku 2012. Mŕtvola bola zabalená v igelite v garáži.

Vražda č. 2 - Kováč

Szabó sa za mreže dostal na základe podozrení z vraždy Tibora Kováča, ktorého podľa obžaloby popravil strelnou zbraňou v jeho dome v roku 2012. Znovu malo ísť o spor pre peniaze, ktoré Szabó Kováčovi dlhoval. Szabó tvrdil, že si Kováč sám strelil do hlavy, čo jeho manželka dodnes odmieta. „Každého oklamal o peniaze, za všetko si môže sám. Môj manžel nikomu nepožičiaval peniaze, on ho nejako presvedčil. Tibor by sa nikdy nezabil. On žil kvôli deťom,“ povedala vdova Adela Kováčová pre Nový Čas.

Chronológia krvavej kauzy

27. 11. 2009 - Štefan Szabó podľa prokuratúry vylákal Andreja Wolfa mimo Bratislavy do obce Lesné Kračany pri Dunajskej Strede pod zámienkou vrátenia dlhu vo výške 86-tisíc eur. Odvtedy o Wolfovi nikto nepočul.

14. 03. 2012 - Z bytu v Bratislave záhadne zmizla Iveta Částová, pracovníčka potravín, ktoré prevádzkoval Szabó. Podľa svojho manžela mala niekomu požičať veľkú sumu peňazí, ktorý už chcela dostať naspäť.

29. 06. 2012 - V dome Tibora Kováča pri Komárne sa ozval výstrel v čase, keď sa vnútri nachádzal Štefan Szabó. Podľa obžaloby Szabó sľúbil Kováčovi vrátenie 30-tisícového dlhu. Szabóa polícia zatkla iba niekoľko hodín po tragédii a strelnú zbraň našla ukrytú v jeho prevádzke potravín. Szabó sa bránil tým, že nevraždil. Kováč sa mal podľa neho zastreliť sám. Napokon skončil vo vyšetrovacej väzbe.

10. 07. 2012 - Dva týždne po Szabóovom zatknutí našli policajti v jeho chate v Lesných Kračanoch v igelite zabalané telo nezvestného Andreja Wolfa.

26. 08. 2013 - Špecializovaný trestný súd v Pezinku začal proces s obžalovaným Szabóom. Podľa prokuratúry zavraždil Andreja Wolfa dvomi strelnými ranami v aute a o tri roky neskôr popravil Tibora Kováča.

10. 10. 2013 - Prokurátor navrhol pre Štefana Szabóa doživotný trest.

16. 10. 2013 - Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil Szabóa na doživotie, proti čomu sa odvolal. Najvyšší súd napokon rozsudok zrušil.

20. 04. 2014 - Polícia objavila na Botanickej ulici v poraste telo mŕtvej ženy v značnom štádiu rozkladu. Podľa informácií Nového Času existujú indície, že ide o telo Ivety Částovej.

16.04.2014 - Szabó požiadal špecializovaný súd o prepustenie na slobodu, súd mu nevyhovel.

23.04.2014 - Obžalovaný sa po neúspechu obrátil na najvyšší súd, ktorý ho včera prepustil.

13. 05. 2014 - Súd v Pezinku bude opätovne pojednávať v tomto prípade.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
Foto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší