Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2014 14:34 | Správy | Domáce správy

Záujem o škôlky je na Slovensku vysoký: Stačia na to ich súčasné kapacity?

Oproti roku 2012 sa k začiatku tohto školského roka zvýšil počet detí navštevujúcich slovenské materské školy o viac ako 3 500, a to z 149 511 v roku 2012 na 153 059 v roku 2013.

Záujem rodičov o umiestnenie detí do škôlky je vo viacerých mestách väčší, ako sú kapacity materských škôl. Pre školský rok 2013/2014 podľa údajov z Ústavu informácií a prognóz školstva nevyhoveli škôlky pod samosprávami okolo 8 900 žiadostiam. Samosprávy sa snažia riešiť nedostatok voľných miest tak, že materské školy rozširujú.

Oproti roku 2012 sa k začiatku tohto školského roka zvýšil počet detí navštevujúcich slovenské materské školy o viac ako 3 500, a to z 149 511 v roku 2012 na 153 059 v roku 2013. Pribudol aj počet škôlkarských tried o 130 a vybudovali na Slovensku deväť nových materských škôl. "Avšak napriek týmto pozitívnym údajom je stále nedostatok kapacít najmä v Bratislavskom a Žilinskom kraji," informuje rezort školstva. V Bratislavskom kraji podľa údajov ÚIPŠ bol vlani počet nevybavených žiadostí okolo 4 600, čo predstavuje 48,4 percenta z celkového počtu nevybavených žiadostí. V Žilinskom kraji ich nevybavili zhruba 1 000, čo je 10,4 percenta.

V najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka mali minulý rok 1 449 žiadostí o prijatie dieťaťa do materskej školy. Petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová ale upozorňuje, že medzi nimi boli i žiadosti o prijatie detí, ktoré nespĺňali podmienku veku troch rokov alebo nemali trvalý pobyt v Petržalke, boli medzi nimi i opakujúce sa žiadosti, ktoré rodičia poslali do viacerých škôlok. Napokon v Petržalke neumiestnili vlani viac ako 250 detí, ktoré podmienky splnili. "A to máme 19 materských škôl," uviedla Platznerová. V tomto školskom roku prijali do petržalských škôlok 628 detí, v budúcom školskom roku by ich podľa predpokladov mohli prijať o niečo viac - 660.

 

"V tomto školskom roku sme nemohli z kapacitných dôvodov prijať do materských škôl približne 40 detí, ktoré sú z Ružinova a spĺňajú vekové kritérium nad tri roky veku, pričom sme ešte v roku 2012 zvyšovali kapacít v škôlkach o 80 detí vytvorením nových tried," uvádza hovorkyňa bratislavského Ružinova Miroslava Štrosová. Ak by pri počtoch detí vychádzali z údajov z minulého roka, v najbližšom školskom roku by mohli byť prijaté všetky deti z Ružinova nad tri roky, keďže chcú kapacity škôlok rozširovať. Deti, ktoré chcú rodičia umiestniť do škôlok na budúci rok, zatiaľ samosprávy zrátané nemajú, keďže zápisy vo väčšine miest sa skončili len nedávno.

Škôlky by mal financovať štát

Minister školstva Dušan Čaplovič už avizoval, že zvažuje prechod materských škôl z originálnych pod prenesené kompetencie. V praxi by to znamenalo, že by škôlky priamo financoval štát. Materské školy štát na obce previedol pred 11 rokmi, náklady na nich odvtedy znášajú samosprávy, ich budovy patria obciam a mestám. "Predpokladáme, že ak by sa zmenil spôsob financovania materských škôl, ministerstvo by malo presné informácie o kapacitách materských škôl a dokázalo by taktiež cielene rozdeľovať finančné prostriedky na rozširovanie kapacít materských škôl práve do okresov, príp. regiónov s ich najväčším nedostatkom," uvádza hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

O takejto zmene však ešte rezort školstva s predstaviteľmi samospráv nediskutoval, hovorí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč. Už skôr sa Dvonč vyjadril, že ak by sa niečo také pripravovalo, zrejme s tým nebudú môcť súhlasiť. Obce a mestá totiž podľa neho vložili do škôlok množstvo peňazí, keď boli ich budovy v dezolátnom stave, takže by sa ich len tak nevzdali.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
(ilustračná fotografia).
Súd vyniesol ortieľ nad zakladateľom známej kryptoburzy: Zaskočí vás, koľko rokov strávi za mrežami
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!
vojak
Webstránka rozpútala paniku: Nábor vojakov na Ukrajinu? Úrady okamžite zakročili
(ilustračné foto)
Desivá havária pri anektovanom Kryme: Ruské vojenské lietadlo sa zrútilo do mora!
Ruský prezident Vladimir Putin so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.
Úsilie OSN stopol zásah Ruska: Krajiny Západu sa usilujú zaškrtiť Severnú Kóreu, tvrdí veľvyslanec