Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2022 21:46 | Správy | Domáce správy

Ministerstvo obrany vyhlásilo laureátov ankety Vojenský čin roka: Toto sú naši hrdinovia!

Výnimočné skutky spojené s rezortom obrany za rok 2021 ocenili v 25. ročníku ankety Vojenský čin roka. Za pomoc verejnosti si cenu prevzal vojak Miroslav Demeter, ktorý v osobnom voľne pomáhal pri zvládaní následkov tornáda na južnej Morave.

Titul Priateľ armády získalo mesto Brezová pod Bradlom. V kategórii Služba vlasti zvíťazili piloti a letecký personál zapojení do evakuácie slovenských občanov a afganských spolupracovníkov z Afganistanu. Róbert Prôčka z Vojenskej polície je laureátom kategórie Záchrana života. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Príbehy z Vojenského činu roka podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) spája profesionalita a pripravenosť. "Druhým momentom je niečo, čo nazývam 'duch služby' - nie je to len o tom uvedomovať si, čo a kedy treba urobiť, ale tiež cítiť, že pre toho ktorého jedinca, skupinu či pre vlasť je niekedy potrebné vykonať niečo navyše," uviedol.

Laureát v kategórii Pomoc verejnosti Miroslav Demeter z 902. Ženijného práporu Michalovce v čase svojho osobného voľna vyše 40 dní pomáhal ľuďom na južnej Morave, bojujúcich vlani s následkami ničivého tornáda. Mesto Brezová pod Bradlom si vyslúžilo víťazstvo v kategórii Priateľ armády za dlhoročnú vynikajúcu spoluprácu pri budovaní a šírení vedomostí o vojenskej histórií a podporu pozitívneho posolstva Ozbrojených síl (OS) SR. Cenu prevzal primátor Jaroslav Ciran.

Za mimoriadne plnenie úloh a povinností boli v kategórii Služba vlasti ocenení piloti a letecký personál 46. krídla Kuchyňa a kolektív 5. pluku špeciálneho určenia Žilina, ktorí pomáhali s evakuáciou slovenských občanov a afganských spolupracovníkov z kábulského letiska počas mimoriadne zložitej a nepredvídateľnej bezpečnostnej situácie. "Desiatkam ľudí, vrátane detí, sme dali šancu žiť normálny život v pokojnej krajine. A to len vďaka tomu, že život pre nich riskovali úplne cudzí ľudia z radov našich ozbrojených síl. Patrí im za to veľká vďaka," povedal náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

Za pomoc pri dopravnej nehode, pomoc pri náhlej zdravotnej indispozícii a dlhoročné dobrovoľné darcovstvo krvi bol v kategórii Záchrana života ocenený Róbert Prôčka z Vojenskej polície.

O laureátoch spomedzi nominácií rozhodla komisia v zložení predstaviteľov rezortu obrany na čele s hlavnou veliteľkou Ozbrojených síl SR, prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Vyhlásenie víťazov ankety sa uskutočnilo za účasti členov vlády, účastníkov odboja a príslušníkov Ozbrojených síl SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!