Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.05.2014 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Slovenskí herci v koži superhviezd: Pauhofová ako upírka, Ondrejková vo vani!

Úspešné filmové trháky a seriály, ktoré s obľubou pozeráme, si najlepšie vychutnáme, keď im dokonale rozumieme.

Niekedy márne premýšľame, kto im prepožičal hlas a často sa čudujeme, že im slovenský dabing sedí lepšie ako originál. Známych aj neznámych slovenských hercov sme nafotili ako ich slávnejších kolegov a zisťovali sme, čo majú spoločné.

Twilight

Táňa Pauhofová (32) ako Kristen Stewart

Dabing ako remeslo je náročné, ale zároveň perfektná robota. Ak je ale dobrý film a herci, tak je to vyslovene za odmenu. Potom sú telenovely alebo bláznivé talianske záležitosti, tie sa robia o dosť ťažšie. Všetci tam rozprávajú hlava-nehlava a ťažko sa v tom orientuje. Náš prejav aj temperament sú iné a dobrý dabingový prejav je nepresadzovať sám seba, ale snažiť sa, aby herec čo najlepšie pretlmočil do našej reči originál. Spolu s Miškom sme v dabingu vyrastali, sme dabingové deti. Prvá spoločná vec, ktorú sme dabovali a zároveň aj prvá skúsenosť s dabingom bola pre nás oboch rozprávka Leví kráľ. Potom sme sa stretli pri tejto upírskej ságe. Twilight sa mi daboval ťažko, nie som cieľový divák tohto projektu a je fakt, že výrazové prostriedky hlavných postáv sú, dajme tomu, obmedzenejšie. Takže, aby človek dodal tomu nejakú emóciu, tak je to z kategórie náročnejších.


Dabingové postavy: Emma Watson, Natalie Portman, Kristen Stewart

Michal Kučka (33) ako Robert Pattinson

Dabing robím už dvadsať rokov, takže tých postáv bolo naozaj veľa. Môj obľúbený bol seriál Smallville. Často sa mi stáva, že ľudia spoznávajú môj hlas, naposledy na lyžovačke v bufete, kde ma oslovila jedna pani. S Robertom Pattinsonom nemám vôbec nič spoločné, i keď moje deviatačky, ktoré učím, si myslia niečo iné. Zistili, že chodím ako duch a vždy sa zjavím tam, kde ma nečakajú. (smiech) Robert Pattinsom sa mi asi stane osudným, lebo nedávno som ho daboval v ďalšom filme.

 

Dabingové postavy: Robert Pattinson, Seriál Smallville, mnoho vedľajších úloh.

Rambo

Jozef Vajda (58) ako Sylvester Stallone 

Dabujem strašne veľa a robím to už takmer 40 rokov. Nikdy som nerobil bojové umenia, neviem, prečo ma režiséri obsadzujú do takýchto postáv, zrejme preto, že cvičím. Za Stalloneho najlepší film považujem Rocky I, ostatné už potom bola iba komerčná záležitosť a Rambo bola vyslovene záležitosť politickej situácie medzi Ruskom a Amerikou. Prvé časti sa k nám dostali ešte za totality, tak sme na ne, samozrejme, boli všetci zvedaví a boli to výborné akčáky. I keď nie som zástancom filmov, kde je hneď v prvej minúte 20 mŕtvych, to naozaj nemusím. Čo máme spoločné? Možno športového ducha, i keď ja také filmy nenakrúcam a pre mňa je šport otázkou zdravia, a nie vizáže. Chcem byť v pohode a cítiť sa dobre, aby som čo najdlhšie vydržal na tomto svete. Počul som, že on v rámci filmovania používal všelijaké nelegálne prostriedky, to ja neuznávam.

Dabingové postavy: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibsona, Jean Reno, Steven Seagall, Jean Claude van Damme.

Pretty Woman

Bibiana Ondrejková (41) ako Julia Roberts

Pamätám si presne, že som bola šťastná, že som mohla dabovať túto rozprávku pre dospelých i keď to nebol prvý film, kde som jej prepožičala hlas. Rozhodol o tom režisér Štefan Mandžár a ja som rada, že môžem dodnes túto fantastickú herečku dabovať. Veď všetky my pretty women snívame o princovi, že sa to niekedy stáva... Dabovať Phoebe z Priateľov bolo pre mňa prekvapenie, lebo ja som si tipovala, že budem Rachel alebo Monika a z Phoebe som bola doslova nešťastná. Potom som začala pišťať, najprv sa mi zdalo, že to bolo trápne, ale zožalo to nakoniec u divákov nevídaný úspech, tak som bola veľmi šťastná.

Dabingové postavy: Juliette Binoche, Jennifer Garner, Lisa Kudrow, Renée Zellweger

Miss Špeciálny agent

Diana Mórová (44) ako Sandra Bullock

Sandru Bullock dabujem pomerne často, mala som šťastie na jej skvelé komédie. Rada sa na ňu pozerám, je to veľmi šikovná, krásna a talentovaná herečka, páči sa mi, že je prirodzená. Vždy si v dabingu nasadím slúchadlá, vnorím sa do toho prostredia a baví ma dabovať také pekné filmy. Je ťažké dabovať, ak herci hovoria veľmi rýchlo a naša slovenčina je predsa len iná. Niekedy nám príde niečo smiešne počas dabovania a na papier, ktorý máme pred sebou, si píšeme, čo si chceme povedať. (smiech) So Sandrou mám spoločné: neboli sme vydaté, tiež sa rozišla s priateľom, a čo nemáme spoločné, je, že zarába viac peňazí ako ja, ale brutálne. (smiech) Na svoj vek vyzerá veľmi dobre, klobúk dolu!

Dabingové postavy: Jennifer Lopez, Sandra Bullock

Klamár, Klamár

Richard Stanke (46) ako Jim Carrey

Jim Carrey je dosť náročný na dabing, vždy, keď som ho daboval, som bol strašne vyčerpaný, pretože aj keď nerozpráva, tak vypúšťa veľmi veľa pazvukov a krikov, čiže v týchto šialených filmoch nepovie žiadnu vetu normálne. Mám rád humor, ale nie všetky jeho filmy sú moja šálka kávy, je ho priveľa. Rád dabujem aj kreslené rozprávky. V Dobe ľadovej som hovoril za Sida a musel som šušľať. Keď som to robil prvýkrát, bolo to náročné, ale teraz už šušlem aj v normálnom živote. (smiech) Najmä na dovolenkách, kde boli deti, sa mi často stávalo, že som musel hovoriť ako Sid z Doby ľadovej a ja sa vždy desím tejto chvíle. (smiech)

Dabingové postavy: Michael J. Fox, Jackie Chan, Sid (Doba ľadová)

Dva a pol chlapa

Stano Král (52) ako Charlie Sheen

Postava Charlieho je jedna z najlepších, čo som daboval. Veľmi mi sadli jeho prejav, humor, štýl a ležérnosť. On je inak vynikajúci herec, bral som ho ako filmového, ale v tomto sitkome dokazuje veľkú komediálnosť. Tento seriál si vždy rád pozriem, vždy som mal šťastie na dabovanie výborných sitkomov. Som veľký profesionál a v tomto prípade som chodil do dabingu opitý. Prvé tri série som pil do rána do štvrtej a chodil som taxíkom, lebo by som nafúkal. Diváci tvrdia, že je to poznať. (smiech) Človek urobí pre svoju prácu maximum! (smiech) Stáva sa mi dosť často, že ľudia ma identifikujú podľa hlasu, spozornejú a povedia: ahá, už viem, vy ste dabovali toho a toho...

Dabingové postavy: seriál Priatelia – David Schwimmer, Charlie Sheen, Johny Deep, Tom Cruise

Frencien Bauer (22) ako Jake Harper

K dabingu som sa dostal cez reklamu na kasting do detskej dramatickej družiny slovenského rozhlasu. S dabingom som začal ako 10-ročný v telenovele. Za najlepšiu postavu, ktorú som daboval, považujem chlapca Colina z filmu Šiesty zmysel. Pri dabovaní Dva a pol chlapa som bol na dozvukoch z gymnázia a mama ma prišla zobrať na chatu, keďže som bol spoločensky unavený. Práve sme dabovali diel, kde sa Jake prvýkrát opil, takže to bolo úplne autentické a dodnes si pamätám na to, ako tie slová zo mňa prirodzene išli. (smiech) Jake veci rieši s nadhľadom, a to máme spoločné.

Dabingové postavy: Ten chlapec je postrach, Artur a Minimojovia, Gumkáči

Igor Krempaský (50) ako Angus T. Jones

V dabingu veľmi záleží aj na prekladateľoch, vďaka ktorým sú konkrétne v tomto sitkome texty také vtipné, že netreba hlasom nič dotvárať. Je zvláštne, že postava Alana Harpera má veľmi veľa paralel v rámci môjho života. Jeho komplikované životné situácie mi veľmi pripomínajú moje vlastné, či už komické, alebo aj vážne. Niečo spoločné tam asi teda bude. Občas dabing aj režírujem a spomeniem zaujímavosť, že režisér, ktorý obsadzuje hlasy do disneyoviek, robí kasting, ktorý musia odobriť Američania. Ide im o zafarbenie hlasu a identickú intonáciu

Dabingové postavy: Daboval som tisíce postáv, niekedy za rok aj 400, vrátane disneyoviek, kinofilmov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať