Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2014 09:00 | Šport | Motorizmus

Čo čaká Michaela Schumachera po prebudení? Bude sa cítiť ako votrelec!

Nemá ešte vyhraté. Zďaleka nie! Michael Schumacher (45) po viac ako troch mesiacoch v umelom spánku reaguje na podnety z okolia.

Tým sa však jeho cesta k aspoň čiastočnému zotaveniu iba začína. A čaká ho poriadne dlhá trať.

"Kóma nie je niečo, z čoho sa druhý deň spamätáte. Nie je to tak, že ste jeden deň v bezvedomí a nasledujúci deň ráno sa už zvesela rozprávate s priateľmi," hovorí Barb Butlerová, žena, ktorá strávila po automobilovej nehode v roku 1993 v kóme 27 dní.

Sedemnásobný majster sveta je však v umelom spánku už cez tri mesiace, čo môže podľa lekárov zásadne skomplikovať jeho návrat do normálneho života.

 

Nadšenie medzi fanúšikmi vyvolal fakt, že nemecký pilot reaguje na svoje okolie a dokonca je schopný očného kontaktu. To je však iba začiatok nesmierne dlhej cesty, ktorú musí štyridsaťpäťročný pretekár absolvovať.

"Tiež som bola schopná otvoriť oči, ale vôbec som sa nedokázala na nič sústrediť. Moji priatelia hovoria, že som mala oči ako bábika, bez výrazu," pokračuje Butlerová.

"Nie je to uvedomelý pohľad, ste zmätený. Ani teraz si nepamätám, že by som si akokoľvek uvedomovala blízkosť mojej rodiny či priateľov," hovorí žena. Práve neustála prítomnosť manželky Corinny má Michaelovi pomôcť v rýchlejšom zotavovaní.

Bude sa cítiť ako votrelec!

Čo teda Schumachera podľa Butlerovej v nasledujúcich mesiacoch čaká? "Ja som bola niekoľko mesiacov v rehabilitačnom centre, ďalších päť rokov som musela chodiť na pravidelné kontroly do nemocnice," vysvetľuje.

"To však nie je ten najväčší problém. Bude sa učiť znova jesť, chodiť, čítať, hovoriť. Nič zo svojich predchádzajúcich schopností si nebude pamätať. Bude sa cítiť ako votrelec," dodáva.

"Pamätám si, že keď ma učili chodiť, nevedela som, prečo to nejde, čo sa to deje. Prečo nie som ničoho schopná. Toto trvalo celé roky, je to šialené," hovorí Butlerová.

A následky má doteraz. Výpadky pamäti, chronická únava... S tým všetkým musí Butlerová, ktorá po nehode pracuje v kanadskej asociácii pomáhajúcej podobne postihnutým ľuďom s návratom do života, bojovať.

Nádej na uzdravenie žije

Nie je však vylúčená ani optimistická varianta. "Pri nehodách, kedy bol nejakým spôsobom zasiahnutý mozog , je veľmi ťažké predpovedať ďalší vývoj. Je to chronická vec a beh na veľmi dlhú trať," hovorí lekárka zaoberajúca sa poranením mozgu, doktorka Angela Colantoniová.

"Bojujete s tým do konca života, ale u niektorých pacientov je liečba pomerne úspešná, niekedy nastáva až neuveriteľné zlepšenie. Je to veľmi individuálne. Úlohu hrá dĺžka kómy, vek, fyzická kondícia a ďalší rad aspektov," dodáva.

To potvrdzuje aj lekár Mark Bayley, ktorý sa zaoberá rehabilitáciou takto postihnutých pacientov. "Starostlivosť v tejto oblasti sa veľmi zlepšila, naozaj je veľká nádej, že títo ľudia budú žiť relatívne hodnotný život. Už nejde len o to, aby žili, ale aby žili kvalitne," uzatvára.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Z väznice ušiel obávaný šéf gangu: Nastala vzbura! Úrady hlásia novinky
V Thajsku si dopraje chutné jedlo.
Foto
Pri pohľade na Czoborovú VYVALÍTE oči: Zora, nepreháňaš to už? Veď je z nej... Uff
(ilustračné foto).
Myslia si Slováci, že NATO prispieva k našej bezpečnosti? Aha, čo ukázali výsledky prieskumu
Peter Pellegrini (Hlas)
Aktualizované
Peter Pellegrini rozhodol: Zvolá mimoriadnu schôdzu k odstrelu medveďov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa: Vonku sa to bude hemžiť policajtmi! O čo ide?
Bojový dron
Ukrajinská armáda hlási úspech! Rusi budú zúriť: Aha, čo sa podarilo
Foto
Naša skupina na ME 2024 je kompletná: Ako vidia šance Slovákov bývalí reprezentanti?
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Rudolf Schuster spomína na vstup Slovenska do NATO: Museli sme si to zaslúžiť!
Mikuláš Černák
Foto
Pôjde Mikuláš Černák na slobodu?! O prepustení bosa podsvetia má rozhodovať súd
(ilustračné foto)
Okrem zrážok zasiahlo Slovensko aj niečo iné: Ešte nie je koniec! Takéto počasie nás čaká
Ilustračné foto
Peklo v domove dôchodcov: Požiar si vyžiadal jednu obeť! Ďalší sa priotrávili
(ilustračné foto)
Ochromená doprava! Tisíce vodičov autobusov vstúpili do štrajku: V metropole zavládol chaos