Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Bratislavská sociálka vyčíňa ako besná: Malého Peťka (4) na tri mesiace odtrhli od mamy!

Neuveriteľný príbeh, ako úrady pripravili matku o dieťa! Hrozný kolotoč trápenia sa začal pre malého Peťka (4) v novembri minulého roka.

Učiteľky v škôlke v bratislavskom Ružinove mali dojem, že chlapček chodí špinavý a zanedbaný, preto zavolali na pomoc úrady. Zatiaľ čo pri tragickom prípade utýranej Lucky († 5) sa k činom sociálka v Bratislave II nemala, tentoraz sa dala do práce veľmi horlivo. Chlapčeka odobrali matke bez toho, aby sociálne pracovníčky rodinu vôbec navštívili! Peťko musel byť tri mesiace bez milovanej mamičky, kým sa Kataríne podarilo vybojovať si ho späť.

Katarína vychováva chlapca ako slobodná mamička, čo mohlo byť dôvodom, prečo sa pracovníčkam v škôlke Peťko nezdal v poriadku. O synčeka som sa poctivo starala, určite nebol zanedbaný. Navyše, učiteľky mi nič nevraveli, komunikovať so mnou odmietali a rozprávali sa len s mojou mamou,“ vraví nešťastná Katka, ktorej pri výchove syna pomáha jeho babička. Kolotoč krutého odobratia chlapčeka sa rozkrútil vo chvíli, keď učiteľka podala telefonický podnet na sociálku pre podozrenie zo zanedbania starostlivosti. „Odporučili im chlapca zobrať do nemocnice. Bol tam dva dni bez môjho súhlasu či nariadenia súdu a nemohla som k nemu ani ísť,“ opisuje matka hrozné chvíle bez synčeka.

S matkou bol hodinu týždenne

V nemocnici ostal Peťko na pozorovaní kvôli modrine na nohe, atopickému ekzému a opuchnutému zápästiu. „Až potom, ako bol hospitalizovaný, vydal súd rozhodnutie, na základe ktorého išiel do detského domova. Prvý mesiac som ho videla jednu hodinu týždenne. Paradoxne, sociálna pracovníčka ma prišla navštíviť až niekoľko dní po rozhodnutí súdu. Odvolali sme sa a po troch mesiacoch sa mi syna podarilo dostať späť, ale následky bude znášať ešte dlho. Bola to pre neho obrovská trauma, preto teraz chodíme k psychologičke,uzavrela Katarína bolestivú skúsenosť.

 

Jedna z učiteliek, ktorá bola v škôlke pri zrode prípadu, teraz trpko ľutuje, ako to dopadlo. „Konala som podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Skutočne som videla, že dieťa je zanedbané, chcela som, aby sociálka dôkladne posúdila situáciu v rodine. Ale to, čo potom urobili úrady, nebol správny postup,“ vraví nešťastná učiteľka. So škôlkou sa už Katarína dohodla na mimosúdnom vyrovnaní, no na prehnane aktívny postup sociálnych pracovníkov nezabudne do konca života. O prípade ako prvý informoval denník Sme.

Podľa úradov je všetko v poriadku

To, že dieťa bolo od matky odtrhnuté bez predchádzajúceho dôkladného vyšetrenia prípadu, považujú kompetentní za normálne. Úrad mal preukázané minimálne z dvoch relevantných zdrojov (materská škola a nemocnica), že život, zdravie a priaznivý vývin dieťaťa sú vážne ohrozené alebo narušené, a bolo v zmysle zákona jeho povinnosťou podať súdu návrh na vydanie predbežného opatrenia,“ vysvetľuje Peter Zeman, hovorca ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, podľa ktorého úrad urobil všetky kroky v záujme odvrátenia rizika ohrozenia maloletého dieťaťa a zároveň o vykonaných krokoch a následných postupoch matku informoval. Napriek týmto skutočnostiam súd ukončil trojmesačné trápenie rodiny a chlapčeka vrátil späť k mamičke. Meno chlapčeka bolo na žiadosť rodiny zmenené.

Odborníčka: Sociálka bola prehnane aktívna

Za smrť utýranej Lucky († 5), ktorej telo rodičia tri roky skrývali v byte, už odsúdili matku aj otčima. Tí na ňu po celý čas poberali sociálne dávky. V tejto kauze vo februári 2014 obvinili aj pracovníčku úradu práce v Bratislave II. Na jednej strane úplná nečinnosť tohto úradu, na druhej  prehnaná aktivita.  Zatiaľ čo v Luckinom prípade dieťa, ktoré už malo chodiť do školy, nikomu nechýbalo, v Peťkovom boli sociálni pracovníci mimoriadne aktívni. „Náš prípad bol z toho istého obvodu ako prípad Lucky, pracovníčky sa tam teraz boja nič  nerobiť. Je možné,  že v snahe o prehnanú aktivitu len spanikárili,“ vysvetľuje si nešťastné odobratie chlapčeka sociálna poradkyňa  Ida Želinská, ktorá zastupuje Katarínu a Peťka.

Kontroverzné odobrania detí

Maťko (5) a Samko (4)

Boórovci boli odobratí svojej mame Ivane v roku 2010 anglickými úradmi, podľa ktorých ich vlastný otec zneužíval a týral. Boj o deti trval matke dva a pol roka a nakoniec ich dostala späť do starostlivosti.

Anička (11) a James (5)

prišli o matku Marianu v novembri 2012, keď jej ich odobrala britská sociálka preto, lebo podľa jej pracovníkov nemala dostatočný plat. Do zlej situácie sa mamička dostala po rozchode s partnerom, ktorý začal piť.

Axel (7)

zmizol v októbri minulého roka, keď si po neho do školy prišiel jeho taliansky otec na základe rozhodnutia okresného súdu. Jeho matka Agáta Diamante ho odvtedy nevidela a nie je s ním v žiadnom kontakte.

Peťko (3)

skončil v rukách vlastnej babky potom, čo udala svoju vlastnú dcéru Klaudiu, ktorá sa o svojho syna nedokázala podľa nej postarať. V správe sociálky sa pritom nenachádzali žiadne nedostatky týkajúce sa bývania mladej mamičky.

Natália (14)

bola súdom umiestnená v špeciálnom zariadení na základe nízkej telesnej hmotnosti a modrín na tele. Dievča posielalo dojímavé listy svojej mame, podľa ktorej jej dcéra trpí anorexiou. Na strane matky stáli aj ošetrujúci lekári.

Neúspešné

odobratie dvoch maloletých dievčat sa stalo pred rokom, keď si po svoje dcéry prišiel do škôlky pri Partizánskom ich francúzsky otec spoločne so sociálnou pracovníčkou. Opierali sa o rozhodnutie krajského súdu, ktoré medzitým zrušil Najvyšší súd, vďaka čomu zostali deti u matky.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia
Žena v Chorvátsku vkladá do urny hlasovací lístok.
AktualizovanéFoto
Chorváti predčasne rozhodujú o novom parlamente: Exit poll naznačil víťaza
The sun and nine planets of our system orbiting.
Fantázia! Vedci pozorovali výbuch vo vesmíre, aký sa nestáva 10-tisíc rokov: Zvláštne, čo zistili