Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2014 22:00 | Správy | Zahraničné správy

Napätie na Ukrajine sa stupňuje: V Doneckej oblasti sa strieľalo, hlásia aj mŕtvych!

Nepokoje u našich východných susedov sa dostávajú do novej fázy.

Desiatky aktivistov hlásiacich sa k radikálnemu Pravému sektoru zablokovali dnes v budove odvolacieho súdu v Kyjeve skupinu niekdajších príslušníkov medzičasom zrušenej obávanej jednotky špeciálneho určenia Berkut v civile, ktorí sa tam dostavili, aby prejavili podporu svojmu exkolegovi podozrivému z účasti na streľbe do civilistov z Majdanu.


Stúpenci extrémistickej organizácie - napriek úsiliu predstaviteľov justičnej inštitúcie o prelomenie ich blokády - trvajú na podmienke, ktorú stanovili pre prepustenie niekdajších členov Berkutu. Podľa ich predstáv by mali po jednom opustiť budovu a na kolenách sa ospravedlniť ukrajinskému ľudu za svoje zločiny.

Streľba na letisku si vyžiadala životy

Na vojenskom letisku v Doneckej oblasti došlo k streľbe. Podľa správ tlačovej agentúry UNIAN a internetového vydania novín Ukrajinska pravda sa tam podarilo odraziť útok neznámych ozbrojencov vybavených automatickými zbraňami. V ukrajinských bezpečnostných zložkách pri akcii nezaznamenali obete.

Ruská spravodajská televízia RT s odvolaním sa na proruskú samoobranu informovala, že na letisku prišli o život štyri osoby a ďalšie dva utrpeli zranenia. Pravdepodobne sa jedná o osoby z radov útočníkov. Iná ruská tlačová agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že sa nad letiskom objavili štyri armádne stroje pravdepodobne typu SU-27, z ktorých spustili paľbu na samotné letisko.

Parlament v Kyjeve schválil dnes dočasným ukrajinským prezidentom Oleksandrom Turčynovom navrhovaného Stepana Poltoraka za prvého veliteľa Národnej gardy Ukrajiny, o ktorej zriadení sa rozhodlo v uplynulých týždňoch.

Putin burcuje OSN

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom povedal, že Spojené národy a medzinárodné spoločenstvo by mali odsúdiť použitie sily ukrajinskou vládou na východe krajiny.


Šéf Kremľa v telefonickom rozhovore podľa agentúry Reuters zdôraznil, že "ruská strana od OSN a medzinárodného spoločenstva očakáva jednoznačné odsúdenie týchto protiústavných krokov" ukrajinskej vlády. Pan Ki-mun ruskému prezidentovi povedal, že sa obáva eskalácie ukrajinskej krízy, ktorej zhoršenie by poškodilo všetky zúčastnené strany.


Kyjev sa v nedeľu rozhodol zakročiť proti proruským separatistom na východe Ukrajiny a spustiť "rozsiahlu protiteroristickú operáciu" s účasťou ozbrojených síl

Na Ukrajine hrozí vojna

Na hraniciach s Ukrajinou má podľa viacerých zdrojov kempovať viac ako 40-tisíc ruských vojakov, ktorí sú pripravení na zásah v prípade rozkazu. Bezpečnostné rokovania v pondelok skoro ráno nepriniesli žiadne pozitívne výsledky. Rusi podľa satelitných snímok už presunuli viaceré jednotky na nové stanovištia, zatiaľ čo Ukrajinci vyslali 12-tisíc vojakov k hraniciam.

 

Expremiérka Tymošenková už oznámila, že Rusko vyhlásilo Ukrajine vojnu! Kyjev po neúspešných pokusoch zastaviť proruských separatistov volá svet o pomoc. Ukrajina nemá žiadne námietky proti spoločnej protiteroristickej akcii s mierovými silami na východe krajiny. Expremiérka Tymošenková vyzvala svetových lídrov, aby ukrajinskému ľudu poskytli „priamu vojenskú pomoc“.


Neschopnosť západných veľmocí efektívne zasiahnuť do búrlivého diania na Ukrajine sa prejavila aj na Bezpečnostnej rade OSN, ktorá mala riešiť ukrajinsko-ruský konflikt. Americká veľvyslankyňa Samantha Powerová vidí za nestabilitou na Ukrajine práve Moskvu.

„Toto nie sú protesty, toto sú profesionálne vojenské operácie,“ vyhlásila. Ruský veľvyslanec pri OSN s jej tvrdeniami razantne nesúhlasí. Podľa neho je dôležitý prístup Západu, ktorý rozhodne o príležitosti zabrániť občianskej vojne. Satelitné zábery ukazujú, že v blízkosti hraníc sa nachádza až 40-tisíc príslušníkov ruskej armády.

Napätie sa stupňuje

Aj včera, po uplynutí ultimáta prezidenta Turčynova, bojovali s príslušníkmi ukrajinskej polície a armády proruskí militanti o vládne budovy v niektorých mestách na východe Ukrajiny. Podarilo sa im obsadiť policajnú stanicu v meste Horlivka, pričom použili iba kamene, bejzbalové palice či kovové štíty a zápalné fľaše.

Do Slavjanska, kde zúrili počas víkendu najväčšie nepokoje, zároveň prišlo niekoľko nákladných áut naložených guľometmi a granátometmi. Vozy nemajú poznávacie značky, ale sprevádzajú ich ozbrojenci v maskovaných uniformách bez hodnostného označenia.

Expert Ivo Samson hovorí, že ruskí vojaci na ukrajinských hraniciach majú k dispozícii všetky zbrojné typy - pechotu, obrnené sily, tankové sily a letectvo. Podľa odborníka je veľmi pravdepodobné, že sa na hraniciach nachádzajú aj ruské špeciálne vycvičené jednotky Specnaz.

„Sú to elitné jednotky, ktoré sú v prípade vojenského konfliktu nasadzované na citlivé úlohy, ktoré sú naozaj špeciálne - prepady, vyčistenie od nepriateľa... Ak sa Rusko pripravuje na vojnu, tak títo vojaci sú práve tie jednotky, ktoré takúto vojnu začínajú,“ naznačuje veľké riziko konfliktu odborník.

Prezident Turčynov už nevylúčil usporiadanie referenda o federalizácii Ukrajiny súčasne s prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia na konci mája. Ukrajina je zároveň pripravená úplne uzavrieť hranice s Ruskom v dôsledku prenikania ruských agentov a ďalších ruských provokácií.

Specnaz - ruské elitné armádne jednotky

Operujú už od druhej svetovej vojny a Rusi využívajú príslušníkov týchto jednotiek na vojenské operácie. Vojak týchto jednotiek musí spĺňať prísne kritériá požadované generálnym štábom ruskej armády. Výnimočná fyzická kondícia, vysoká inteligencia, znalosť najmenej dvoch cudzích jazykov, schopnosť práce v civile, výborné ovládanie vozidiel, znalosť a ovládanie všetkých druhov zbraní a pokročilá práca s výbušninami.

Bojový arzenál:

  • útočné pušky AK 105, AKSU-74
  • brokovnice KS-23
  • guľomety RPK-74
  • granáty, príručné pištole

Ukrajinské protiteroristické komando

Podľa odborníkov na zahraničnú politiku má táto ukrajinská jednotka vybudované už svoje štruktúry, napriek tomu, že sa o nej veľa nevie. Naposledy zasiahla v Slavjonsku pri obrane vládnych budov pred ruskými separatistami. Vybavenie majú vojaci podobné Specnazu, rozdiel je vo výcviku, ktorý má ruská strana o niečo viac prispôsobený. Predpokladá sa, že Rusi majú výcvik o niečo tvrdší aj vzhľadom na podmienky, za ktorých do tejto jednotky prijímajú nových členov.

Bojový arzenál:

  • útočné pušky AK 47, AK 103l
  • ostreľovacie pušky SV-98
  • brokovnice Saiga 12K
  • guľomety PK
  • granáty, príručné pištol
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona