Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi a zakaždým môže chutiť celkom inak. Zároveň je neoddeliteľným symbolom veľkonočných sviatkov, ktoré budú čoskoro. Prinášame vám všetko, čo by ste o vajíčku mali vedieť.
Dokonale uvarené
A to vďaka aplikácii The perfect Egg timer, ktorú môžete mať v mobile za 0,89 €. Stačí len zadať parametre ako veľkosť, teplotu a pod. Potom si len zvolíte konzistenciu a zapne sa časovač, ktorý vám odmeria ten správny čas. Takto jednoducho si vždy pripravíte vajíčko presne podľa svojho gusta!
Prečo sa vajíčka spájajú s Veľkou nocou
- symbolizujú zmŕtvychvstanie (pretože za škrupinkou sa skrýva nový život)
- jesť vajíčka počas pôstu bolo zakázané, preto ich počas veľkonočného týždňa uvarili a potom nafarbili
- vďaka tomu sa neskôr ľahko rozoznali od čerstvých vajíčok a na Veľkú noc sa mohli rovno zjesť
Je zafarbené bielko škodlivé?
- škrupinka je pórovitá, aby kuriatko mohlo dýchať, nachádza sa na nej 10 000 pórov
- cez tieto maličké otvory presakuje farba dnu
Cholesterol
- obsahuje pomerne veľa cholesterolu až do 220 mg
- aj napriek tomu nebolo zistené priame prepojenie medzi spotrebou vajec a výskytom srdcovocievnych ochorení
- nachádza sa v ňom lecitín, ktorý cholesterol odbúrava
- max. 3 vajíčka na týždeň
Ako dlho vydrží
- surové 28 dní v chladničke
- varené vajíčko spotrebujte do 10 dní
Tip: Ak si nie ste istí a na vajíčku nie je vyrazený dátum spotreby, ponorte ho do vody. Ak klesne, je čerstvé, ak pláva, je staré.
Čerstvé sa ťažko šúpu
- ak sú veľmi čerstvé, nemajú ešte dostatok vzduchu medzi škrupinkou a vnútornou membránou, preto sa aj škrupina ťažšie oddeľuje
- vajíčko staršie ako 7 dní ošúpete už celkom ľahko
Zelený žĺtok
- nejde o žiadnu závažnú chybu alebo signál, že je vajíčko príliš staré alebo pokazené
- stane sa to v prípade, ak ste ho varili dlhšie ako 10 min.
Červené škvrny
- sú malé krvavé fliačiky, ktoré vznikajú pri tvorení vajíčka
- rovnako to nie je znak toho, že je vajíčko zlé
Hnedé alebo biele
- farba vajíčka závisí od druhu sliepky, sliepka má pigmenty v krvi a tie určujú jeho farbu
Maximálne 4 kusy
Katarína Skybová, zakladateľka inštitútu prevencie a redukcie nadváhy Kompliment, autorka knihy Redukčná diéta - Ako chudnúť a nehladovať?
- V bežnej strave prijímame vajcia čerstvé a ako súčasť iných potravín, napríklad v omáčkach, zapekaných jedlách, polievkach, pečive, cestovinách, zákuskoch, zmrzline a rôznych iných. Týždenne by sme preto nemali zjesť viac ako 4 kusy čerstvých vajec.
Ako si ho pripraviť
Volské oko proti opici
Obsah: 416 kcal
Výhoda: Obsahuje aminokyseliny, ktoré pomáhajú pečeni pri zbavovaní sa jedov, napríklad aj po prehýrenej noci.
Príprava: 2 vajcia opražte na olivovom oleji, pridajte opražené 2 plátky slaniny a celozrnný chlieb.
Benediktínske vajce
Obsah: 543 kcal
Výhoda: Stratené vajce so šunkou a holandskou omáčkou na toaste je síce vysoko cholesterolové jedlo, ale je to delikatesa.
Príprava: Jeden toast, 2 plátky šunky, 2 vajíčka, 2 pol. lyž. holandskej omáčky. Do veľkého hrnca dajte variť vodu, prilejte ocot a zmiernite oheň, aby voda vrela len málo. Vlejte vajcia a okolo nich vytvorte vír, aby sa sformovali do pekného tvaru. Veľmi slabo varte 4 minúty a dierovanou naberačkou vajcia vyberte. Položte na opečenú šunku a prelejte omáčkou.
Praženica s lososom
Obsah: 349 kcal
Výhoda: Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré aktivizujú mozgové bunky, vitamín B vo vajíčku pomáha látkovej výmene, celozrnný chlieb má priaznivý glykemický index.
Príprava: 2 vajíčka, 1 plátok lososa a 1 celozrnný toast. Pripravte ako klasickú praženicu.
Namäkko
Obsah: 180 kcal
Výhoda: Obsahuje veľa vitamínov, kalcium, železo, vitamín B12, D, K a minerály. Okrem toho zdravé mastné kyseliny ako lecitín, ktoré podporujú odbúravanie tukov.
Príprava: 2 vajíčka varte 5 min.
Zelerový šalát
Obsah: 97 kcal
Výhoda: rýchle a ľahké jedlo, ktoré telu dodá veľkú dávku potrebných vitamínov a živín.
Príprava: Na tenké pásiky nakrájate vajce uvarené natvrdo, blanšírovaný zeler, jablko, broskyňu a pór. Pridajte 2 Pl bieleho jogurtu, 2 Pl kyslej smotany, šťavu z limety, soľ a korenie
Vyskúšajte aj iné ako slepačie
Prepeličie
veľkosť: obvod asi3 cm
váha: 12 gramov
cena: asi 0,11 €/kus
varenie natvrdo: 4 min.
Husacie
veľkosť: asi ako 4 slepačie
váha: okolo 200 g
cena: 2 €/kus
varenie natvrdo: 15 min.
Kačacie
veľkosť: asi ako L-XL slepačieho vajca
váha: 60 g
cena: asi 1 €/kus
varenie natvrdo: 10 min.
Pštrosie
veľkosť: nahradí 25 - 30 slepačích
váha: okolo 2 kg
cena: 20 €/kus
varenie natvrdo: 90 min.
Pozor: Škrupinka sa musí otvárať vrtákom.