Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2014 16:00 | Správy | Politika

Kiskovci prehovorili o mladosti budúceho prezidenta: Andrejovi sme rozvod vyčítali!

Ich syn bude prezidentom! Stále tomu akosi nemôžu uveriť. Na svojho syna sú Andrej (80) a Mária (76) Kiskovci hrdí.

Teší ich, kam to sám dotiahol a veria, že najvyššia štátna funkcia nezmení jeho charakter. Pre nedeľník okrem úsmevných spomienok na mladosť syna odhalili aj bolestivú rodinnú tému.

Za rodičmi Andreja Kisku sme sa vybrali do Popradu. S úsmevom na tvári nás víta 80-ročný otec budúcej hlavy štátu Andrej Kiska starší, ktorému vôbec neprekáža, že si u nich novinári podávajú kľučky. Radosť zo synovho víťazstva neskrýva.

Som šťastný a presvedčený, že tak ako je Andrej dobrák a ľudomil, tak ním zostane. Spraví všetko preto, aby to, čo ľuďom sľúbil, aj splnil,“ vraví pán Kiska, ktorý si s manželkou ešte stále nezvykli na to, že doma majú prezidenta. „Som hrdý na to, že moji dvaja synovia nič neprivatizovali a že si peniaze zarobili vlastnou hlavou. Som hrdý, že Andreja do kresla prezidenta nepretlačila žiadna politická strana, ale vybrali si ho ľudia z vlastného presvedčenia,“ vysvetľuje otec.

 

Päťročný fajčiar

Andrej bol odmalička chlapcom, ktorý si šiel za svojím cieľom. „Bol veľmi hĺbavý a vnímavý. Rád čítal, pozeral televízor, riešil olympiády z matematiky a z fyziky, preto sa aj nakoniec ocitol v matematickej triede,“ spomína na synove školské roky prezidentov otec. No nebolo to žiadne zakríknuté dieťa. Už ako päťročného ho stará mama nachytala s kamarátom a s balíčkom cigariet v pivnici. „Práve sa chystali, že si idú zapáliť. Vytiahla ich do kuchyne, vraj v pivnici je zima, nech si zafajčia v teple a báť sa nemusia, otcovi nič nepovie. A to bolo prvý aj posledný raz, čo si Andrej zapálil. Viac sa cigarety nedotkol,“ spomína s úsmevom otec.

Klavirista

Spolu so svojím o tri roky starším bratom Jaroslavom povystrájali toho dosť. Ako chlapci. Behali, lietali, škriabali sa po stromoch i po plotoch, chodili na čerešne... O kamarátov núdzu nikdy nemali. Doma však na nich dozerali nielen rodičia, ale aj pedagógovia, keďže mama Mária učila biológiu a chémiu, otec, ktorý sa neskoršie stal okresným školským inšpektorom, matematiku a fyziku. Samozrejme, že im o to viac záležalo, aby sa na ich deti kolegovia nesťažovali.

Pred pár rokmi budúci prezident priznal, že ak už dostal doma bitku, bolo to od mamy. „Dnes sa na tom zabávam, ale vtedy, keď Andrej ako siedmak dostal trojku z dejepisu, hoci bol jednotkár, mi zlyhávali nervy,“ pripája sa do rozhovoru pani Kisková. „Tvrdil, že sa nemohol učiť, lebo nevie, kde má poznámky. Otvorila som písací stôl a jeden zošit po druhom som hádzala do Andreja, ktorý stál v kúte so zopnutými rukami a uhýbal sa. Nakoniec sme písanku našli, ale až na druhý deň za posteľou, kde spadla,“ smeje sa pani Mária.


Triedny šoumen

Po detstve prišla puberta a otec Kiska si pochvaľuje, že synovia, aj keď sú odlišní, sa spojili a vždy držali spolu, čo im vydržalo dodnes. Andrej bol vraj výnimočný žiak aj na gymnáziu. „Vynikal všestrannosťou, bystrosťou a inteligenciou,“ prezradila nám jeho triedna učiteľka Jarmila Haščáková z Dolného Smokovca. „Bol to však aj šoumen, zabávač, príjemný a pekný chlapec, ktorý sa páčil dievčatám.

Aj na stužkovú si Andrej priviedol súcu kamarátku. „Keď som ich viezol, pomyslel som si, že ak z toho niečo bude, budeme mať peknú nevestu. No o týždeň som ho už videl prechádzať sa po námestí s inou, takže to zrejme vážne nebolo,“ hovorí otec.


Červené tulipány

Andrej si vraj vždy vedel vybrať dobre. No, nie vždy mal, ako sa hovorí, šťastnú ruku. Keď bol prvý deň na zápise na vysokej škole v Bratislave, hneď na prvý pohľad sa mu zapáčila jedna dievčina. „Začal jej lichotiť, tuším si aj na veku pridal, aby zaujal,“ smeje sa Andrejov otec.

„Bol však veľmi prekvapený, keď na prvé cvičenie prišla za katedru ako asistentka.“ O tom, že Kiskovci majú v dome gavaliera, sa presvedčili, keď im z predzáhradky pri dome zmizli všetky červené tulipány. „Mysleli sme si, že niekto preskočil plot a otrhal ich. Až po roku sa k tomu priznal Andrej, keď nám ochotne pomáhal vysádzať cibuľky tulipánov. Prišiel zo školy domov na prázdniny a potreboval ich asi pre nejakú kamarátku.“


Ženy

To, že Andrej nemal núdzu o ženy, svedčí aj fakt, že sa ženil dvakrát. S prvou manželkou Máriou, ktorá žije v Bernolákove pri Bratislave, má dve dospelé deti, Andreja (27) a Natáliu (23), s druhou manželkou Martinou má Veroniku (9) a Viktorka (6). A to je téma, o ktorej sa rodičom hovoriť nechce. „Túto tému vynechám, nebudem o nej hovoriť,“ vraví pán Kiska a to je aj dôvod, prečo synove fotky s jeho manželkami zverejniť odmieta.

„Poviem len toľko, že Andrejov rozchod s prvou manželkou sme prežívali dosť emotívne, keďže sme veľmi rodinne založení. Keď sa Andrej znova oženil a zistili sme, ako ten vzťah funguje a že je to šťastné manželstvo, tak sme sa s tým zmierili. Dobre vychádzame aj s Andrejovou prvou aj so súčasnou manželkou a taktiež s ich rodičmi. Kontaktujeme sa osobne aj telefonicky... U Andreja si vážim to, že aj napriek rozchodu má so svojimi deťmi z prvého manželstva veľmi hlboký a úprimný vzťah,“ uzatvára citlivú rodinnú tému pán Kiska a dodáva, že bez problémov medzi sebou vychádzajú aj všetky štyri prezidentove deti.


Sága Kiskovcov

Otec budúceho prezidenta - Andrej Kiska (80) pochádza z obce Jezersko na Zamagurí. Vyrastal v chudobnej roľníckej rodine s rodičmi a so siedmimi súrodencami. Študoval v pedagogickom gymnáziu najskôr v kláštore v Rožňave, po jeho zrušení v Kežmarku. Po absolvovaní vojenskej služby dostal učiteľské miesto v Spišskej Starej Vsi (1957). V škole sa o rok neskôr zoznámil s Máriou Pavanovou, s ktorou sa v roku 1959 zosobášili.

Mária pochádza z Popradu a v robotníckej rodine vyrastala spolu so sestrou. Ich starý otec bol Talian, otec Štefan sa narodil na Slovensku. Bol účastníkom SNP, kde pôsobil ako komisár brigády. Keď sa v Poprade vytvoril prvý okresný národný výbor, stal sa jeho členom. Po roku 1949 odovzdal stranícky preukaz, pretože s politikou komunistickej strany nesúhlasil. Bol zásadový a funkciu v strane vymenil za prácu robotníka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Matka nechala svoje batoľa († 16 mes.) zomierať krutou smrťou! Mrazivé detaily prípadu
(ilustračné foto)
Ničivý jav odrezal stovky ľudí od zvyšku krajiny! Pokusy o evakuáciu zlyhali
Porota ho označila za najlepšieho tanečného športovca v histórii šou.
Foto
Vytočení diváci po vypadnutí Ďuricu z Let's Dance: Sklamanie, sú tam oveľa slabší!
Čo bývalému policajtovi na Filme Vojna policajtov prekážalo najviac?
Foto
Nespokojný expolicajt Michal o filme, kde sa blysol aj Rytmus: Z mužov zákona spravili opilcov!
Žiaci doniesli vlastnoručne zdobené kraslice, ktoré nalepili na veľký podklad.
Foto
Školáci vo Svidníku dozdobili veľkonočnú maxikraslicu: Pôjde o rekord? Takú krásu uvidíte už z diaľky!
30,4 km. Ide o výšku, pri ktorej sa balón vznáša nad zemským povrchom.
Foto
Večera vo vesmíre pre vyvolených: Michelinské pochúťky a pohľad na našu Zem! Závratná cena za lístok
Predlohou bol elektrický pickup Elona Muska.
Mobil, ktorý priláka všetky pohľady: Imidžovka pre zberateľov! Inšpiráciou je Muskov tátoš
Internetom sa šíria informácie o smrti kráľa Karola III: Briti konečene prehovorili!
(ilustračné foto)
Bratislavčania, pozor: Na známej ulici začnú stavebné práce, opravy potrvajú niekoľko mesiacov
Nemecký minister obrany Boris Pistorius (vpravo) na zasadnutí parlamentu v Berlíne.
Poľsko a Nemecko aktivujú tankovú koalíciu: Preberajú zodpovednosť za sily rýchlej reakcie
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie v Senci.
Foto
Veľké komplikácie na repre zraze: TOTO vyšetrenie poslalo domov 4 hráčov!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Biely dom potvrdil to, čím sa chválil Izrael: Smrť vysokopostaveného vodcu Hamasu