Herečke Karin Haydu (37) v detstve učarovali kraslice, ktoré vyrába dodnes. Dámy sa so svojimi sviatočnými tipmi exkluzívne podelili aj s čitateľmi Nového Času.
Prachovka v ruke a hučiaci mixér neobišli ani domovy slovenských celebrít. Tie majú tiež na Veľkú noc plné ruky práce. Moderátorka Andrea Belányiová prežije kresťanské sviatky s dcérou Saskiou a priateľom Miroslavom. Lásku im dokáže cez žalúdok. „Upečiem mrkvový koláč. Je vynikajúci, máme ho radi,“ povedala Novému Času usmievavá jojkárka.
Na sladkú dobrotu stavila aj moderátorka spravodajskej TA3 Lucia Forman Habancová. Brunetka pustila Nový Čas do svojej kuchyne, keď pripravovala malinovú roládu. „Je to rodinný recept. Najviac si na koláči pochutí manžel, aj keď v ňom nie je takmer žiadny cukor,“ priznala.
Karin Haydu zas dokázala, že je nielen šikovná herečka, ale aj profíčka vo výrobe kraslíc. „Robím to odmalička. Na vyfúknuté vajíčka nanášam voskovky, ktoré rozpúšťam nad sviečkou. Občas do nich primiešavam pravé včelie plásty,“dodala Karin, ktorá vyrobila aj kraslicu s logom Nového Času.
Moderátorka Tamara Heribanová priviedla tohtoročnú šibačku k dokonalosti. Prezradila totiž svoj tajný recept na pohodové sviatky bez stresu! Dámy sa však zhodli, že jediné, čo by počas veľkonočných sviatkov oželeli, je oblievanie studenou vodou.
Andrein veľkonočný mrkvový koláč
Cesto: 1,5 hrnčeka hnedého cukru, 4 vajcia, 3/4 hrnčeka oleja, 3 lyžice masla, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 ČL škorice, 2 ČL prášku do pečiva, 2 ČL sódy bikarbóny, štipka soli, 4 hrnčeky nastrúhanej mrkvy, 2 hrste nasekaných vlašských orechov
Poleva: 2 neochutené syry Philadelphia, 1 mäkké maslo, 3/4 hrnčeka práškového cukru, šťava z 1 citróna
Postup: Zo surovín vymiešame cesto, vylejeme na vymastený plech a pečieme pri 180 °C asi pol hodiny. Pripravíme polevu, odložíme ju do
chladničky a natrieme ňou vychladnutý koláč.
Luciina veľkonočná malinová roláda
Cesto: 2 PL hladkej múky, 2 PL polohrubej múky, 5 PL práškového cukru, 4 vajcia, kypriaci prášok
Plnka: 500 g nízkotučného tvarohu, 250 g mrazených malín, 100 g masla, 5 PL cukru
Postup: Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme múku s kypriacim práškom. Cesto vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 20 minút pri 170 °C, potom ho pokvapkáme vodou a zrolujeme. Z tvarohu, cukru a masla vymiešame
krém a pridáme maliny. Vychladnutú roládu rozbalíme, potrieme krémom a zrolujeme. Necháme ju v chladničke aspoň na hodinu odležať.
Tamarin tip na sviatky bez stresu
„Najdôležitejšia vec je dobrá atmosféra a je fajn, ak je človek veľkorysý. Pre tú trošku prachu na skrinke alebo jedno neumyté okno sa predsa svet nezrúti. Hlavné je tešiť sa z toho, že máme možnosť byť s našimi blízkymi
a oslava jari je vždy krajšia s úsmevom na perách. Ja sa nestresujem a kúpačov čakám s plným košíkom kraslíc!“
Karinina dúhová kraslica
„Vyfúknite vajíčko s bielou škrupinou. Tri štvrtiny 200-mililitrového plastového pohára naplňte vodou. Do nej nakvapkajte rôzne hobby akrylové farby - žltú, zelenú, fialovú a červenú. Farby sa pekne rozplynú na hladine. Vajíčko nastoknite oboma dierkami na špajľu a opatrne ho ponorte do pohára. Farby sa zachytia na škrupine a vytvoria dúhový efekt. Občas ho zvyknem doplniť zlatými alebo striebornými trblietkami.“