Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2014 13:00 | Správy | Domáce správy

Svätá omša s nečakaným koncom: Prívrženci odvolaného arcibiskupa Bezáka napadli kňaza!

Obrovským škandálom a nevídaným fiaskom sa skončila v sobotu večer svätá omša, ktorá mala byť slúžená za odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka.

Službukonajúci kňaz si úmysel zmenil a povedal, že omša bude slúžená za obrátenia Róberta, aby pochopil svoju vinu, bral na vedomie a rešpektoval rozhodnutie Svätého Otca. To viac ako stovku sympatizantov Bezáka natoľko pobúrilo, že po skončení omše napadli samotného farára.

Tak to tu ešte nebolo. Napadnutie kňaza priamo v kostole Trnava ešte nikdy nezažila. V Chráme svätého Mikuláša sa v sobotu večer konala omša. Mala byť slúžená za zdravie a Božiu pomoc pre Róberta Bezáka. Priaznivci Bezáka dali slúžiť omšu pri príležitosti jeho 54. narodenín. V kostole sa zišli ľudia, ktorí sa chceli za emeritného arcibiskupa pomodliť.

Hneď na začiatku však kňaz, ktorý slúžil omšu, zmenil úmysel. „Svätá omša bude obetovaná za arcibiskupa Róberta, za jeho obrátenie, aby pochopil svoju vinu a bral na vedomie rozhodnutie Svätého Otca,“ povedal hneď na začiatku Ján Košiar, ktorý omšu slúžil. Ľudí v kostole to natoľko pobúrilo, že vykríkli: „Hanba KBS!“ Niektorí dokonca odišli z kostola.

 

„To, čo si dovolil ten kňaz, je vrchol všetkého. Zneuctil Róberta Bezáka. Ako si mohol dovoliť zmeniť úmysel?“ kričali rozčúlene ľudia pred kostolom. Okamžite sa chceli ísť sťažovať za trnavským dekanom a samotným arcibiskupom Oroschom, no ani jeden z nich v čase slúženia omše doma nebol. Nervozita v kostole sa postupne zvyšovala a veriaci boli natoľko pobúrení, že hneď po omši išli do sakristie za kňazom.

Ten sa bránil. „Ja som nič nezmenil, ja som len doplnil úmysel za obrátenie Róberta. Každý potrebujeme obrátenia, aj ja, aj vy,“ obraňuje sa Ján Košiar, ktorý odslúžil omšu. Emócie však gradovali, keď veriaci v sakristii chceli, aby kňaz nešiel zadným vchodom z kostola von, ale aby išiel rovno cez kostol, kde ho čakala viac ako stovka nahnevaných veriacich.

„Keby bolo možné, aj moslimovi dáte úctu a bratovi arcibiskupovi nedáte úctu. Všetkých si ctíte a na Bezáka tvrdíte, aby sa obrátil. Ty si kňaz? Ty nie si kňaz, ja som taký istý človek ako ty, čo máš ty viac? Nad čím sa povyšuješ?“ rozhorčene kričal a zároveň kňaza fyzicky napádal poriadne nahnevaný muž, ktorý sa zastával Bezáka. Kňaza ťahali za kabát, kričali mu do tváre.

Situácia bola taká vyhrotená, že ľudia museli kňaza brániť, aby mohol vyjsť z kostola. Takéto pobúrenie priamo v Božom chráme veriaci ešte nezažili. Všetko sme už videli, ale aby sa v kostole bilo, je už priveľa. Ten kňaz to pohnojil, ale bitku si nezaslúžil,“ povedali nakoniec ľudia, ktorí vychádzali z kostola.

1. júl 2012

Na nedeľnej kázni v trnavskej Katedrále sv. Jána Krstiteľa prečítal dva listy týkajúce sa jeho odvolania. Od nasledujúceho dňa už Bezák nebol trnavským arcibiskupom, mal sa stiahnuť do úzadia a dostal zákaz vyjadrovať sa pre médiá. Veriaci sa začali búriť.


10. júl 2012

Slovenskí biskupi reagovali na jeho odvolanie až po 10 dňoch. Neuviedli skutočné dôvody jeho náhleho a nečakaného odvolania. Uviedli však, že tí, čo sa proti tomu búria, nesúhlasia s rozhodnutím Vatikánu.


August 2012

Od začiatku augusta začal Bezák pôsobiť ako výpomocný duchovný vo farnosti Radvaň v Banskobystrickej diecéze.


December 2012
Bezák prelomil polročné mlčanie a začal sa ku kauze vyjadrovať. Verejne vystúpil v televízii a otvoril otázku pochybného financovania Trnavskej arcidiecézy za jeho predchodcu Jána Sokola. Krátko nato sa objavili aj správy o účtoch vo Vatikánskej banke.


Máj 2013
Rímska kúria dostala petíciu s 15-tisíc podpismi od veriacich na podporu Be-
záka. Krátko nato pražský kardinál Dominik Duka prvýkrát pripustil, že Bezák nebol odvolaný pre morálny delikt.


December 2013
Róbert Bezák v tichosti opustil Slovensko a odišiel do talianskeho mesta Bussolenga, kde žije v miestnom kláštore redemptoristov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!