Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2014 09:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Prípad výbuchu v topoľčianskej firme z augusta 2009: Zo svedka Krajčíka sa stal obvinený!

Zvrat v kauze výbuch v topoľčianskej firme Euromont z augusta 2009!

Z korunného svedka Jána Krajčíka sa stal obvinený v prípade vraždy, pokusu o vraždu, všeobecného ohrozenia a nedovoleného ozbrojovania. Krajčík usvedčuje Viliama Mišenku a Karola Mella vo viacerých prípadoch. Pre klamstvá vo výpovediach je obvinený aj z marenia spravodlivosti a krivej výpovede.

 

Informáciu o obvinení Krajčíka potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Vyšetrovanie prípadu výbuchu pokračuje, Viliam Mišenka a Milan Pavlovič sú stále obvinení. Milana Dziana, ktorý dal Krajčíkovi výbušniny, už odsúdili na päť rokov basy.

V minulosti bol Krajčík odsúdený za vydieranie, nedovolené ozbrojovanie a sedel aj za krádeže. Vyhlasuje, že bol pravou rukou Mišenku. Keď policajti začali vyšetrovať výbuch v topoľčianskej firme, našli u Krajčíka pri domovej prehliadke nelegálne zbrane. Obvinili ho z nedovoleného ozbrojovania a sudca ho poslal do väzby.

Spoza mreží sa dostal na slobodu, začal spolupracovať s políciou. Tvrdil, že za výbuchom stojí Mišenka s Milanom Pavlovičom a on zabezpečoval výbušniny od Milana Dziana z Partizánskeho. Policajti na základe jeho výpovede pracujú s verziou, že Mišenka a Pavlovič chceli zlikvidovať Mišenkovu švagrinú Zuzanu.Podľa vyšetrovateľa Pavlovič do firmy poslal Petra Hertla († 36) s kufríkom, v ktorom bola nálož a na diaľku ju odpálil. Hertl nevedel, čo je v kufríku, a pri explózii zomrel. Vážne zranená bola Zuzana Mišenková a aj ďalší ľudia. Vyšetrovateľ vtedy Krajčíkovi dočasne odložil vznesenie obvinenia a dostal sa do programu na ochranu svedkov.

Mišenku začal usvedčovať z ďalších káuz, vypovedal aj proti Mellovi a ďalším. Znalci-psychológovia ho označili za dôveryhodného. Na jeseň 2012 z programu na ochranu svedkov dobrovoľne vystúpil. Vlani vyrobil falošné nahrávky, ktoré mali skompromitovať nitrianskeho prokurátora, a podhodil ich polícii ako pravé.

Za to ho obvinili z marenia spravodlivosti a sudca ho poslal do väzby. Obvinili ho aj z krivej výpovede za klamstvá v kauze vražda bosa Petra Čongrádyho († 36) zo septembra 2004. Krajčík totiž za objednávateľa likvidácie označil Mišenku a z vraždy usvedčoval aj ďalších. Ukázalo sa však, že Čongiho popravili úplne iní muži.

Ďalšie obvinenia Mišenku

  • Z vraždy Jozefa Gudábu († 46) z marca 2003 je stále obvinený. Tajný hrob našli kriminalisti pred tromi rokmi. V prípade je obvinený aj Karol Mello. Kľúčový svedok je Ján Krajčík.
  • Z vraždy Františka Marka († 48) z októbra 1996 je stále obvinený. Zomrel pri požiari chatky v obci Nemečky, kriminalisti jeho telo exhumovali a v jeho hrudi našli guľku. V prípade je obvinený aj Mello. Kľúčový svedok je Ján Krajčík.

V týchto prípadoch Mišenku zbavili viny

  • Oslobodený je z vraždy svojho synovca Jozefa Mišenku († 33). Podľa utajeného svedka (Ján Krajčík, pozn. red.) poskytol na likvidáciu 50 000 €. Súdu to na uznanie viny nestačilo, svedok mal informácie iba sprostredkovane a žiadny iný dôkaz to nepotvrdzoval.
  • Súd ho oslobodil v prípade krádeže 173 mil. Sk (vyše 5 mil. €) z bankového trezoru VÚB v Nitre z januára 1996.
  • Zbavený obvinenia je v kauze vraždy bosa Petra Čongrádyho († 36). Obvinenia boli zbavení aj ďalší muži. Pôvodne ich usvedčoval Ján Krajčík. Policajti však získali iného svedka, ktorý čin opísal, a obvinili iných mužov.
  • Zbavili ho obvinenia z vraždy podnikateľa Jána Kriška († 38), ktorého na jeseň 2001 zabil v Sládkovičove strelec na mopede Babetta. Kľúčový svedok bol Ján Krajčík a aj v tomto prípade klamal.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!