Hydinári preto radia ľuďom ako zistiť, kedy je vajce čerstvé, ako ich skladovať či ako zistiť krajinu ich pôvodu. "Vajcia by sa mali skladovať pri teplote 5 až 18 stupňov, vždy tupým koncom navrch," opísal riaditeľ hydinárskej spoločnosti z Dvorov nad Žitavou Ladislav Birčák. Trvanlivosť vajec je podľa jeho slov 28 dní, v chladničke však vydržia aj dlhšie.
Zistiť, či je vajíčko čerstvé, môžu ľudia jednoducho. Stačí ak ho ponoria do vody a keď bude plávať, je to znak toho, že je už staršie. Vo vnútri vajíčka je totiž už väčšia vzduchová bublina. Znakom staršieho vajca je aj to, ak sa po rozbití jeho bielko roztečie a nedrží spolu.
Niektoré vajíčka, ktoré ľudia kúpia v slovenských obchodoch, mohli pritom precestovať aj pol Európy. Podľa Birčáka však spotrebiteľ môže ľahko a presne zistiť pôvod vajíčka. Stačí, ak otvorí obal a vajce zoberie do ruky. Priamo na jeho škrupine musí byť pečiatka. Ak je na nej uvedený kód "SK", znamená to, že vajce pochádza zo Slovenska.