Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2014 12:00 | Správy | Peniaze

Doktori tvrdia, že pre nový návrh zákona musia zvýšiť ceny: Pokladnice pre lekárov zaplatia pacienti!

Lekári nemusia používať pokladnice, a tak dochádza k poriadnym daňovým únikom. Tvrdí to ministerstvo financií, ktoré chce zmenu.

Z peňazí, ktoré končia v „čiernej diere“ pre túto výnimku, by štát podľa odborníkov mohol získať 11 až 24 miliónov eur ročne. Lekári sa bránia. Tvrdia, že po zavedení pokladníc musia zdvihnúť poplatky pacientom. Tí sú poriadne rozhnevaní. Lekárom odmietajú platiť viac. Od lekára budeme po novom chodiť zrejme s bločkom a opäť o niečo ľahší.

Ministerstvo financií ide totiž po lepšom výbere daní. Šetriť nebude okrem lekárov ani zubárov, taxikárov, notárov či tlmočníkov, ktorí doteraz pokladnice používať nemuseli. Takýto návrh z dielne rezortu Petra Kažimíra bude mať vplyv na lekárov a tí si zrejme vynahradia náklady na registračné pokladnice na ešte vyšších poplatkoch za služby.

 

Ministerstvo tvrdí, že chce odstrániť neoprávnené privilégiá. Registračné pokladnice patria k výbave všetkých podnikateľov a analytik Zdravotníckeho inštitútu HPI Pavol Szalay nevidí dôvod, aby práve lekári mali mať z tohto pravidla výnimku. Odborníci z ministerstva predpokladajú, že zavedením povinných bločkov za poplatky v ambulanciách by mohol štát na daniach získať až 11 miliónov eur ročne. Ekonómovia z INEKO hovoria dokonca o 24 miliónoch ročne.

Pôjdu hore?

Prezidenta lekárskej komory Mariána Kollára nápad zaskočil. „Zavedenie pokladníc s nami nikto nekonzultoval a nie je to bežné ani v zahraničí u súkromných lekárov,“ reagoval. „Myslím, že pacienti sa nemusia obávať zvýšenia poplatkov. Z môjho pohľadu ide len o akýsi výstrel z ministerstva financií,“ tvrdí Kollár. Väčšina oslovených lekárov hovorí niečo iné - ak prídu pokladnice, zdvihneme poplatky. Podľa štatistík v roku 2011 bol rozdiel medzi výdavkami domácností na zdravotné služby a priznanými tržbami ambulancií asi 214 miliónov €.

Čo to znamená pre lekárov:

  • výdavky na pokladnice
  • začnú pre nich platiť podmienky ako pre podnikateľov

Pre pacientov:

  • otvorí sa diskusia o poplatkoch, tlak na ministerstvo zdravotníctva, aby v nich urobila poriadok
  • financie, ktoré prinesie lepší výber daní od lekárov, sa môžu použiť na zlepšenie zdravotníckeho systému
  • možno budú platiť vyššie poplatky ako kompenzáciu výdavkov ambulancií za pokladnice

Pre štát:

  • plus 11 - 24 miliónov € za rok do rozpočtu

Lekári: Ceny zdvihneme

Vladimír Dobiáš, súkromný lekár - neurológ, Nové Mesto nad Váhon.

Nič sa tým nezlepší. Žiadny lekár si dnes nedovolí vziať od pacienta peniaze bez toho, aby mu dal blok. Nám sa zvýšia náklady. Pokladnica stojí tristo - štyristo eur, treba ju kúpiť, prevádzkovať, servisovať. Myslím si, že za tým môže byť loby firiem, ktoré takéto pokladnice majú v ponuke. Samozrejme, že sa to premietne do ceny pre pacientov za vyšetrenie.

Pavol Šulek, súkromný lekár - gynekológ, Nové Mesto nad Váhom.

Je to hlúposť, bude to len zdržiavať a kúpa takejto pokladnice nám spraví škrt cez rozpočet. Iste, že to budeme musieť premietnuť na pacientov.

Dagmar Cingelová, neštátna imuno-alergologická ambulancia.

Nesúhlasím so zavedením registračných pokladníc. Nie je to potrebné. My lekári sme tlačení poisťovňou, máme limity. Nemôžeme si ceny len tak zvýšiť, máme daný strop. Ak by zvýšenie poplatkov povolili poisťovne, až potom si ceny za registračné pokladnice môžeme do nich premietnuť.

Peter Krajkovič, súkromný lekár - gynekológ a pôrodník.

Som za to, aby každý lekár mal systém evidencie príjmov od svojich pacientov. Akou formou je to robené, je jedno. Ak už lekár má zavedený systém, ktorý je overený a nahlásený na daňovom úrade, dávať mu tam registračnú pokladnicu je zbytočné.

Karol Mičko, internista.

Registračné pokladnice sú zbytočné. Ich zavedením by sa predĺžila čakacia lehota na vyšetrenie. Pokladnica stojí tak 300 eur, jej prevádzka by znamenala ďalšie náklady, ktoré by lekárom nikto nezohľadnil. Žiaľ, ich zavedením by sa vyššie náklady museli odraziť v platbách pacientov.

Pacienti: Platiť nechceme

Viera, účtovníčka, Žilina.

Bolo by dobré, keby bol príjem automaticky zaregistrovaný. Určite je lepšie pre nás pacientov, aby museli lekári svoj príjem dokladovať. Doteraz, keď dávali príjmové doklady, nebolo tam občas ani číslo. Nemali by však preto dvíhať ceny služieb pre pacientov. Obávam sa, že na to opäť doplatíme len my.

Viera, hospodárka, Žilina.Každý by mal mať doklad o tom, že lekár dal peniaze do príjmu. Mne ako pacientovi je to jedno, či mi dá príjmový doklad alebo blok z registračnej pokladnice. Prekážalo by mi však, keby kvôli registračnej pokladnici pýtali viac od nás, obyčajných ľudí. Lekári vyberajú veľa už teraz.

Veronika, krajčírka, Bratislava.

Až po určitom čase sa zrejme zistí, či sú registračné pokladnice u lekárov na prospech. Rozhodne však nie je v poriadku, ak by preto lekári zvýšili poplatky. Nemáme milióny, prežívame zo dňa na deň. Všetko je aj tak dosť drahé.

Katarína, administratívna pracovníčka, Košice.

Podľa mňa by kompetentní mali konečne riešiť naplnenie štátnej pokladnice iným spôsobom a nie stále zaťažovať živnostníkov a obyčajných ľudí, ktorí na to nakoniec vždy doplatia.

Ladislav, redaktor, Košice.

Myslím si, že sú to zase ďalšie nezmyselné administratívne opatrenia, ktoré zaťažia nielen lekárov, ale v konečnom dôsledku aj pacienta. Tak, ako je to vždy.

Koľko platíme u lekára teraz?

prednostné vyšetrenie - 3,33 až 25 €

vystavenie očkovacieho preukazu - 5 €

potvrdenie na vodičák - 10 až 30 €

vypísanie péenky - 2 až 5 €

potvrdenie za návštevu lekára pre zamestnávateľa - 1 €

potvrdenie na potreby štúdia - 3 až 10

vstupná prehliadka - 10 až 20

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Francúzi chcú zatočiť s nezodpovednými psičkármi
Psíčkari, pozor: Táto zákerná choroba môže postihnúť aj vášho štvornohého miláčika!
(ilustračná foto)
Kampaň do eurovolieb má svoj limit: Toľkoto môžu strany maximálne minúť
Masaker v koncertnej hale v Moskve.
Vyšetrovanie masakry v Moskve naberá na obrátkach: Ďalší zadržaní! Čoho sa mali dopustiť?
Ilustračné foto
Veľká noc je rajom pre zlodejov: Riziko krádeží závratne stúpa! Týmto chybám sa určite vyvarujte
(ilustračné foto)
Chcete prestať fajčiť, no nedarí sa vám? 6 osvedčených spôsobov, ako dať zbohom cigaretám!
Juraj Slafkovský žiari v drese Montrealu.
Si úbožiak, vynadal Slafkovskému! A potom neveril vlastným očiam
Ilustračné foto
SHMÚ varuje: V týchto miestach sa majte na pozore pred VÍCHRICOU!
Dry snow avalanche with a powder cloud close to the village Terskol, Elbrus region
Chystáte sa na túru? Pozor: Na týchto pohoriach hrozí lavínové nebezpečenstvo
Kultový fantazijný film Nekonečný príbeh.
Foto
Pamätáte si Detskú kráľovnú z kultového Nekonečného príbehu? Strašné, čím si prešla! Takto vyzerá dnes
Ilustračné foto
Rusko zablokovalo kontrolu dodržiavania zbrojných sankcií voči KĽDR: Využilo na to veto!
Bratislava (ilustračné foto)
Slovenské národné múzeum predstavilo novú publikáciu: Sledujte, čoho sa týka!
Fire in an old wooden house
Aktualizované
Tragický výbuch v Budapešti: Vyžiadal si život a mnoho zranení