Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2014 14:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Omyly vdovy Tamary: Výnimočný seriál z mafiánskeho prostredia? Je to skôr fraška!

Výnimočný seriál z mafiánskeho prostredia odrážajúci praktiky podsvetia? To o Vdove tvrdí TV JOJ.

Hlavnú hrdinku, vdovu Tamaru Vicenovú hrá Michaela Čobejová (43). Tvorcovia sľubovali napínavý príbeh, ktorý nám okrem iného ukáže aj to, ako funguje mafia. Viaceré scény a detaily však urobili z potenciálne dobrého dramatického príbehu skôr komédiu, chvíľami až frašku. Takto teda skutočné podsvetie a polícia nefungujú!

Seriál je adaptáciou holandskej predlohy Penoza. Tvorcovia slovenskej verzie nakrútili 19 dielov. Tí, čo písali dialógy a scenár Vdovy, nielenže zjavne so žiadnou vdovou po mafiánovi neboli ani len na káve, ale o podsvetí si neprečítali ani články v novinách či časopisoch. Detaily podľa všetkého ani nekonzultovali so skúsenými policajtmi. A tak vám z mnohých chýb, ktoré by sa v reálnom svete podsvetia a polície nikdy nestali, prinášame aspoň 10 omylov.

 

1. Zbraň v škole

Podľa scenára  Syn Tamary Boris (Vasil Badalov) doniesol do školy zbraň a mieril ňou na spolužiaka, ktorý ho terorizoval. Riaditeľka školy zavolala matku a oznámila jej, nech zmení školu, akoby nič jej vrátila zbraň a podotkla, že nevolala políciu.

V skutočnosti  Zbraň v škole by spôsobila rozruch a riaditeľka by zalarmovala políciu. A udalosť by mala oveľa vážnejšie následky, ako len zmenu školy.

2. Vražda pred očami chlapca

Podľa scenára  Ivana Vicena (Marián Miezga) zastrelili pred jeho domom. Vraždu vidí syn Boris.

V skutočnosti Mafia vždy vynecháva zo špinavostí deti. Riskovali by, že chlapec bude vedieť vraha identifikovať a bude pre nich nepohodlným svedkom. A nepohodlného svedka by bolo treba odstrániť. A deti oni nevraždia...

Navyše, ako sa ukázalo neskôr, strelcom bol Luther (Mako Hindy), poskok starého Danilova, dedka chlapca (Vladimír Černý). A Luther má k rodine blízko. Riziko, že ho chlapec spozná, by bolo obrovské. Podsvetie by si na streľbu vybralo iný čas.

3. Pravdu sa dozvie na návšteve v base

Podľa scenára Tamara po vražde manžela navštívila vo väzení brata Andreja Danilova (Milan Ondrík). Do väzby sa dostal po razii na ľudí mafiánskeho bossa Richarda Schillera (Juraj Rašla), ktorého okradol o zásielku drog. Andrej jej povie, že to bol nápad Ivana a dozvie sa od neho aj podrobnosti. Kontaktná návšteva sa odohráva bez príslušníkov väzenskej stráže či vyšetrovateľa.

V skutočnosti Návštevy vo väzbe sú vždy monitorované a obsah rozhovoru, aký prebehol medzi Tamarou a Andrejom, by neostal bez povšimnutia. Ľudia z podsvetia by sa o takýchto veciach nezhovárali. Pri návštevách komunikujú o tom, ako sa má rodina a čo je nové doma. Takéto vážne veci nepreberajú.

4. Riešia veci cez telefón

Podľa scenára  „Čakám na dodávku zbraní,“ povedali si aktéri do telefónu. Vôbec všetky nekalé záležitosti rozoberajú do detailov postavy v telefóne.

V skutočnostiTakíto ľudia takto cez telefón nekomunikujú. Cez mobil si prípadne len dojednajú schôdzku a medzi štyrmi očami si povedia potrebné. Niektorí zase hovoria aj v kódovej reči. Prípadne si nevolajú vôbec a jednoducho sa len zjavia. Oni dobre vedia, kde a kedy sa dá dotyčný zastihnúť.


5. Všetko vie celá rodina

Podľa scenára O kšeftoch Tamary s bossom Schillerom a tom, že mu spláca dlh po zavraždenom manželovi, vie celá rodina, vrátane detí. Schillerova zásielka kokaínu bola na ceste a bolo iba na Tamare, aby ju dopravila na miesto určenia bez toho, aby padla do podozrenia polície. Toto všetko aj iné preberajú hlavní hrdinovia pred deťmi a aj rodinnými priateľmi.

V skutočnosti O veľkých obchodoch medzi sebou rozprávajú len tí, ktorí sa na nich budú podieľať. O kšeftoch vie málo ľudí, snažia sa tak znížiť riziko, že by ich plány niekto prezradil konkurencii či polícii. Ani jednotlivé články reťazca nezvyknú vedieť všetko. Pred príbuznými najmä ženami a deťmi mafiáni mlčia.

6. Drogy a zbrane v autoservise

Podľa scenára  Ivan Vicen mal na páchanie trestnej činnosti kryciu firmu – autodielňu. Legálne vystupoval ako podnikateľ a cez dielňu „pral“ peniaze. Po jeho vražde ju monitoruje polícia. Tamara s bratom Andrejom v servise ukrývajú drogy a spolu s bossom Schillerom a jeho ľuďmi v nej zorganizujú aj kšeft so zbraňami. Do dielne chodia ľudia z prostredia podsvetia ako do potravín. A tak to aj dopadne, policajti tam časť partičky dolapia.

V skutočnosti V realite by si partička našla iné miesto, kde by skryli drogy, napríklad by si cez nastrčenú osobu prenajali úplne novú nehnuteľnosť. A zbrane z nového kšeftu by určite neťahali do ostro sledovaného „stanu“ Ivana Vicena, teraz základne Tamary.

7. Policajt chodí sám

Podľa scenára Policajt Ostrovský (Milo Kráľ) sa pohybuje v seriáli sám.

V skutočnostiPolicajti - kriminalisti, tzv. operatívci chodia vždy dvaja. Je to tak napríklad preto, aby jeden druhému svedčil, čo dotyčná – vyťažovaná osoba povedala, či preto, že jeden je „za dobrého“, druhý „za zlého“, ale aj kvôli bezpečnosti. Dôvodov je viac.


8. Mŕtvoly zoberú do svojho podniku

Podľa scenára  Dôjde k prestrelke na odľahlom mieste. Zomrú 2 ľudia, partnerka starého Danilova „Cica“ a Schillerov poskok. Mŕtvoly hlava rodiny – starý Danilov s poskokom Lutherom odpracú do jeho reštaurácie Moskva. Tam ich majú dlhší čas len tak na stoloch v igelitových vreciach.

V skutočnosti Neprítomnosť obetí dlhší čas by si isto niekto všimol. Schiller alebo niekto z jeho ľudí by určite po poskokovi pátrali. Zmiznutie dvoch ľudí by neuniklo ani polícii, ktorá celú partičku monitoruje. Pozostatky by sa tiež začali rozkladať. Nechávať telá v podniku, o ktorom je známe, že je mafiánsky, je riziko. Podsvetie by sa postaralo o telá inak. Napríklad by ich zakopali v lese.

9. Otec aj syn spolu vo väzbe

Podľa scenára  Otec za objednávku vraždy zaťa, syn za iný čin. Oba trestné činy spolu súvisia. V base sa stretnú na chodbe a rozprávajú sa.

V skutočnosti V reálnom svete sa oddelene umiestňujú obvinení, u ktorých možno predpokladať, že sa proti nim bude viesť spoločné konanie, alebo ich trestné činy spolu súvisia.

10. Policajtka zastrelí matku podozrivého bez následkov

Podľa scenára Tamara už všetky účty Schillerovi splatila, on spoluprácu s ňou ukončiť nechce. Chce s ňou obchodovať aj naďalej ako rovnocenný zločinec. Problémy však robí Tamarin brat Andrej. Jeho „podriadení“ ho vydierali, aby im začal platiť. Lenže Andrej nemal z čoho. Tamara nič nechela dať. Do situácie sa zaplietla Tamarina a Andrejova mama (Zuzana Kocúriková), ktorá chcela súrodencov udobriť. Prišiel však Ostrovský s kolegyňou. Andreja zadržať. Pred domom došlo k potýčke, policajtka pri zadržiavaní podozrivého zastrelila jeho matku. Tesne po skutku mala dostatok času pozhovárať sa so svojím kolegom a dohodnúť sa, ako budú udalosť prezentovať nadriadeným. Za tento skutok je dva týždne mimo služby. Napriek tomu voľne chodí po oddelení a pletie sa do vyšetrovania.

V skutočnosti Dvaja kriminalisti by plánovane sami nikdy nešli zadržať podozrivého z organizovanej trestnej činnosti. Prizvali by si na to zásahovú jednotku – kukláčov. A keby policajtka v službe niekoho zastrelila, určite by ju postavili mimo služby až do skončenia vyšetrovania, kým vyšetrovateľ vypočuje svedkov, kým experti – balistici vypracujú znalecké posudky.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?