Vôni čerstvého chlebíka sa vyrovná naozaj máločo. Ako však docieliť, aby zostal čo najdlhšie čerstvý?
V spolupráci so spoločnosťou Gorenje Slovakia vám ponúkame zopár tipov, ako ho čo najlepšie uskladniť, zamraziť a rozmraziť.
Správne uskladnenie
- chlieb vložte do textilného vrecka, alebo zabaľte do čistej kuchynskej utierky
- najlepším miesto na odloženie je chlebník
TIP:
- ešte teplé pečivo sa môže v igelitovom vrecku zapariť
- vrecko preto nezaväzujte a nechajte chlebík dýchať
POZOR!
- chlieb nepatrí do chladničky
- takéto skladovanie uškodí jeho chuti ešte viac ako izbová teplota
Ako ho zamraziť
- mínusové teploty uchovajú chlieb pomerne dlho čerstvý
- odporúčame ho však skladovať len niekoľko týždňov, maximálne 3 mesiace
- po dlhšom zmrazení sa na ňom môžu vytvoriť škvrny alebo námraza
Postup
- vložte chlieb do mikroténového vrecka
- môžete ho obaliť aj alobalom, aby v mrazničke nenapáchol od ostatných potravín
TIP:
- chlieb nakrájajte na menšie kúsky, rozmrazovanie tak bude trvať kratšie
- zmrazte si nakrájaný chlieb, rozmrazíte si len toľko kúskov, koľko potrebujete
- do mrazničky vložte len úplne čerstvé pečivo, vtedy si zachová svoju chrumkavosť
POZOR
- nikdy do mrazničky nedávajte ešte teplé pečivo, ale nechajte ho dôkladne vychladnúť
- v mrazničke ho skladujte maximálne 3 mesiace
- po dlhšom čase sa na ňom vytvoria škvrny alebo námraza
Ako správne rozmraziť
1.
- nechajte chlieb prirodzene rozmraziť pri izbovej teplote
- proces trvá minimálne 3 hodiny
2.
- pečivo vložte do mikrovlnnej rúry a nastavte rozmrazovací program podľa hmotnosti chleba
3.
- chlieb sa dá rozmraziť aj v hriankovači na najnižšej teplote
- tento spôsob môžete využiť len v prípade, že ste ho pred mrazením nakrájali
4.
- rozmrazovanie v rúre je najmenej rozšíreným, no zároveň najprirodzenejším spôsobom
- chlieb vytiahnete z rúry vždy teplý a chrumkavý
TIP:
- nastavte rúru maximálne na 75 °C a zohrievajte približne 40 minút
- ak teplotu nastavíte príliš vysoko, kôrka môže vyschnúť a stvrdnúť
- takto rozmrazený chlieb sa podobá najviac tomu, ktorý ste si pred pár týždňami dali zamraziť ako čerstvý